UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-09-23 14:59

Kosárlabda: Szalay Ferenc szerint a hazai fiúutánpótlás elsősorban fizikailag van lemaradva az európai elithez képest

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke, Szalay Ferenc a bball1.hu-nak adott nagyinterjút, amelyben – többek között – a felnőtt férfiválogatott Eb-szereplését is értékelte. Majd a nagyválogatott kapcsán az utánpótlás helyzete is szóba került, és elmondta, fizikai képességek terén nagy hiányosságokban szenved a hazai fiúszakág.

Az Ivkovics Sztojan vezette felnőtt férfi kosárlabda-válogatott öt vereséggel a hatodik helyen zárt – a kontinens legerősebb nemzeti csapataival teletűzdelt – csoportjában, így a 23. helyen fejezte be a múlt vasárnap lezárult Európa-bajnokságot. A torna után Szalay Ferenc, a hazai szövetség elnöke a bball1.hu-nak értékelt, és nyilatkozatában az utánpótlás helyzetéről is beszélt, és kiemelte: ahhoz, hogy a nagyválogatott rendszeres szereplője legyen a kontinensviadalnak, a hátországnak is fejlődnie kell. (A korosztályos fiúválogatottak jelenleg a B-divízió középmezőnyében végeztek idén nyáron az U16-as, az U18-as és az U20-as Eb-n egyaránt.)

Szalay Ferenc Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
Szalay Ferenc Fotó: Girgász Péter / MKOSZ
„Fontos kérdés, hogy az utánpótlásnak fel kell vennie egy olyan ritmust, amivel oda lehet jutni az A-divízióba. A lányoknál ez megy, ott előrébb tartanak, mint a fiúknál. (...) Ki kell mondani, fizikálisan mi közepesek vagyunk. Az összes ellenünk játszó csapat izmosabb volt, nagyobb tömegű, gyorsabb. Hosszú távon így nem fogjuk tudni felvenni a versenyt. Itt már gladiátorok vannak. Régen látjuk, hogy ez probléma. A TF segítségével atléta-, birkózó- és kajak-kenu edzőket vontunk be a programba, akikkel ezen változtatni akarunk. A munka tehát elkezdődött ezen a téren, kell egy kis idő, hogy beérjen, ez nem megy egyik napról a másikra, de még egyik évről a másikra sem. Viszont felgyorsíthatja a pozitív folyamatot, ha erősítjük az ellenőrzést. Majd felvetődött a kérdés: vajon az utánpótlásedzők miért nem fektetnek nagyobb hangsúlyt erre a területre? „Azt hiszik sokan, hogy azért, mert a gyerek ügyes, jól is fog tudni kosárlabdázni. Ez egészen addig van így, amíg az ellenfele – aki ugyanolyan ügyes – nem erősebb, mint ő. Jó példák erre a nyári utánpótlás Európa-bajnokságok. A csapataink jó körülmények között dolgozhattak, elvégezték a munkát, de a fizikai lemaradás miatt már itt is komolyabb gondjaink voltak, esélyünk sem volt szintet lépni. Ellenőrzések jönnek, ahol meg kell találnunk az okokat. Az viszont biztos: több munkára van szükség, jobban kell rögzíteni a tudást a fiataloknál, a fizikai felkészítésről pedig már beszéltünk." A teljes cikk ITT olvasható. További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.