UtánpótlásSport
2024. június 25.
  • instagram
JUNIOR NŐI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, ÉSZAK-MACEDÓNIA
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2024-05-19 09:01

Herczeg György döntőbe jutna a felnőtt Eb-n

A 19 éves gerelyhajító, Herczeg György a legjobb tizenkettő között zárna a közelgő római felnőtt Eb-n júniusban.

Az tavalyi év meghozta az áttörést a 19 éves gerelyhajító, ifj. Herczeg György számára. A Ferencváros fiataljának 2023-s eredményei közül kiemelkedett, hogy július elején 79,89 méterrel megnyerte a felnőtt magyar bajnokságot, majd a hónap második felében a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kontinentális sorozatának Kismartonban rendezett bronz kategóriás állomásán egészen elképesztő, 84,98 méteres hajítást mutatott be.

Ez az eredmény egyszerre jelentett felnőtt magyar csúcsot és Európa-rekordot az U20-as korosztályban.

Az ígéret fő versenyeit augusztusban tartották, és az áhított siker sem maradt el. Herczeg a jeruzsálemi U20-as Európa-bajnokságon meggyőző fölénnyel, kisebb sérüléssel bajlódva is aranyérmes lett (79,45), majd ott volt a budapesti felnőtt-világbajnokságon, amelyen – bár döntőbe nem jutott – értékes tapasztalatokkal gazdagodott.

Herczeg György Rómában és Párizsban is bizonyítana Forrás: MASZ

Az idén az U23-as korosztályba lépett Herczeg számára a felnőttek közötti remeklés jelenti a fő célt. Az édesapja, id. Herczeg György és az olimpiai bajnok Németh Miklós által edzett atléta

nemcsak a római felnőtt Európa-bajnokságon, hanem a párizsi olimpián is bizonyítana.

A fiatal nemrégiben elmondta, az olimpiára időzítik a csúcsformát, de az Eb szintén meghatározó lesz, már csak azért is, mert a gerelyhajító-elit több mint fele európai, így Rómában olyan riválisokkal is találkozik majd, akik az olimpián ugyancsak ott lesznek.

Az Eb-n a tizenkettes döntőbe jutás lesz a cél, augusztusban pedig szeretnék majd egyéni csúcsot dobni. De  addig az az elsődleges, hogy mentálisan és fizikálisan is stabilan tudjak versenyezni, valamint ne sérüljek meg

– mondta.

Az olimpiára 85,5 méter a szint, Herczeg szerint reálisabb esélye van a ranglista alapján kijutni. Ebben a rangsorban az első 32 között kell végezni, a magyar kitűnőség a 24. helyen áll.

Érdekesség, hogy a sokra hivatott sportoló éppen a párizsi ötkarikás játékok gerelyhajító-versenyének döntős napján, augusztus 8-án lesz 20 éves, tehát a születésnapján szerepelhetne a fináléban. Herczeg az idén eddig négy versenyen mérette meg magát, a legjobb eredménye a téli dobó magyar bajnokságon elért 79,66 méter.

(Kiemelt képünkön: Herczeg György Forrás: MASZ)