UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2022-09-12 16:30

Torna: Molnár Botond nemsokára a felnőttválogatottba is beverekedheti magát – állítja edzője, Pisák Tamás

Molnár Botond egyéni összetettben nyert aranyérme révén szenzációs magyar sikert hozott a közelmúltban a tornászok müncheni ifjúsági Európa-bajnoksága. Érdeklődésünkre a győri fiatal edzője, Pisák Tamás értékelte tanítványa sikerét, valamint az újabb célokról és a hazai tornasport javuló helyzetéről is nyilatkozott.

A magyar ifjúsági tornászok már a két évvel ezelőtti mersini Európa-bajnokságon is szép sikereket értek el, azonban a mieink 2020-ban igencsak foghíjas mezőnyben szerezték meg a hét érmet, közte egy aranyat, két ezüstöt és négy bronzot. Ugyanakkor a néhány hete Münchenben rendezett korosztályos Eb-n egy tekintetben még a törökországi szereplését is sikerült felülmúlni: a 18 éves Molnár Botond a hazai férfi tornasport első egyéni összetett Európa-bajnoka lett az ifjúsági korosztályban. (Hozzátartozik a teljes képhez, hogy az oroszok kizárása miatt az európai tornasport egyik legerősebb nemzete hiányzott a 31 nemzetet felvonultató mezőnyből Németországban. Igaz, ők egyéni összetettben nem nyertek az utóbbi időben, az elmúlt évtizedben a britek domináltak ebben a versenyben.)

Az újdonsült ifjúsági Eb-aranyérmes Molnár Botond (balra) és mestere, Pisák Tamás Forrás: GYAC
Az újdonsült ifjúsági Eb-aranyérmes Molnár Botond (balra) és mestere, Pisák Tamás Forrás: GYAC
„Az Eb-t megelőzően a sötétben tapogatóztunk az esélyeket illetően – kezdte Pisák Tamás, az újdonsült Eb-győztes Molnár Botond edzője. – Az elmúlt időszakban kevés nemzetközi versenyen tudtunk részt venni, az év elején Botond covidos lett, ami alaposan megviselte őt, nehezen tért vissza, majd áprilisban bokasérülést szenvedett a Gymnasiade előtt. A korábbi eredményeiből kiindulva tisztában voltam vele, hogy a legjobb tíz közé odaérhet, netán a legjobb ötbe is, de aranyéremre egyáltalán nem számítottam. Ez igazi bombameglepetés volt!” Az elmúlt években egyértelműen látható a fejlődés a sportágban, amelynek újabb bizonyítéka a mostani Eb-szereplés. „Berki Krisztián londoni, lólengésben szerzett olimpiai bajnoki címe után hatalmas segítséget kapott a torna azzal, hogy bekerült az államilag kiemelten támogatott sportágak közé. A körülmények kétségkívül javultak, az edzők számára pedig megnyílt a lehetőség, hogy egyre többször külföldi edzőtáborokban vegyenek részt, magukba szívhassák a tudást, új dolgokat lessenek el. Ebből érezhetően sokat profitáltak, profitáltam én magam is. Az edzőgarnitúra sajnos időközben lecserélődött, az idősebb kollégák közül többen már nem edzősködnek, azonban szerencsére fiatal, lendületes szakemberek tűntek fel, és ahogyan a többiek, úgy én is igyekszünk folyamatosan tanulni, fejlődni és tartani a lépést a nemzetközi trendekkel” – mondta a Győri Atlétikai Club trénere, akit augusztusban A hónap utánpótlásedzője címre is jelöltek.
Molnár Botond Fotó: Simone Ferraro/European Gymnastics
Molnár Botond Fotó: Simone Ferraro/European Gymnastics
Az összetettben aratott győzelem után Molnár Botond az ugrás szerenkénti döntőjében bronzérmet nyert a bajor városban, míg talajon és gyűrűn (egyaránt 6. hely) szintén finalista volt. „Az ugrásaival abszolút elégedettek voltunk, ez a harmadik hely szép eredmény. A talaj döntője után viszont bosszankodtunk kicsit, mivel Botond az első helyen jutott be a fináléba a selejtezőből, így bizakodtunk ott is az éremben, de sajnos végül egy-két apró rontás becsúszott. Ez pedig ebben a rendkívül szoros mezőnyben nemcsak egy-két pozíciót jelent, hanem végül lecsúszott a hatodik helyre. Önmagában az hatalmas fegyvertény, hogy Botond három döntőben is szerepelhetett, és korláton is csak épphogy maradt le, első számú tartalék lett végül." Molnárnak a müncheni kontinensviadal volt az utolsó versenye az ifjúsági korosztályban, ugyanis elköszön az utánpótlásévektől. „Előreláthatólag nehéz lesz az átmenet a felnőttbe, bár nekem ebben még nincs tapasztalatom, Botond lesz az első felnőtt versenyzőm, viszont az edzőkollégák rendre azt mondják, hogy ez az időszak sohasem zökkenőmentes – fogalmazott Pisák. – Minden szeren plusz két elemet kell beépíteni a gyakorlatba, szóval nehezebb elemekkel, nehezebb gyakorlatot kell végrehajtani, de ugyanilyen pontossággal. Ez óriási kihívás az ifiből átlépve. Remélem, hogy Botond egészséges marad, illetve meglesz az a motiváltsága, ami eddig jellemezte. Az Eb-aranynak köszönhetően jelenleg nagyon fel van dobva, óriási elánnal vetette bele magát ismét a munkába, méghozzá azzal a céllal, hogy minél hamarabb a felnőttek között is bizonyíthasson, és beverekedje magát a válogatott keretébe. Erre első körben, ha nem is hat szeren, de talajon és ugrásban mindenképpen jó esélye lehet." További korosztályos hírek TORNASPORTOKBAN a sportági aloldalunkon.