UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-09-14 18:45

Labdarúgás: az MTK U19-es csapata 3–0-ra legyőzte a lett Jelgavát az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójában

Kovács Mátyás, Merényi Ádám és Molnár Ádin gólja révén háromgólos előnyre tett szert az MTK Budapest U19-es labdarúgócsapata a lett Jelgava ellen az UEFA Ifjúsági Liga első fordulójának első mérkőzésén.

Az UEFA Ifjúsági Ligában harmadszor induló MTK Budapest U19-es együttese az első forduló első mérkőzésén a lett FS Jelgavával mérte össze erejét, a találkozót az esemény rangjához mérten a Hidegkuti Nándor Stadionban rendezték. A sorozatban 2004. január 1-je után született labdarúgók léphetnek pályára, ám a szabályzat arról is rendelkezik, hogy öt „túlkoros”, azaz 2003. január 1-je után született futballista is pályára léphet. A kék-fehérek kerete három csapat játékosaiból állt össze: az U19-es korosztályos, az NB III-ban szereplő tartalék-, valamint az NB II-es felnőttcsapat fiataljaiból válogatott össze játékosokat a harmadosztályú fakót trenírozó Horváth Dávid vezetőedző.

Az MTK U19-es csapata háromszor is gólnak örülhetett a lett Jelgava ellen Forrás: MTK Budapest Facebook
Az MTK U19-es csapata háromszor is gólnak örülhetett a lett Jelgava ellen Forrás: MTK Budapest Facebook
A mérkőzést a három utánpótlás-válogatottat sorai között tudó lett csapat kezdte valamivel jobban, ám a házigazda a tizedik percre átvette a játék irányítását. A magyar tehetségek fizikálisan lényegesen érettebbnek tűntek az ellenfél fiataljainál, mégsem tudta érvényesíteni akaratát az MTK, melynek játéka kiismerhetőnek tetszett, a jól bekkelő vendégek rendre felszabadítottak. Első nagyobb helyzetére 21 percet kellett várni, Kovács Mátyás lövése után védett nagyot a vendégek kapusa, a kipattanó labdát nyomban kapura tüzelő Barkóczi Benedek pedig tizenegyest harcolt ki, a labda ugyanis elakadt Davis Vejkrigers karjában. A 17 éves támadó azonban elpuskázta a nagy lehetőséget, a jobb alsó irányába tartó labdát hárította a legördülő Raivo Sturins. Csalódáskeltő lett volna, ha a magyar csapat döntetlennel vonul félidei pihenőre, hiszen a játék minden elemében ellenfele fölé kerekedett – egyet kivéve. Kovács Mátyás azonban nem hagyta annyiban, a hosszabbítás első percében betalált. A 2003-as születésűként „túlkoros” szélső a bal oldalon kapott labdát, jó átvétel után betört a tizenhatoson belülre, majd jobb lábbal kilőtte a hosszú, bal alsó sarkot. A fordulást követően is mezőnyfölényben futballozott az MTK, futószalagon gyártotta helyzeteit. A nyomás az 57. percben újabb góllá érett, a 2004-es születésű Merényi Ádám jobb lábbal, teli rüszttel megeresztett lövése után került a labda a kapuba. A játék képét látva már ekkor már úgy tűnhetett, eldőlt a találkozó sorsa, s ezt – sajnos – a kék-fehérek játékosai is így érezték: a folytatásban kevesebb energiát mozgósítottak az újabb gól érdekében. A vendégek első kapura lövését a 69. percben jegyezhettük fel, az MTK pedig a mérkőzésen összesen 24-szer próbálkozott. A hajrában Csenterics Adrián kapusnak is volt egy-két védenivalója, máskülönben elmondható, a magyar együttes mindvégig kézben tartotta a mérkőzést, amelyet végül három góllal nyert meg: a 88. percben a csereként beálló, 2004-es születésű Molnár Ádin villant. A kék-fehérek előnyük birtokában kedvező helyzetből, illetve toronymagas esélyesként várhatják az október 5-én esedékes lettországi visszavágót. A párharc győztese a második körben az izraeli Asdod és a bosnyák Borac Banja Luka továbbjutójával csap össze.

UEFA Ifjúsági Liga, 1. forduló, 1. mérkőzés Hidegkuti Nándor Stadion MTK Budapest U19–FS Jelgava U19 3–0 (1–0) Gólszerzők: Kovács Mátyás (45+1.), Merényi Ádám (57.), Molnár Ádin (88.)

További korosztályos hírek LABDARÚGÁSBAN a sportági aloldalunkon.