- UtánpótlásSport - https://www.utanpotlassport.hu -

Bravúrok kellenek az éremszerzéshez; sorsoltak a kadét-világbajnokság pénteken rajtoló kötöttfogású versenyére.

BIRKÓZÁS. Mind a tíz súlycsoportban indul magyar a kötöttfogásban, de egyiküknek sem jutott könnyebbnek mondható sorsolás a budapesti kadét-világbajnokságon. Ráadásul Fige (45 kg) selejtezőre kényszerül, ahonnan a negyeddöntőbe juthat, míg Takács (65), Szinay (80) és Darabos (110) a sorsolás szeszélye folytán a nyolcaddöntőért vív selejtezőt.

A pénteki nyitónap sorsolása

48 kg (16 induló): Tótok Péter (Vasas) a nyolcaddöntőben az észt Oliver Grauen ellen rajtol. Negyeddöntő: a Jurij Karapetjan (örmény)–Otto Black (amerikai) mérkőzés győztese; az örmény serdülő Eb-t nyert. Versenyzőnk ágán szerepel az idei kadét Eb aranyérmese, az azeri Faraim Musztafajev.

55 kg (19): Rafael Dániel (Soltvadkerti TE) ellenfele a nyolcaddöntőben az észt Juhan Kristjuhan lesz, a következő állomáson pedig a kirgiz Zsantoro Mirzalijev vagy az olasz Federico Caniglia jöhet; egyik ellenfélnek sincs még jegyzett nemzetközi sikere. A folytatásban azonban az idei Eb bronzérmese, a török Berati Inac következhet.

65 kg (25): Takács Zsolt (ESMTK) a legnépesebb súlycsoportban az orosz Magomed Jarbilov ellen vív selejtezőt, aki ugyan még nem ért el jelentős sikert, de aligha tekinthető nyeretlen kétévesnek… A nyolcaddöntőben vagy a serdülő Ázsia-bajnok, indiai Ankit Gulia vagy az idei Eb-harmadik, román Iosif Ionescu lehet az ellenfél. Ugyanazon az ágon szerepel az Európa-bajnok, ukrán Imed Hudzsadze is.

80 kg (23): Szinay Csaba (Diósgyőri VTK) a selejtezőben a görög Elefentriosz Hartitidisszel, a serdülő Balkán-bajnokság ezüstérmesével birkózik. Nyolcaddöntő: a Platon Spolianskij (litván)–Abdulloh Abdulmutalibov (üzbég) mérkőzés győztese. A sorsolási tábla alsó ágára, a selejtezős részbe 15 versenyző zsúfolódott össze, közöttük két serdülő Európa-bajnok, az orosz Kamalugyin Magomedov és az ukrán Ivan Cibanev, aki nem mellesleg harmadik volt az idei kadét Eb-n, továbbá az indiai Csirag Dalal, aki Ázsia serdülőbajnoka volt.

110 kg (20): Darabos László (Budapesti Honvéd) a nyolcaddöntőbe jutásért a fehérorosz Eb-bronzérmes Daniil Kazlov ellen küzd meg. Ott a Gean Ali (román)– Artur Bojcsuk (ukrán) mérkőzés győztese várhat rá; az ukrán volt az idei Eb másik bronzérmese. Később jöhet még az orosz Európa-bajnok, Danyiil Csaszovnyikov is.

A szombaton kezdő programcsoport sorsolása

45 kg (15 induló): Fige Levente (Csepp-L) az iráni Ali Ahmadi Vafa ellen kezd, majd a negyeddöntőben a Makszim Zaharov (fehérorosz)–Nikita Dementiev (ukrán) mérkőzés győztesével találkozhat; az ukrán az idei Eb-n ezüstérmes volt.

51 kg (18): Gáspár Bálint (Bócsai BLSE) a nyolcaddöntőben a kirgiz Nurisztan Sujorkulov ellen kezd, akiről nincsenek információink. A következő ellenfél az indiai Hars Hars, aki Ázsia vagy az orosz Malik Gigijev, aki Európa serdülőbajnoka. Ezen az ágon van viszont az idei kadét Eb-győztes, bolgár Boriszlav Kraszimirov is.

60 kg (21): Mányik Dávid (ESMTK) ágán szerepel a kadét Eb két érmese. A nyolcaddöntőben a bajnokkal, az azeri Farid Halilovval hozta össze a sors. Következhet a bronzérmes, grúz Rati Hozrevanidze (ha legyőzi a fehérorosz Vjacseszlav Zsehalovot). De ott van még egy ezüstérmes is, az orosz Abdula Szalimov, aki azt serdülő Eb-n szerezte meg.

71 kg (20): Papp Barnabás (Dorogi NC) a nyolcaddöntőjét a fehérorosz Mikita Mjazsejnikov ellen vívja. Negyeddöntő: az Eb-harmadik, azeri Ruszlan Nurullajev és az amerikai Broden Stauffenberg csatájának győztese lehet az ellenfél; Stauffenberg 2019-ben pánamerikai serdülőbajnokságot nyert – mindkét fogásnemben! Papp ágán szerepel az idei Eb-ezüstérmes, török Berber Alperen is.

92 kg (20): Borosi Henrik (Egri VSI) az idei kadét Eb orosz ezüstérmese, az orosz Tyimur Csernyisov ellen kezd a nyolcaddöntőben. Következhet a Sebastian Warchol (lengyel) – Toygun Aktop (török) mérkőzés győztese. Ha lesz folytatás, aligha lakodalmas menet… Az idei kadét Eb három érmese sorakozik, az Európa-bajnok, ukrán Vladiszlav Lub, valamint a két harmadik helyezett, az azeri Ali Guliev és a grúz Gor Ajvazjan.