UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2022-10-02 18:40

Kajak-kenu: kilenc korosztályos magyar érem született a maratoni vb-n

Az utánpótláskorú magyar kajak-kenusok összesen kilenc érmet, köztük öt aranyat szereztek a portugáliai maratoni vb korosztályos számaiban.

A kajak-kenus utánpótlás nyári remeklése után az év utolsó kiemelt nemzetközi versenyén is bízhattunk az eredményes magyar szereplésben; a portugáliai maratoni vb-n a szokásoknak megfelelően a felnőttek mellett az ifjúsági és az U23-as korosztály képviselői is összemérték a tudásukat. A magyar csapatban összesen huszonegy utánpótláskorú versenyző szállt vízre, közülük többen a felnőttek mezőnyében is rajthoz álltak.

Kolozsvári Brúnó két világbajnoki címet ünnepelhetett Portugáliában Forrás: MKKSZ
Kolozsvári Brúnó két világbajnoki címet ünnepelhetett Portugáliában Forrás: MKKSZ
A Ponte de Limában megrendezett négynapos esemény remekül indult számunkra, csütörtök délelőtt a legelső futamban, az ifi K-1 19 kilométeres döntőben Horváth Kata volt a leggyorsabb, őt Szerafin Zsófia követte a második helyen – kettős magyar siker született. Pénteken az érmek száma alapján a legsikeresebb napot zártuk: Molnár Kinga és Józsa Hanna K-2-ben szerezett aranyat az ifjúságiak 19 kilométerén, míg a korosztály fiúmezőnyében Szegi Zsombor és Soltész Péter remekelt a C-2-esek 19 kilométeres távján, közvetlenül mögöttük másodikként Puzsik Mihály és Szöllősi Tamás haladt át a célvonalon. Simon Sebestyén (C-1, 22,6 km) és Csépe Panna (K-1, 14 km) egyaránt az U23-asok között szerzett ezüstérmet. Szombat és vasárnap a győri Kolozsvári Brúnó napjai voltak: a 18 éves versenyző előbb a kajak egyesek 22,6 kilométeres távján nyert magabiztosan, a zárónapon pedig Varga Olivérrel (K-2, 22,6 km) diadalmaskodott őrülten szoros befutó után; a magyar duó kevesebb mint másfél másodperccel előzte meg a második argentin párost. A felnőttek eredményeivel együtt a küldöttség összesen 6 arany- és 8 ezüstérmet szerzett, ebből az utánpótláskorúak 5 elsőséget és 4 második helyet jegyeztek. Ezzel a magyarok – a tavalyi kiíráshoz hasonlóan – idén is az éremtáblázat élén végeztek. A részletes eredmények ITT érhetők el.

Utánpótláskorú magyar indulók a portugáliai maratoni kajak-kenu vb-n (szeptember 29-október 2.): Felnőtt: NK-2: Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia és Csépe Panna, Rugási Csilla K-1 rövidkör: Kolozsvári Brúnó és Boros Adrián K-2: Boros Adrián, Erdélyi Tamás és Sellyei Csanád, Kulifai Tamás C-1 rövidkör: Simon Sebestyén és Fodor Nicholas C-2: Horváth Márton, Gilányi Zsolt és Fodor Nicholas, Besenyei Ádám U23: NK-1: Csépe Panna és Sinkó Panna Krisztina K-1: Sellyei Csanád és Péli Zalán C-1: Horváth Márton és Simon Sebestyén Ifjúsági: NK-1: Horváth Kata és Szerafin Zsófia NK-2: Horváth Maja, Horváth Kata és Molnár Kinga, Józsa Hanna K-1: Kolozsvári Brúnó és Varga Olivér K-2: Terei András, Mitring Olivér Gábor és Varga Olivér, Kolozsvári Brúnó NC-1: Hegedűs Karolina Dóra és Szkárosi Laura C-1: Soltész Péter és Pluzsik Mihály C-2: Pluzsik Mihály, Szöllősi Tamás és Szegi Zsombor, Soltész Péter

További korosztályos hírek KAJAK-KENUBAN a sportági aloldalunkon.