UtánpótlásSport
2024. május 5.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2024-04-25 19:41

A második vonalban is bizonyít az utánpótlás

A férfi kézilabda NB I/B-ben a Veszprém, a nőiben a Ferencváros utánpótláscsapata áll előkelő helyen.

A felnőttmásodosztály mindig is kiváló terep volt az utánpótláskorú kézilabdázóknak arra, hogy akkor is szokhassák a „nagyok” közötti légkört, ha még nem férnek be NB I-es csapatba.

A nagyobb klubok, akadémiák ráadásul rendre indítanak korosztályos együttest az NB I/B-ben, pont ezzel a céllal, hogy az utánpótlás a felnőttek között is tapasztalatot szerezzen. Ám az idei évadban nemcsak statisztaszerep jut a fiataloknak a második vonalban.

A férfi NB I/B előző idényében sem volt másképp a helyzet: akkor a Veszprém Handball Academy (akkor még BFKA-Veszprém) szinte kizárólag utánpótláskorú játékosokkal mindössze három ponttal maradt le a dobogóról, a jelenleg futó kiírásban viszont még előrébb tudtak lépni a veszprémiek. A Dinko Dankovic vezetőedző által irányított együttes viszont a várakozásokon felül kezdett.

„Fiatalításon ment át a legidősebb akadémiai csapatunk, ami után számos olyan játékos került fel, akik az előző évadban még a serdülőegyüttesünket erősítették – ők így kihagyták az ifjúsági korosztályt – mondta néhány hónappal ezelőtt az Utánpótlássportnak a korábbi klasszis, több mint százszoros válogatott balátlövő, Gulyás Péter, aki nemcsak az NB I-es Telekom Veszprém másodedzőjeként, hanem az akadémia sportigazgatójaként is dolgozik. – Ennek megfelelően nem dobogós álmokkal kezdtük meg ezt az évadot, ám látva azt, hogy milyen könnyedén léptek fel arra a lépcsőfokra, amit mi előzetesen nagyobb ugrásnak vártunk, újra lehet gondolni a céljainkat.”

Az említett dobogós álmok pedig hamar valósággá váltak,

négy fordulóval a bajnokság vége előtt második a Veszprém Handball Academy U21, hat ponttal lemaradva a már biztosan feljutó Győr mögött, ugyanennyivel a megelőzve a harmadik Szigetszentmiklóst, amely szintén NB I-et érő helyen áll, ugyanis az akadémisták nem léphetnek fel az élvonalba. A veszprémiek ráadásul a pontvadászat legeredményesebb játékosát is adják az átlövő Barna Dániel személyében, aki ebben az évadban már az első csapatban is bemutatkozhatott, ráadásul tette ezt 7 szerzett góllal.

A Veszprém két legeredményesebbje, Czabula Huba (balra) és Barna Dániel pacsija Forrás: Veszprém Handball Academy

A női NB I-ben a Ferencváros fiataljai – a helyezések alapján – még nagyobb fejlődést mutattak be, mint a veszprémiek: az előző évadban a 13. helyen zártak a fővárosiak, jelenleg viszont jó esély van rá, hogy megszerezzék a negyedik pozíciót az idény végén a nagy valószínűséggel bajnokként záró Szombathely és a másik feljutó helyért küzdő Esztergom, Érd páros mögött. 

Az FTC-sek jó teljesítményének pedig meg volt a jutalma, ugyanis többen már az NB I-es aranyéremre hajtó első csapatban is megmutathatták a tudásukat.

(Kiemelt képünk forrása: Veszprém Handball Academy)