UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2013-07-07 18:29

Amerika csábítása

A floridai Westonba költözik Golomán György, a Körmend kosárlabdázója. Ha amerikai középiskolában fejezi be a tanulmányait, akkor (a 17 éves játékos úgy véli) nagyobb eséllyel kerülhet az egyetemi bajnokságba.

K. D. − Miért éppen Amerika? − Vonzó lehetőségnek tartom, hogy amerikai középiskolában folytassam, mert a tengerentúlon jobban összeegyeztetik a tanulást és a sportot, az iskolai csapatok is komoly bajnokságban szerepelnek. Szimpatikusabb ez az út, mintha európai klubcsapatban folytatnám. − Könnyebb is az egyetemi bajnokságba, onnan pedig az NBA-ba kerülni? − Igen, ez is motivál. Jobban elsajátítom a nyelvet, alkalmazkodni tudok a kosárlabda-stílushoz és az amerikai kultúrához. Egy évig vagyok az egyetemek szeme előtt, meg tudnak nézni, jobb lehetőséget kaphatok. − Tavaly már szinte biztosnak tűnt, hogy mehetsz a spanyol Manresához. Azzal mi lett? − Végül visszautasítottam, más ajánlat pedig nem érkezett. − A floridai költözésről azt mondtad, hogy 99 százalékos. Mi lehet a maradék egy? − Ha nem szállok fel a repülőgépre augusztus 15-én. − Milyen körülmények közé kerülsz? − Megvan az iskola és a csapat is, az egyik család fogad be. Weston 60-70 ezres, nagy a gazdagság, sok villa található a városban. − Az előző szezonban több fronton kellett helytállnod. Mennyire volt fárasztó? − Valóban nem volt egyszerű. Mindennap kétszer edzettem, de előfordult, hogy három-négy is volt, az egyéni gyakorlásokkal együtt. A középiskolai csapatban két korosztályban játszottam, a Körmendben az U18-ban és U23-ban is szerepeltem, valamint a válogatottakkal is voltak meccseink. Eléggé fárasztó volt a szezon, de szerencsére a végén tudtam pihenni, így feltöltődve kezdtem el a felkészülést az U18-as Eb-re.
− Bemutatkozhattál a Körmenddel az NB I-ben. Mennyire vagy elégedett? − Összesen 16 meccsen szerepeltem, a szezon végén játszottam többet, és már pontokat is szereztem. Elégedett vagyok, jó lehetőség volt, hogy kipróbáljam magam az NB I-ben. A Körmenddel edzettem egész évben, már ez is segítette a fejlődésemet. − Ha biztosítják, hogy jövőre kezdő leszel az élvonalban, akkor maradsz? − Kicsit elbizonytalanított volna, de nem hiszem, hogy másként döntenék. Nem ez volt a fő ok, amiért távozom. Sokat tanultam Körmenden, amiért hálás vagyok. − Milyen az U18-as válogatott? − Az első négy felkészülési találkozót simán nyertük, Ausztria és Grúzia sem volt nehéz ellenfél. Jó úton járunk, együtt van a csapat, a társaság kiváló. A játékon még van mit javítani, de az Eb-re kialakul az is. − Mi a cél Macedóniában? − Tavaly nagy csalódás volt, hogy az U16-os csapattal elszalasztottuk a feljutást. Magamban idén is a feljebb lépést tűztem ki célként, de az is nagy dolog lenne, ha a nehéz csoportból továbbjutnánk. Utána már könnyebb lenne a dolgunk. A lengyel és dán együttes is az elitből esett ki a B divízióba, kemény riválisnak ígérkeznek.