UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2022-09-16 17:46

Cselgáncs: Adorjáni Gergely és Szegedi Dániel is ötödik lett a prágai junior Eb-n

Nem sok hiányzott az első magyar éremhez a prágai junior cselgáncs Európa-bajnokság második versenynapján: a 73 kilós fiúk között Adorjáni Gergely és Szegedi Dániel is magabiztosan menetelt az elődöntőig, ám ezután a döntőbe jutásért és a bronzmeccsen is kikaptak, így mindkettejüknek be kellett érni az ötödik hellyel.

A csütörtöki első versenynapon nem termett sok babér a magyar cselgáncsozóknak a cseh fővárosban, Prágában zajló junior Európa-bajnokságon. A kilenc versenyzőből heten, Farkas Bence (60 kg), Major Ádám (60 kg), Gábor Áron (66 kg), Vég Luca (48 kg), Kőszegi Rebeka (48 kg), Keller Rebeka (52 kg) és Bognár Inez (57 kg) is az első meccse után búcsúzott, mindössze Gombás Bálint (66 kg) és Mamira Luca (52 kg) nyert mérkőzést, azonban mindkettejüknek – a nyitó győzelem után – a második kör, a legjobb 16 mezőnye jelentette a végállomást. Ezután pénteken a mieink már több okot adtak az örömre, és erről elsősorban a férfi 73 kilósok versenyében induló két fiatal, Adorjáni Gergely és Szegedi Dániel gondoskodott. Adorjáni második, Szegedi ötödik kiemeltként vágott neki a viadalnak.

Adorjáni Gergely (kékben) az ötödik helyen zárt a prágai junior Eb-n Forrás: EJU
Adorjáni Gergely (kékben) az ötödik helyen zárt a prágai junior Eb-n Forrás: EJU
Adorjáni magabiztos sikerrel kezdett a német Levi Maerkt ellen a legjobb 32 között. Majd a tavalyi junior Eb-bronzérmes, ukrán Vladiszlav Kazimirov már jóval nehezebb feladatnak ígérkezett a nyolcaddöntőben, és így is lett: a Budapesti Honvéd versenyzője végül hosszabbításban múlta felül ellenfelét. A legjobb négy közé kerülésért a francia Hans-Jorris Ahibo következett, Adorjáni másfél perc után ipponnal verte riválisát. Az elődöntőben az azeri Vusal Galandarzade azonban már túl nagy falatnak bizonyult a magyar fiúnak, aki ezzel harmadik helyért a koszovói Dardan Cena ellen folytathatta. Az elején a koszovói vazaris előnyre tett szert, aztán nem sokkal később Adorjáni kiegyenlített. A meccs második fele Cenának alakult jobban, és megszerezte a bronzérmet, míg Adorjáni Gergely az ötödik helyen végzett. Eközben a másik ágon Szegedi Dániel mutatott be hasonló remek menetelést. A Budaörsi SC junior Eb-bronzérmes reménysége nyitányként vazarival győzött a német Philip Drexlerrel szemben, aztán hasonlóan diadalmaskodott az ifjúsági Eb-harmadik, örmény Artak Toroszian felett a legjobb 16 mezőnyében. Így jöhetett – a már korábban említett – koszovói Dardan Cena, aki ellen két perc alatt ipponnal jutott tovább az elődöntőbe.
Szegedi Dániel (kékben) szintén ötödik lett a 73 kilósok között a csehországi junior Eb-n Forrás: EJU
Szegedi Dániel (kékben) szintén ötödik lett a 73 kilósok között a csehországi junior Eb-n Forrás: EJU
A fináléba jutásért nagy feladat várt Szegedire a junior vb-bronzérmes, EYOF-győztes és első kiemelt olasz Luigi Centracchio személyében. Végül érvényesült a papírforma, a magyar fiú nem bírt az olasszal. Centracchio előbb vezetést szerzett vazarival, majd két és fél perc elteltével ipponnal lezárta az ütközetet. Ezután a dobogó harmadik fokáért újabb olasz rivális, a tavalyi junior Eb-bronzérmes Vincenzo Pelligra jöhetett. A bronzmeccsen az olasz vazaris előnybe került a négy perc feléhez érve, majd Szegedi villámgyorsan egalizált. Ezt követően nem tudták döntésre vinni, így hosszabbításba torkollott a csata, amelyben végül az olasz bírta jobban. Ezzel Szegedi Dániel is az ötödik helyen végzett a 73 kilósok súlycsoportjában. Sztankó Dániel (81 kg, UTE) az észt Karl-Johannes Pilt legyőzése után a legjobb 16 között búcsúzott a szerb Velimir Kosovics ellen. A lányok között Kriza Anna (63 kg, Miskolci VSC) sikerrel vette az első akadályt a horvát Nina Simiccsel szemben, viszont a következő körben a későbbi aranyérmes, spanyol Laura Vazquez Fernandez kifogott rajta, így a nyolcaddöntőben kiesett. Vit Lili (63 kg; MTK Budapest) a nyitó meccsén vereséget szenvedett az ifi Eb-harmadik, török Ayten Yeksantól. Két nap után a mieink érem nélkül, két ötödik hellyel állnak. Az egyéni versenyek utolsó napján, szombaton Sáfrány Péter (90 kg; Miskolci VSC), Kenderesi Péter (90 kg, Pécsi VSK), Sági Nikolett (78 kg; KSI) és Farkas Szilvia (78 kg; Győri AC) lép tatamira. További korosztályos hírek CSELGÁNCSBAN a sportági aloldalunkon.