UtánpótlásSport VÍVÁS. Csonka Dorottya aranyérmes a kadét kardozók rijádi világbajnokságán!
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Súlyemelés

2022-09-11 16:05

Súlyemelés: Fekécs Szilárd és Szalai Lili volt a legjobb a junior ob-n

Fekécs Szilárd és Szalai Lili vasósággal brillírozott a súlyemelők legjelentősebb hazai korosztályos megméretésén, a 2022-es junior országos bajnokságon, ahol azért mások is jeleskedtek, a két nagy ászhoz hasonlatosan magyar csúcsok sorát produkálva.

A Tamási Szüreti Napok programjába ágyazódva zajlott le a mögöttünk hagyott szombaton ifjú súlyemelőink idei egyik legfontosabb vizsgája, a junior ob, amelyen válogatott mezőny indult, sok-sok tehetséges fiatalt felvonultatva. Értelemszerűen persze nem mindenkinek teremhetett babér, a legkiválóbbak azonban a kiemelten fontos sportági próbán begyűjtötték a maguk által is elvárt sikereket, ketten pedig – a tolnai járási központ ünnepnapjaihoz igazítva – hamisítatlan éremszüretet tartottak.

Fekécs Szilárd már 305 kg-nál tart Forrás: mssz.hu
Fekécs Szilárd már 305 kg-nál tart Forrás: mssz.hu
Fekécs Szilárd nem holmi cikkírói udvariatlanság miatt került az említendők élére, a lányoknál magabiztosan első Szalai Lilit is megelőzve. A Békési TE 81 kilogrammos juniorja azzal vált jogosulttá a beszámoló főhőse minősítésre, hogy az egyéni összetett eredményt a világcsúcshoz viszonyító kalkulus, az úgynevezett Robi-pont alapján toronymagasan nyerte az abszolút versenyt, súlycsoportjában nemzetközi összevetésben is remek teljesítménnyel kirukkolva. Több mint 490 Robi-pontot gyűjtve úgy foglalta el a teljes ob legjobbjának járó pozíciót, hogy 305 kilogrammot hozott össze a két fogásnemben, két magyar korosztályos rekordot is megdöntve. Elébb szakításban bánt a 140 kilóval is, saját korábbi legjobbján kétkilónyit javítva, majd lökésben biztosította be első, 165 kg-os gyakorlatával győzelmét, 304-ről 305-re emelve saját magyar csúcsát összetettben. S az eredmény még ennél is nagyszerűbb lehetett volna, ha a roppant súlyos, 171 kilós kolonc nem fog rajta ki két ízben is... De majd menni fog ez is!
Szalai Lili közel került a két mázsához Forrás: mssz.hu
Szalai Lili közel került a két mázsához Forrás: mssz.hu
Szalai Lili, az Oroszlányi VSK 71 kg-os juniorja szintén két országos korosztályos rekorddal jelezte, hogy fejlődése neki is töretlen. Szakításban még beérte 89 kilóval, a második fogásnemben viszont saját eddigi legjobbját, a 107-et „lökte fel” még magasabbra, 108 kg-ra, egyszersmind 197 kilóra módosítva az országos csúcsot, amelyet Mitykó Veronika, a ma már az U23-asok világát erősítő békéscsabai kiválóság tartott 196-tal 2019 novembere óta. Szalai több mint 364 Robi-ponttal zárt a női abszolút sorrend első helyén, mögötte a teljes lajstromban a kecskeméti Árva Cintia lett a második, s a debreceni Kecskés Karina a harmadik. A KTE kitűnősége a juniorok 59 kg-os kategóriájában lökésben nyújtott felettébb maradandót: saját 98 kilós országos csúcsát javította meg, s tartja immár kereken 100 kilogrammal. A FISZEJ SE-ben emelő Kecskés az ifjúságiak 55 kilós súlycsoportjában jutott el összetettben 156 kg-ig, ötkilónyira megközelítve Árva 161 kg-os, 2019 óta élő rekordját. Megemlítendő még az ifjú hölgyeknél a nyíregyházi Füzesi Anna, aki a 64 kilós ifiknél produkált 164 kg-ot úgy, hogy lökésben beállította 90 kg-os magyar csúcsát. Visszaugorva a fiúkhoz: Fekécs Szilárd mögött az abszolút második legjobbnak hazai versenyző, a tamásiakat erősítő Fenyő Dániel bizonyult. A 73 kilós juniorok mezőnyében 123 és 140 kilós fogásnemi részsikerekkel jutott el az összetettbeli 271 kilogrammig, elsőként felülmúlva a kategória 2019. január elsejétől érvényben volt, 270 kg-ban megállapított alapcsúcsát.  A harmadik helyet az abszolút sorrendben Nagy Zsolt érdemelte ki: a békésiek 89 kg-os, ifi korú versenyzője szakításban 123 kilón fejezte be, ezzel pedig a múltnak adta át Féderer Benjámin 122 kg-mal csaknem két éve felállított rekordját. Miután pedig 145 kilót lökött, összetettben is új csúcsnak örvendhetett: saját legjobbját megdöntve srófolta feljebb 265-ről 268 kilogrammra a súlycsoport korosztályos magyar csúcsát. A Fekécs família súlyemelő sarjai közül Szilárd mellett Gergő is kiemelkedően szerepelt: a serdőlők 67 kg-os kategóriájában saját 125-ös országos lökéscsúcsát javította 126 kilogrammra. További korosztályos hírek SÚLYEMELÉSBEN a sportági aloldalunkon.