UtánpótlásSport
2024. április 23.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2022-11-05 16:08

Ökölvívás: elszántan várják az ifi vb kezdetét a magyar fiatalok

Az elmúlt napokban Tatán készült, a következőn héten pedig Budapesten állomásozik a magyar ifjúsági ökölvívó-válogatott a november közepén kezdődő korosztályos világbajnokságra; a fiatalokat az edzőtáborban látogattuk meg.

Míg Csepelen jelenleg – az összevont utánpótlás országos bajnokság keretein belül – az U12-es, a serdülő és a juniorkorosztály képviselői mérik össze az erejüket, addig a legjobb ifjúságiak sem pihennek. Ács József és Seres Attila vezetésével az ifi fiú- és leányválogatott hétfőtől péntekig a Tatai Olimpiai Központban edzőtáborozott, ugyanis a kiválasztottakra november 15-től korosztályos világbajnokság vár a spanyolországi La Nuciában. A bokszolókat a Komárom-Esztergom megyei városban látogattuk meg, a két szakvezetőt pedig a felkészülésről és a közelgő eseményről is kérdeztük.

Az ifi fiúválogatott az utolsó simításokat végzi a vb előtt Fotó: Máj Tamás
Az ifi fiúválogatott az utolsó simításokat végzi a vb előtt Fotó: Máj Tamás
„Az év elején kaptam meg az ifi fiúválogatottat, és rögtön el is kezdtük a közös munkát, februárban már a Brassó Openen szerepeltünk – emlékszik vissza Ács. – Jól sikerült a verseny, több érmet is szereztek a fiatalok, az áprilisi korosztályos Eb-re pedig erősen körvonalazódott a keret. Ötödik és hatodik, pontszerző helyeket is szereztünk a kontinensviadalon, és bár dobogós hely végül nem jött össze, a fiatalok megmutatták, hogy van bennük potenciál. Az elmúlt hónapok is sűrűek voltak, edzőtáborokkal és különböző nemzetközi versenyekkel, amelyeken számos remek eredményt értek el a srácok, így érkeztünk el a tatai összetartásig; a vb kezdetéig gőzerővel megy majd a munka. Szlovák fiatalok is érkeztek hozzánk az elmúlt napokban, akik plusz impulzusokat jelentenek a felkészülés folyamatában. Mentálisan nagyon jó állapotban vannak a versenyzőink, elhivatottak, száz százalékot nyújtanak minden tréningen; bízom benne, hogy a forma november közepére csúcsosodik ki.” A szakember szerint fontos tapasztalatokat gyűjthetnek Spanyolországban a versenyzők, hiszen a világ minden pontjáról kaphatnak ellenfeleket. „A csapattagjaink már viszonylag jól ismerik az európai mezőnyt, ez fordítva is igaz. Az amerikai, ázsiai bunyósoktól azonban rengeteg újdonságot el lehet lesni, a rutinjukat pedig egyértelműen növeli minden ilyen találkozó.” A ifi leányválogatott edzője, Seres Attila is elégedett a fiatalok eddigi munkájával. „Már az év eleji megméretéseken látszódott, hogy az első éves ifik meghatározó szerepet kaphatnak idén a válogatottban, és ezt bizonyították is: jó példa volt erre a korosztály áprilisi Európa-bajnokságán bronzérmet nyerő Kovács Nikolett, aki a vb-n is megmutathatja a tudását – mondja Seres. – Külön öröm, hogy az esztendő közepén az előzetes tervekhez képest még több fiatalra számíthattunk, így a világbajnoki csapatunk is nagyobb létszámú lesz. Olyan lányok is vannak közöttük, akiknek ez lesz az utolsó ifjúsági viadaluk, így különösen fontos, hogy világbajnoksággal, tapasztatokkal felvértezve kezdjék el a beépülést a felnőttek közé.” További korosztályos hírek ÖKÖLVÍVÁSBAN a sportági aloldalunkon.