UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-09-13 19:20

Labdarúgás: majdnem száz éve változatlan alapelvekkel képzi a fiatalokat a Kelen SC

A XI. kerületi székhelyű Kelen SC majdnem százéves múltra tekint vissza, amely alatt a fiatalok képzésében felállított alapelvei nem változtak; a fővárosi együttesben minden játékos megtalálja a számítását.

Közel száz éves múltra tekint vissza a budapesti Kelen SC, amely a kezdetek óta szilárd alapelvekkel képezi a fiatal labdarúgókat. A sportegyesület XI. kerületi központjában hétről hétre közel ezer utánpótláskorú fiú és lány rúgja a bőrt; a magas létszám nem véletlen, hiszen a hobbiból és a komoly célokkal játszó futballisták is megtalálják a számításaikat a klubnál. A klub 2021 óta tehetségközponként fejleszti a labdarúgóit, akik országos szintű bajnokságokban mérethetik meg magukat.

A Kelen SC U14-es csapata országos szinten bizonyíthat Forrás: Kelen SC
A Kelen SC U14-es csapata országos szinten bizonyíthat Forrás: Kelen SC
„Huszonnyolc klub kapta meg ezt a minősítést az országban tavaly, ez közvetlenül az akadémiai rendszer alá helyez minket, alattunk pedig a körzetközpontok találhatók – magyarázza a Kelen SC tehetségközpontjának vezetője, Kun István. – A programot a 6-14 év közötti korosztályok számára hirdette meg az MLSZ, amely a támogatási és feltételrendszert is megteremti. A többi tehetségközponthoz hasonlóan minőségi utánpótlásnevelést szeretnénk végezni, hogy a tőlünk az akadémiákra kerülő fiatalok a későbbiekben is megállják a helyüket. Az utóbbi időben így már országos szinten mérethetik meg magukat a játékosaink; a célunk, hogy ez minél tovább folytatódjon.” Az egyik kiemelkedő korosztályuk az U14-es, amely a legutóbbi évadban a Ferencváros és a Puskás Akadémia korosztályos együtteseivel is felvette a versenyt. „Egy éve vettem át az – akkor – U13-as fiúkat, akik még háromnegyed pályán rúgták a bőrt. A megnövekedő pályamérethez is alkalmazkodtak az utóbbi időben, illetve számos taktikai elemben kellett előrelépniük, ám nagyon ügyesen teljesítenek, folyamatos a fejlődés – mondja Soóky Norbert korosztályos vezetőedző. – A legutóbbi évad második fele nagyon jól sikerült, szép eredményeket értek el a fiatalok. Próbáljuk a klub filozófiáját minden mérkőzésen pályára vinni, az ellenfél személyétől függetlenül.” A fókuszban a fiatalok fejlődése áll, a céljaik eléréséhez pedig maximális támogatást kapnak a spílerek. „Nem tartjuk itt mindenáron a játékosainkat; ha valaki ügyes és kiemelkedő teljesítményt nyújt, akkor hiba lenne akadályt állítani az átigazolása elé, támogatjuk őket abban, hogy profi futballisták legyenek – így Soóky. – Tavaly három játékosunk ment át a Puskás Akadémiára, amellyel partneri viszonyban áll a klubunk.” Hasonlóan gondolkodik Kun István is. „Idén is lesznek olyan labdarúgóink, akik akadémiákra kerülnek. Szeretném, ha elérnék az NB I-es, vagy akár a nemzetközi szintet; ez a Kelennek is nagy dicsőség lenne.” További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.