UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2012-10-31 15:20

Egy hét, két világverseny

Nikl András Tajvanon, Sánta Bence pedig Spanyolországban lovagolta a hullámokat az elmúlt héten: a Távol-Keleten világ-, Dél-Európában pedig kontinensbajnokságot rendeztek az utánpótláskorú szörfözőknek. H. A. Egyszerre kellene két helyen lennem - mondta néhány héttel ezelőtt a szövetségi kapitány, amikor az újdonsült magyar bajnokok novemberi programjáról beszélt az Utánpótlássport.hu-nak. Utassy Loránd végül Nikl Andrással tartott a Tajvanhoz tartozó Penghu-szigetekre, ahol a világ legjobb RS:X-es fiataljai mérték össze tudásukat.

A verseny előtti héten igen erős szélben zajlott a gyakorlás, a rajtra azonban csillapodott a légmozgás, 15-25 csomós szél dagasztotta a vitorlákat. Nikl András jól kezdett az erős mezőnyben, az első futamban a 16. helyen ért célba, később azonban egyre hátrébb csúszott. A versenykiírás szerint a két legrosszabb helyezés nem számított bele a végső értékelésbe, Niklnek egy 33. és egy 31. pozícióban zárt futamát mínuszolták a pontszámításkor. Legjobb eredménye egy remek 5. helyezés volt a 12. futamban, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy a középmezőny elejére verekedje magát: összetettben a 26. helyen végzett. A szakvezető szerint ez a realitás. A vb-t a fiúknál a lengyel Pawel Tarnowski nyerte a brit Kieran Martin és a francia Martin Olmeta előtt. A lányok versenyében az izraeli Neomi Cohen győzött, míg a dobogó alsóbb fokaira szintén brit és francia versenyző, Saskia Sills és Jeanne Dantes állhatott fel.
Míg Nikl András a Távol-Keleten szelte a habokat, a raceboardos magyar bajnok, Sánta Bence a Los Alcazares-i Techno 293-as Európa-bajnokságon küzdött a hol gyenge, hol felerősödő széllel és az ellenfelekkel, szám szerint nyolcvanhattal. Nem csak az U17-es fiúk tettek ki magukért, egyébként is népes, 216 fős mezőny gyűlt össze Spanyolország híres szörf- és vitorlás edzőközpontjában. A tízfutamos regattán Sánta Bence legjobbja egy 13. helyezés volt az utolsó, tizedik futamban, a versenyt a 74. helyen zárta. "Az eredmény kissé rosszabb, mint amilyet magamtól elvártam volna, viszont nem vagyok csalódott, hiszen volt pár jó futamom” - fogalmazott értékelőjében a fiatal versenyző. A vb eredményeit ITT, az Európa-bajnokságét pedig ITT találja.