UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2023-03-28 17:21

„Hálás vagyok az összes tanítványomnak” – Galli Zsolt

A Békéscsabán számos kitűnő párbajtőrözőt nevelő Galli Zsolt már Szolnokon igyekszik hasonlóan eredményes munkát végezni.

Februárban Galli Zsolt vívótréner kapta A hónap utánpótlásedzője-díjat. A szakember azután vehette át az elismerést, hogy Tallinnban keretedzőként segítette kadét Európa-bajnoki címhez a Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Nagy Blanka, Terhes Hanna összetételű leány párbajtőrcsapatot. A mester az idén már a Szolnoki Sportiskola-Sportcentrum vívószakosztályában neveli a fiatalokat, előtte több mint 35 évet dolgozott Békéscsabán, ahol számos kiváló párbajtőröző került ki a kezei közül. 

„Ha az eddigi pályafutásomra gondolok, akkor a hála az első szó, ami eszembe jut – mondja. – Hálás vagyok az edzőkollégáknak, akik a pályám elején egyengették az utamat és segítették a munkámat.

És hálás vagyok az összes tanítványomnak, aki megtisztelt azzal, hogy az edzője lehettem.

A tanítványaim rengeteg örömöt és boldogságot vittek az életembe, ezért sokat köszönhetek nekik. Maga az edzői hivatás is hálás, hiszen csodálatos embereket ismerhetünk meg a sportolóink között, akikkel a sportpályafutásuk után is szoros, baráti kapcsolatot ápolhatunk.” 

Galli legsikeresebb tanítványai sorát Tóth Hajnalkával kell kezdeni, aki 1994-ben, Mexikóvárosban indította el a békéscsabai éremlavinát a világversenyeken azzal, hogy csapatban junior-világbajnoki címet szerzett. Később egyéni junior Eb-t nyert, majd nevelőegyesületét elhagyva, felnőttként kétszeres világ- és Európa-bajnok, valamint olimpiai ötödik lett csapatban. Galli volt a nevelőedzője a kadét Európa-bajnok és junior-vb-ezüst-, valamint bronzérmes Bohus Rékának, az egyéniben kétszeres kadét-vb-bronzérmes és csapatban kadét Európa-bajnok Petri Renátának, a csapatban kadét Eb-győztes Kazár Dórának, vagy a csapatban kadét Európa-bajnok, U23-as Eb-bronzérmes, egyéniben pedig kadét Eb-ezüstérmes Dékány Kingának is. Az edző kilenc éven át felügyelte a junior világ- és Európa-bajnok Keszthelyi Zsombor munkáját, és sokáig dolgozott együtt az immáron háromszoros Eb-győztes Gachályi Grétával. Mára mindketten a Budapesti Honvéd vívói. 

„Az összes siker örök emlék marad, de persze mindig a legfrissebb élmény a legerősebb. Tudni kell, hogy szövetségi edzőként a nevemhez fűződik a kadét leány párbajtőrcsapat Eb-címe, de nem egyedül dolgozom, hiszen a gyerekek a klubjukban a saját edzőikkel tanulnak meg vívni, és ott készülnek a hét legtöbb napján. Ezért köszönöttel tartozom Kosztopulosz Beatrixnak, Kovács Attilának, Serra Bendegúznak és László Istvánnak is. Hosszú ideje foglalkozom fiatalokkal, de a motivációm továbbra is megvan.

A tanítványok tartják fönn bennem a lelkesedést.

Inspirálnak a hozzáállásukkal, a csillogó szemükkel, valamint azzal, ahogyan szeretik a vívást és a gondolataimat meghallgatva próbálják elsajátítani a sportág gazdag repertoárját. Azért örülök egy-egy sikeres verseny után, mert látom rajtuk, hogy ők is boldogok. És ezt az érzést nem lehet megunni.” 

Balról: Nagy Blanka, Gachályi Gréta, Horváth Lotti, Terhes Hanna, Galli Zsolt Fotó: Bizzi Team

Galli Zsolt zárásként a szolnoki küldetéséről úgy fogalmazott, hogy: 

„Természetesen nehéz volt a békéscsabai vívástól elbúcsúznom, de úgy éreztem, hogy a korom és az egészségi állapotom miatt már nem tudtam olyan szintű munkát végezni a klubnál, mint amilyet magamtól is elvártam. A műhely fenntartásával, működésével kapcsolatos ügyintézésekre nem maradt energiám. Könnyebbség, hogy Szolnokon csak a gyerekek szakmai irányítása és iskoláztatása a feladatom, így jól érzem magamat. Persze, a törekvésem ugyanúgy megvan a lehető legmagasabb szintű munkára, és igyekszem Szolnokon is válogatott versenyzőket nevelni.” 

(Kiemelt képen: Galli Zsolt / Fotó: Mura László)