UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2022-09-15 19:19

Vívás: a hét végén elrajtol a hazai versenyszezon – elsőként a junior tőrözők lépnek pástra

A junior tőrözők hét végi Magyar-kupa-versenyével megkezdődik a 2022-23-as versenyszezon a hazai vívósportban. Egy hét múlva a másik két fegyvernem is követi a tőrözőket.

Rajtol a 2022-23-as válogatási szezon a vívók számára, méghozzá a junior férfi és női tőrözők dupla válogatójával, melyet a Ludovika Aréna kistermében rendeznek szombaton és vasárnap. Akik rendszeresen és alaposan nyomon követik a sportágat, azoknak már a fenti mondat is jelezheti, valamicskét változott a szisztéma a korábbiakhoz képest a korosztályos válogatási rendszerben – írja honlapján a magyar szövetség. Az elmúlt esztendőkben megszokhattuk, hogy a hazai kadét és junior Magyar-kupa-sorozatot – egyben válogató versenyeket – egy hétvégén, szombaton és vasárnap rendezik. Így volt ez mindhárom fegyvernemben. Idén, a Magyar Vívó Szövetség elnöksége elfogadta a fegyvernemek szakmai bizottságainak javaslatát, mely alapján egyedül a párbajtőrözők nem szakítottak az eddigi – egyébként a nemzetközi eredmények alapján bátran kijelenthetően jól bevált – módszerrel. Párbajtőrben marad a korábbi „módi”, a Magyar-kupa-fordulókat a kadétok és a juniorok egy-egy hétvégén, egymást követő versenynapokon vívják.

Forrás: hunfencing.hu
Forrás: hunfencing.hu
Kardban „szétszedték” a szakemberek a közös hétvégéket. A kadétok és a juniorok sosem válogatóznak ugyanazon a hétvégén, azaz ebben a fegyvernemben megszűnik a duplázás, a kétversenyes víkend. Tőrben pedig egy harmadik utat választottak. A juniorok és a kadetok dupla válogatót vívnak – egy hétvégén két verseny, de ugyanannak a korosztálynak. Ugyanakkor minden út Rómába vezet, pontosabban Tallinnba, illetve Plovdivba, a kadét és junior Eb, illetve vb színhelyére. A válogatási elvek és a pontrendszer ugyanis mindhárom fegyvernemben megegyező. Így fordulhat elő példaként az, hogy juniortőrben a május végi előválogatót követően ezen a hét végén rendeznek dupla válogatót, aztán a férfiak ebben az esztendőben nem is lépnek többet pástra idehaza saját korosztályukban… A miértről a legilletékesebbet, Mazza Lorenzót kérdeztük. Elvégre ő a tavasszal rendkívül eredményes szakág (kadét egyéni és csapat Eb-arany, junior vb csapatbronz) junior válogatott edzője, ráadásul a szombat-vasárnapi verseny házigazdája, a Ludovika mestere. „Kollégámmal, a kadétokat vezető Szabó Istvánnal beszéltük meg, hogy ne vívjanak ugyanazon a hétvégén a kadétok és a juniorok. Így jobban tudnak a kadétok is koncentrálni minkét korosztály versenyére. A dupla válogatóra meg a nagyon sűrű nemzetközi program miatt volt szükség, később ugyanis szabad hétvégénk is alig lesz. A válogatásba súlyozottan számítanak a világkupák és az európai körversenyek, októbertől erre kell koncentrálni. Ráadásul több junior versenyző a felnőttválogatottság felé is kacsintgat, úgyhogy így is nagyon sűrű lesz az idei év. Kaptunk meghívást Limába is, a novemberi junior vk-ra és az ezt megelőző edzőtáborra, úgyhogy rengeteg dolgunk lesz még ebben az esztendőben.” További korosztályos hírek VÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.