UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Sportlövészet

2022-10-01 19:37

Sportlövészet: magyar arany- és bronzérem a budapesti ifi Eb-n

A magyar puskás csapat arany-, a pisztolyos pedig bronzérmet szerzett a sportlövők Budapesten rendezett ifjúsági Európa-bajnokságán.

A magyar puskás csapat arany-, a pisztolyos bronzérmes lett a II. ifjúsági sportlövő Európa-bajnokságon a Fehér úti Nemzeti Lőtéren – tájékoztat a hazai sportlövők szövetsége.

Magyar arany- és bronzérem a budapesti ifi Eb-n Forrás: MSSZ

Magyar arany- és bronzérem a budapesti ifi Eb-n Forrás: MSSZ

A kvalifikációs versenyek után már a legjobb nyolc-nyolc együttes jutott el a budapesti kontinensviadalra. A puskásoknál a magyarok megnyerték négyes csoportjukat, miután legyőzték a svédeket, az észteket és az olaszokat is. Az aranymérkőzésen a magyar együttes Toma Réka, Tóth Anna, Rácz Áron, Kálmán Bálint összeállításban az ukránnal mérkőzött, és 84:76-ra győzött, de az aranyérmet természetesen megkapta Vintze Regina és Mlinkovics Máté is, akik a csoportmérkőzések során versenyeztek. „Kiegyensúlyozottan lőttek a gyerekek – értékelt Ablonczy Orsolya, a magyar puskás csapat edzője. – A svédeket és az észteket simán megverték. Az olaszok elleni mérkőzés nehezebb volt, de ezt is behúzták. Annyi taktikai lehetőségem volt, hogy a csoportmérkőzések során hat versenyzőt is kipróbálhattam. Vintze Regina és a tizennégy éves Mlinkovics Máté is elindult, aztán a döntőre az a négyes állt ki, amely az olaszok ellen győzött, vagyis Toma Réka, Tóth Anna, Rácz Áron és Kálmán Bálint. Az ukránok elleni finálé is szoros volt, de kijött a végére a tudásbeli különbség. A sportlövészet nem az a sportág, ahol előre meg lehet mondani, hogy ki lesz a győztes. Az éremben az Eb előtt is bíztam, az aranyérem ugyanakkor teljes boldogságot jelent.” A magyar pisztolyos csapat csoportjában a szerbek és az ukránok legyőzése után az olaszoktól kikapott, és csoportmásodikként a bronzéremért lőhetett a spanyolokkal. A bronzcsata nagyon szoros küzdelmet hozott, 80:80 után szétlövésben 84:80-ra győzött a Jákó Miriam, Nagy Bálint, Fazekas Milla, Szalma Bence összeállítású magyar együttes. Vagyis a ráadásban mind a négyen nagyobbat lőttek ellenfelüknél. A dobogóra felállhatott Ozsváth Réka és Szabó Barna Ádám is, akik a csoportmérkőzések során ugyancsak lőállásba léptek. „Két győzelemmel kezdtük a csoportot, a szerbek és az ukránok legyőzése nagyon szép siker volt – mondta Veres Andrea, a magyar pisztolycsapat edzője. – Azt tudtuk, hogy az olaszok erősek, és ez sajnos, be is igazolódott. Talán kicsit megszeppenve versenyeztünk ellenük, és ez még éreztette hatását a bronzmérkőzésen is, ahol sokáig vezettek is a spanyolok. Az időkérés után azonban magukra találtak a fiatalok, és 80:80 után a szétlövésben mindegyik versenyző jobbat lőtt ellenfelénél, így 84:80 lett a vége. Mindig minden versenyen az aranyérmet célozzuk meg, de a bronz is nagyon szép teljesítmény. A verseny alatt én is taktikáztam, vagyis Jákó Miriam, Nagy Bálint, Fazekas Milla és Szalma Bence mellett Ozsváth Réka, valamint Szabó Barna Ádám is lehetőséget kapott.” További korosztályos hírek SPORTLÖVÉSZETBEN a sportági aloldalunkon.