UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2022-09-30 12:35

A csodás nyár után óriási kihívás előtt a magyar úszósport

Mind a medencés, mind pedig a nyílt vízi versenyeken fantasztikusan szerepeltek az utánpótláskorú versenyzők, ám az előttünk álló nehéz időszak az úszósportra is kihat majd – erről beszélt Wladár Sándor elnök a MÚSZ elnökségi ülésén.

A szép, sikerekben gazdag nyár után kérdés, milyen ősz, illetve tél vár a magyar úszósportra. A MÚSZ héten tartott elnökségi ülésén Wladár Sándor elnöki beszámolójában kiemelte,  a FINA (Nemzetközi Úszószövetség) minden idők legjobb világbajnokságának minősítette a júniusi, budapesti eseményt, majd rátért a sportolók, elsősorban a fiatalok teljesítményére.

Wladár Sándor ígéri, az elnökség mindent megtesz a következő időszakban, hogy a válogatott és az utánpótlás érdeke se sérüljön jelentősen Fotó: Szalmás Péter/MOB
Wladár Sándor ígéri, az elnökség mindent megtesz a következő időszakban, hogy a válogatott és az utánpótlás érdeke se sérüljön jelentősen Fotó: Szalmás Péter/MOB
 „A nyári viadalokon kifejezetten jól szerepeltünk, különösen az utánpótlás-versenyeken, hiszen a junior Európa-bajnokságon elsők, a világbajnokságon másodikok lettünk az éremtáblán, a nyíltvíziek szintén első helyen végeztek, ilyenre szerintem még nem volt példa, azaz nyugodtan kihúzhatjuk magunkat.” Azonban kár lenne, tagadni, hogy miközben az eredmények elsőrangúak, a következő időszak rendkívül nehéznek ígérkezik. Az 1980-as moszkvai olimpia aranyérmese szerint a magyar sport a rendszerváltás óta a legnagyobb kihívás előtt áll az elszállt energiaárak miatt. Hatalmas lobbitevékenységet folytatnak az uszodák nyitvatartása miatt, ami azért is életbevágó, mert a COVID-lezárások miatt már a cápa korosztályban harmadannyi versenyző maradt, mint a megelőző években. Ha pedig ez ismét így alakul, az beláthatatlan károkat okozhat a magyar úszósportnak. Wladár hozzátette, az edzőtáborozás-versenyeztetés területén is újfajta támogatási rendszer kialakítása van napirenden, mert a megemelkedett repülőjegyárak, a szállásköltségek, az árfolyamok miatt csak az év három fő világversenye (Róma, Lima és Seychelles-szigetek) több mint százmillió forintba került. Igyekeznek olyan szisztémát kidolgozni, hogy a válogatott, valamint az utánpótlás érdeke se sérüljön jelentősen. További korosztályos hírek ÚSZÁSBAN a sportági aloldalunkon.