UtánpótlásSport
2024. március 28.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2022-10-06 19:56

Kosárlabda: Rakita Lili még önmagát is meglepte kiemelkedő teljesítményével az NB I/A-csoportban

A VBW CEKK Cegléd 19 éves kosárlabdázója, Rakita Lili nagyszerű formában kezdte az évadot a felnőttélvonalbeli bajnokságban. Az első három fordulóban több mint tíz pontot, és majdnem húszas VAL-mutatót átlagolt, miközben a legutóbbi, Soproni elleni meccsen csapata legjobbjaként zárt.

A női NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokság szeptemberi rajtja előtt összegyűjtöttük, hogy szerintünk kik lehetnek a legjobb utánpótláskorú játékosok a szezonban. Az ötös listánkon szereplők közül (Miklós Melinda, Gyöngyösi Janka, Sitku Zsuzsanna, Dúl Terka, Laczkó Sára) valamennyien ígéretes kezdték az új idényt, azonban a ceglédi Rakita Lili személyében akad olyan fiatal is, akit akkor nem tettünk be a legjobbak közé, majd pedig bombaformában nyitotta az évadot. Az U20-as válogatott irányító az első három játéknapon átlagosan 32,3 percet töltött a pályán, ez idő alatt 10,7 pontot, 5 gólpasszt, 4 lepattanót, 1,3 szerzett labdát és 19-es VAL-mutatót jegyzett meccsenként.

Rakita Lili (balra, kékben) remek formában kezdte az NB I/A-csoportos bajnokságot Forrás: hunbasket.hu
Rakita Lili (balra, kékben) remek formában kezdte az NB I/A-csoportos bajnokságot Forrás: hunbasket.hu
„Nemcsak a külső szemlélőnek tűnhet váratlannak a jó teljesítmény, hanem saját magam számára is pozitív meglepetés. Önmagában ilyen sok játékpercre sem számítottam – kezdte Rakita az Utánpótlássportnak. – Miután a válogatottban a nyári U20-as Eb-n adós maradtam a jó teljesítménnyel, így az elért ötödik hely ellenére egyénileg mindenképpen csalódottan tértem vissza a klubomba. Ezután az edzők szerencsére elláttak jó tanácsokkal, és ezeknek is köszönhetően augusztusban teljesen más felfogással, extra bizonyítási vággyal vágtam neki az felkészülésnek. Úgy érzem, az elmúlt két hónapban mentális téren hatalmas változáson mentem át, a korábbiakhoz képest jóval stabilabb vagyok fejben, és ez szerencsére a pályán is meglátszik. Mindemellett a csapatban is sokkal jobb a kémia, nagyon jól kijövök a mostani edzőnkkel (a görög Kostasz Keramidasz – A szerk.), megkapom tőle a bizalmat is, amellyel pedig igyekszem a lehető legjobban élni.” A Csatában nevelkedett 19 éves fiatal tavaly nyáron igazolt a VBW CEKK Cegléd csapatához, és a második évét megkezdve most már valóban otthon érzi magát sárga-kékeknél. A legutóbbi fordulóban a bajnoki címvédő, Euroliga-győztes Sopron Basket ellen 15 ponttal, 6 gólpasszal, 5 lepattanóval, 8 kiharcolt faulttal zárt, és csapata legjobbjaként 27-es teljesítményindexet ért el. A kiemelkedő produkciója után Lilit a forduló válogatottjába is beválasztották. (A találkozót végül 102–71-re a vendég soproniak nyerték.) „Mostanra tényleg minden szempontból a szívemen viselem a csapat sorsát. Például amikor kikaptunk a Soprontól, kicsit megkönnyeztem, mivel komolyan elhittem, hogy megverhetjük a Sopront. Kifejezetten bánt az, hogy végül harminccal kaptunk ki, miközben a negyedik negyed elején még mindössze öt pont volt közte. Nyilvánvalóan, eddig rendkívül nehéz volt a sorsolásunk, hiszen a Győr után a Szekszárddal és a Sopronnal találkoztunk, viszont a három veresége ellenére úgy látom, lehet mire építkezni mind egyénileg, mind csapatszinten. Én is joggal hihetem el, hogy képes vagyok megverni az előttem álló védőt, ha az eddigiekben Euroligában és Európa-kupában szereplő játékosok ellen sikerült ezt végrehajtanom, ugyanakkor védekezésben még mindenképpen javulnom kell. Igyekszem minél inkább magamra vállalni a terhet, és ne pedig csak azért játsszak az első félidőkben, mert fiatal vagyok, hanem bizonyítsam be, hogy a harmadik és a negyedik negyedben is lehet rám számítani.” További korosztályos hírek KOSÁRLABDÁBAN a sportági aloldalunkon.