UtánpótlásSport
2024. május 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kerékpársportok

2012-07-17 05:16

Mehetnek a vébére

A downhill-szakág utolsó vb-kvalifikációs versenyét rendezték július 15-én. A schladmingi osztrák ob-n Ettingshausen Máté és Palotai Gábor állt rajthoz, így biztossá vált, hogy ők lehetnek vb-résztvevők – a kettejük közti sorrend maradt kérdéses.

eFBé Akadt, aki már a hét elejétől Schladmingban készült, de a többség csak csütörtökön érkezett meg az osztrák nyílt bajnokság helyszínére. A viadalon a magyarok és a házigazdák mellett finn, lengyel, német és szlovén riderek is nyeregbe pattantak a huszonegy fős junior mezőnyben. A péntek délelőtti szakadó eső után a délutáni pályabejárásra a kegyeibe fogadta az időjárás a versenyzőket, így láthatták a nyomvonalakat szárazon.
Szombat délelőtt ezt két keréken is kipróbálhatták, a délutáni hivatalos edzésen azonban már az eső és a sár volt az úr – akadt, akinek ez a kedvét is szegte, és csak néhány kört ment a pályán. A vasárnap korán indult, negyed kilenctől már az eső áztatta „dagonyában” edzettek a riderek, majd hamarosan következett a hivatalos időmérő – először az elit kategóriának. Jó időt ment Ettingshausen Máté: a tizenhat éves soproni versenyző az 5:25,42 perces idejével a juniorok között végül a 12. lett, de az elit mezőny közepére is befért volna épp a nála két évvel idősebb Keresztes Péter elé. Palotai Gábor a 16. idővel ért le a hegyről, de az újdonsült magyar downhill-bajnok számára nemcsak az időeredmény miatt marad mindez emlékezetes.
„Pénteken délután 1-ig lehetett biciklizni, mentünk négy edzőkört, bár szinte semmit nem láttunk a szakadó esőben. Másnap sok kört jöttem, de voltak gondjaim – ami itthon nem jött ki bringakezelésben, az Schladmingban igen… Sok minden van, amin javítani, tökéletesíteni kell – pont azért menetem ki, hogy tapasztalatokat gyűjtsek. Sajnos, a pálya gödrösödött, a nap végi újabb eső pedig a döntő kezdetéig el sem állt. Vasárnap edzőkört nem tudtam menni, az időmérő volt az első köröm. Egy embert leelőztem, mert rontott és kiállt előlem – ő nem is ért be utána. Ezután kezdődtek a figyelemfelkeltő történések. Beértem még egy embert, aki kiállt ugyan előlem, de vérszemet kapott és üldözőbe vett – meghúztam hát a szarvát a gépnek. Kettőnket beért egy harmadik ember, ezután egymással vívtuk a legnagyobb csatát. Próbáltunk „elesésmentesen” előzni, ami az előttem lévőnek nem sikerült – megfordult a pályán, velem szemben állt. Akkora nyomvályúk voltak az esőzések miatt, hogy egyedül se lett volna könnyű rendesen lemenni, hát még így, hogy előttem állt egy versenytárs. Sokszor van olyan helyzet, ahol nagyon gyorsan kell döntést hozni, így hideg fejjel sikerült megoldanom, hogy kikerüljem. A harmadik résztvevő jött ki legjobban ebből az üldözésből, ő nagy előnyre tett szert. Egyfajta four cross viadalt vívtunk egy downhill-verseny közepén – nagy show-t csináltunk, de nem veszélytelent…” – foglalta össze honlapunknak a néhány ausztriai napot Palotai Gábor.
A versenyben már kimaradt az effajta látványsorozat, és Palotai „egyszerű” kört ment. Tizenhárom másodpercet javított edzésidején, a 9. helyen zárt. Ettingshausen Máté eggyel mögötte úgy, hogy igencsak peches futamot mondhatott magáénak a tavalyi junior magyar bajnok. Máté úgy is a 10. tudott lenni, hogy az előtte induló versenyzőt beérte, és annak hibája miatt elesett, majd ebből felállva a cél előtt nem sokkal elcsúszott. Máté edzőjével, Krizsán Jánossal a hét elején Schladmingba utazott, hogy a pályán „regenerálódjon” és lendüljön újra formába: az országos bajnokságot szerencsétlen kézsérülés miatt kellett kihagynia, amit az eplényi ob-pálya építése soron szerzett.
„Elsősorban azért igyekeztünk mielőbb kimenni a helyszínre, hogy kipróbáljam menyire is fogja bírni a kezem. Napról napra jobbnak tűnt, ezért is mertem belefogni a versenybe. A végére maradt pici bosszúság és persze hiányérzet is, hogy pont a kedvenc pályámon nem sikerült magamnak bebizonyítani, hogy igenis tudok itt egy jól összerakott kört jönni. Természetesen nem foglalkozom azzal, hogy mi lett volna, ha, mert olyan nincs... ez most így sikerült. A továbbiakban a regenerálódásra és a felkészülésre koncentrálok és még intenzívebb edzéssorozattal várom a következő kihívást” – értékelt honlapunknak Ettingshausen Máté. A világbajnokságon a magyar junior mezőnyt tehát Palotai Gábor és Ettingshausen Máté képviseli (a pontverseny állásáról korábban ITT írtunk): előbbi 695, utóbbi 560 pontot gyűjtött a kvalifikációban, így az összesítésben az idei magyar bajnok legyőzte a tavalyit. A két csapattárs az első tanítási napok egyikén akár már be is számolhat világbajnoki eredményéről, lévén szeptember 2-án, vasárnap rendezik a downhill vb-döntőt Ausztriában, Leogangban. A verseny végeredménye ITT.