UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-09-09 09:12

Kosár: a nyári nagy átalakulás után továbbra is építenek a fiatalokra a Csata felnőttcsapatában

A Ludovika Csata felnőttcsapatát erősítő tehetségek közül idén nyáron többen is eligazoltak a klubtól, és a távozók helyét – többek között – az U16-os leány Európa-bajnokságon remeklő Toman Dóra és Gábor Lili veheti át. A két fiatal kosarast, illetve a csapat vezetőedzőjét, Tursics Krisztián kérdeztük a felkészülési időszakban.

A női NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokságban szereplő Ludovika Csata háza táján nagy változások történtek a nyáron. Mindössze hárman maradtak az előző évadbeli játékoskeretből. A távozók között például reményteli, korosztályos válogatott fiatalok is elhagyták a fővárosi klubot: Toman Petra (17) a DVTK-ba igazolt, míg Strausz Edina (17) Amerikában folytatja, viszont a személyi változások ellenére a koncepció terén állandóság uralkodik a Csatában.

Tursics Krisztián Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika Csata
Tursics Krisztián Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika Csata
„Az alapfilozófiánk, vagyis hogy évről-évre próbálunk beépíteni fiatal játékosokat a felnőttcsapatba, ez ezután sem változik – kezdte Tursics Krisztián vezetőedző az Utánpótlássportnak. – Ugyanakkor ilyen a helyzet jelenleg, hogy a tehetségeink közül szinte minden nyáron többen távoznak akár Amerikába, akár nálunk magasabban jegyzett csapatokhoz, de szerencsére olyan utánpótlás-nevelő munka zajlik nálunk, hogy rendre be tudunk tenni újabb fiatalokat a keretbe. Ez a mostani viszont váltóév lesz, mivel olyan játékosok csatlakoznak az első csapathoz, akiknek ez lesz az első évük az A-csoportban, abszolút újoncok, most kezdenek beleszagolni az élvonal tempójába, intenzitásába. A közelmúltban befejeződtek a korosztályos világversenyek, így a megérdemelt pihenőjük után ők is becsatlakoznak a munkába, és kíváncsian várom, hogyan veszik fel a fonalat itt, a »nagyok« között." Az ilyen fiatalok közé tartozik – többek között – a 16 éves Toman Dóra is, aki augusztus második felében az U16-os Eb-n vett részt a magyar válogatottal, és ért el ötödik helyezést az együttes egyik vezéregyéniségeként.
Toman Dóra (16) a remek debütálás után hasonlóan folytatná a felnőttélvonalban Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika Csata
Toman Dóra (16) a remek debütálás után hasonlóan folytatná a felnőttélvonalban Fotó: Szilágyi Dénes / Ludovika Csata
„Vegyes érzelmeim vannak az Eb kapcsán, mivel hétből hat meccset is megnyertünk, ami önmagában komoly fegyvertény, viszont csalódott voltunk amiatt, hogy a legjobb négy közé kerülés nem jött össze, a portugálok elleni negyeddöntőben közel álltunk a továbbjutáshoz. Az elődöntőt tűztük ki célul, így mindenképpen maradt hiányérzet" – fogalmazott Toman. Aki most már százszázalékosan a klubszezonra fókuszál. A hátvéd-bedobó reménység már az előző évadban debütálhatott az NB I/A-csoportban, ráadásul mindezt a rájátszásban tette az NKA Universitas PEAC ellen, és első mérkőzésén 27 perc alatt 14 pontot (közte négy triplát), 6 lepattanót és 2 gólpasszt jegyzett. „Remélem, hogy hasonlóan sikerül folytatnom, mint ahogyan tavaly elkezdtem – mondta nevetve. – Nyilvánvalóan, még mindig rutintalannak számítok, és átalakult a keret is, szóval első lépésben szeretnék zökkenőmentesen beilleszkedni a csapatba, és azon leszek, hogy amit elvárnak tőlem, azt tudjam majd hozni. Fizikailag még rengeteget kell fejlődnöm az A-csoporthoz, de azon leszek, hogy egyre jobban megerősödjek. A következő évadra ez az elsődleges célom. Ugyanakkor persze technikailag és mentálisan szintén lehet még, mi több kell is előrelépnem." A Csata DSE másik kiemelt tehetsége, Gábor Lili idén nyáron két világversenyen, az U17-es vb-n és az U16-os Eb-n is képviselhette a magyar színeket. A sűrű nyár után a 16 éves bedobónak ez lesz az első idénye a felnőttek között.
Gábor Lili (16) az U17-es vb-n és az U16-os Eb-n is a magyar csapat legjobbjai közé tartozott Forrás: FIBA.Basketball
Gábor Lili (16) az U17-es vb-n és az U16-os Eb-n is a magyar csapat legjobbjai közé tartozott Forrás: FIBA.Basketball
„Nagyon hasznos tapasztalatként szolgált számomra mindkét világverseny. Más stílusú ellenfelekkel találkozhattam, mint amihez a magyar bajnokságban hozzá voltam szokva. Itt mutatkozott meg igazán, hogy nemzetközi szinten mennyire fizikálissá vált a játék. Erre biztosan nagy hangsúlyt kell fektetnem a közeljövőben, hogy mind erőben, mind dinamizmusban fejlődjek, hiszen a válogatottszinten és az NB I/A-csoportban csak így tudom majd megállni a helyemet. Emellett persze sok-sok pozitív élményt és nagy adag önbizalomlöketet adott a két világverseny, a vb-hatodik és az Eb-n elért ötödik hely egyaránt." (Közvetlenül az U16-os kontinenstorna után Gábor Lili hosszabban is értékelte a magyar válogatott szereplését a honlapunknak. A korábbi írásunk ITT olvasható.) Sérülés miatt Lili egyelőre csak a pálya széléről nézheti az edzéseket. „Az Európa-bajnokság utolsó meccsén a görögök ellen eltört az ujjam egy szerencsétlen szituációban, és emiatt most jelenleg sínben van. Már két hét eltelt a sérülés óta, így szerencsére rövidesen visszatérhetek, és én is becsatlakozhatok a munkába. Mindenképpen nagy ugrás lesz a felnőttcsapat, de nagyon izgatottan várom, hogy velük készülhessek." További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.