UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2022-09-27 21:00

Labdarúgás: utolsó Eb-selejtezőjén vereséget szenvedett Írországtól, de így is elitkörbe jutott az U19-es válogatott

A Szélesi Zoltán vezette U19-es labdarúgó-válogatott kedden este 1–0-s vereséget szenvedett Írországtól utolsó korosztályos Eb-selejtezőjén, ám jobb gólkülönbségének köszönhetően megelőzte Walest, második helyen végzett csoportjában és továbbjutott az elitkörbe.

Belefért az írek elleni egygólos vereség, elitkörös az U19-es válogatott Forrás: mlsz.hu
Belefért az írek elleni egygólos vereség, elitkörös az U19-es válogatott Forrás: mlsz.hu
Győzelemre készült utolsó, Írország elleni Európa-bajnoki selejtezőjén a Szélesi Zoltán vezette U19-es válogatott. A korosztályos nemzeti csapat döntetlennel bebiztosíthatta volna, hogy kvartettje második, továbbjutó helyén zárjon, csakhogy a pénteken Gibraltárt 8–0-ra felülmúló együttes az utolsó csoportmérkőzést megelőző nyilatkozatok alapján nem az ikszre hajtott, az élen szeretett volna végezni, amihez be kellett volna söpörnie a három pontot a legerősebb vetélytársnak tartott írek ellen. Hiába a fogadkozás, a torna többi összecsapásához hasonlóan 4–3–3-as felállásban pályára lépő magyar válogatottnak az első félidőben mindössze két kapura lövési kísérlete volt. A többet próbálkozó írek a 24. percben tizenegyeshez jutottak, ám az Internazionale U18-as gárdájában pallérozódó középcsatár, Kevin Zefi elhibázta a lehetőséget, Pécsi Ármin ugyanis védte a labdáját. A Puskás Akadémia fiatal kapusa a 27. percben azonban már tehetetlen volt, az ír első osztályban 14 bajnokin négy gólt szerző Thomas Lonergan egy támadás végén bevette a kapuját. Valószínűsíthető, a magyar korosztályos válogatott tagjai a szünetben tudomást szereztek a csoport másik, Gibraltár–Wales találkozójának félidei eredményéről (1–4), amely alapján mutatkozott némi esély arra, hogy a házigazda walesiek nagy különbséggel győzik le a törpeállamot, s jobb gólkülönbséggel végeznek, mint Szélesi Zoltán csapata, amivel a magyar elitkörös vágyak szertefoszlottak volna. Nem volt tehát mindegy, miként alakul a folytatás. Az első játékrészhez hasonlóan a másodikban is többet veszélyeztetett Írország, a csapatkapitány Dragóner Áron kiállítása miatt pedig a 68. percben emberelőnybe került. A középcsatár Gruber Zsombor helyére a védő Nagy Zoltán állt be, amiből kiolvasható volt a szándék: minél kevesebb kapott góllal megúszni a találkozó hátralévő részét. A magyar korosztályos csapat jól tartotta magát, végül egygólos vereséget szenvedett a csoportot százszázalékos teljesítménnyel megnyerő Írországtól. És hogy mi történt a csoport másik találkozóján? Számunkra kedvező forgatókönyv valósult meg, hiszen Wales "csupán" hét góllal múlta felül Gibraltárt, 9–2-re nyert, ami azt jelentette, hogy Magyarország U19-es válogatottja jobb gólkülönbségének köszönhetően a házigazda előtt zárt, megszerezte Eb-selejtezős csoportja második helyét, ezzel pedig továbbjutott a tavasszal esedékes elitkörbe, amelyet Máltán rendeznek.

U19-ES EB-SELEJTEZŐ, WALES Magyarország–Írország 0–1 (0–1) Bangor Gólszerző: Lonergan (27.) A csoport végeredménye: 1. Írország 9 pont, 2. MAGYARORSZÁG 4 (8–1), 3. Wales 4 (9–4), 4. Gibraltár 0