UtánpótlásSport
2024. május 17.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vízilabda

2013-08-18 20:02

Negyedik lett a Horkai-csapat

13-10-re kikapott Szerbiától és – teljesítve a célkitűzést – a negyedik helyen végzett a magyar férfi junior-válogatott a szombathelyi vízilabda-világbajnokságon. Olaszország lett az aranyérmes, második a horvát csapat.

Szegő Tibor Horkai György a találkozó előtt még a horvátok elleni elődöntő miatt dohogott: – Nem játszottunk jól. Ennyi hibát nem engedhetünk meg magunknak. A kapusok sem voltak a topon, de az is igaz, hogy védelem nélkül semmit sem ér a hálóőr. Bedő Krisztián ellen hat kontrát ítéltek, pedig megbeszéltük, hogy inkább távolabb helyezkedjen az ellenféltől. Elöl Német Tonit egyedül hagytuk. Ki lehet hagyni ötöst – kettő is kimaradt – de nem olyan csapat ellen, amelyik olyan gólokat lő, mint a horvátok. Időnél kapufás pipa – jó napjuk volt, na.
Horkai a negyedik helyre vezette a fiúkat (Fotó: Ohr Tibor/Vas népe)
Horkai a negyedik helyre vezette a fiúkat (Fotó: Ohr Tibor/Vas népe)
– Hogy sikerült rendezni a fejeket a tegnapi meccset követően? – Szerintem összejött. Ennek a garnitúrának a hetven-nyolcvan százaléka utoljára teheti le névjegyét ebben a korosztályban. Utolsó lehetőségük, és ilyen közönség előtt mindenképpen élni kell vele! – Mi a véleménye a színvonalról? – Az olasz, a horvát, a szerb és magyar csapat kiemelkedik a mezőnyből. Én még ideveszem az oroszokat is, akik most nem szerepeltek jól, voltak problémáik. Egy játékost haza is kellett küldeni. Ne feledjük a görögöket, akik ugyan nincsenek itt, de járna nekik a legjobb hat hely egyike. Itt már nincs jobb, vagy gyengébb, hanem a pillanatnyi mentális, fizikális állapot dönt. – Hogyan készültek a szerbek ellen? – Megnéztük a korábbi meccseiket délelőtt, és szerintem tudjuk, mi a dolgunk… Jött a bronzmeccs. Az Opus együttes „Life is life” című dala vezette fel a bevonulást, amit kicsit félrefordítva értelmezhetünk úgy is, hogy „Ilyen az élet…” A himnuszok előtt bemutatták a csapatokat és a bírókat. Olasz-argentin párost jelöltek erre a meccsre. Zúgott a „Mind itt vagyunk, nektek szurkolunk”-kórus. A magyar közönség világbajnoki címet nyert ezen a tornán. A mérkőzés előtt a játékosok megemlékeztek a magyar és az egyetemes vízilabda legendás alakjáról, a háromszoros olimpiai bajnok és szövetségi kapitányként is olimpiai aranyérmes Gyarmati Dezsőről, aki a találkozó napján hunyt el. Négy szerb góllal indult a meccs, előbb Mandics talált be rosszkéz oldalról, majd kétszer Obradovics, aztán Szubotics. Kezdtünk már jobban is… Előnybe kerültünk és Manhercz végre megtörte a gólcsendet (1-4). Jött a szünet, kellett is a pici pihenő.
Bedő Krisztián (Fotó: Büki László)
Bedő Krisztián (Fotó: Büki László)
Bedő-góllal kezdődött a második negyed, igaz, Raszovics gyorsan válaszolt (2-5). Megúsztunk, és Sedlmayer csökkentette a különbséget (3-5), majd hogy szebb legyen a leányzó fekvése, Berta is nagy gólt lőtt (4-5). Jansik ellen ítéltek büntetőt, Szubotics belőtte (4-6). Fórt kaptunk, visszajöttünk egyre, Berta jóvoltából (5-6). A szerb kapus ellen ítéltek büntetőt, Csapó egyenlített. Végre. (6-6). Sajnos, rögtön az ellentámadásból visszavették a vezetést a szerbek, Mandics találatával (6-7). Megint ötöst kaptunk, ezt Gyárfás lőtte be (7-7). Ekkor álltunk a legjobban a meccsen. Jansikot küldték ki, Mandics büntetett (7-8). Ejtésből megint a szerb hetes növelte az előnyüket (7-9), de rögtön válaszoltunk Németi Toni pompás góljával. (8-9). A negyed végén még Bendes védett nagyot, így minimális előnnyel mehettek a nagyszünetre a szerbek, ám a nyolc percet mi nyertük 7-5-re. A harmadik negyed Sedlmayer kiállításával és Szubotics góljával startolt (8-10). Mi is fórt kaptunk, de kihagytuk, majd az ellentámadásból Obradovics háromra növelte az ellen-előnyt (8-11). Megint kihagytunk az emberelőnyt, Bertát kiállították, és jött a szerb időkérés. Bendes hárított, de a támadást elpuskáztuk. Megint Bendes-bravúr következett, de nem tudtunk betalálni, így hárommal vezettek ellenfeleink az utolsó negyed előtt. Nyolc perc alatt nem szereztünk gólt…
Berta József (5) három gólt lőtt a szerbeknek (Fotó: Büki László)
Berta József (5) három gólt lőtt a szerbeknek (Fotó: Büki László)
Szédült (Sedlmayer) megint elhozta a labdát, de nem lett gól belőle, nem úgy Obradovics által a másik oldalon (8-12). A négy gól előny már soknak tűnt. Ráadásul Jansik kipontozódott, Tanaskovics is gólszerző lett (8-13). Hat perc volt hátra. Csapó lövése jött le a blokkról, aztán a hosszú magyar gólszünetet Sedlmayer törte meg messziről. (9-13). Három percünk maradt. Kontrát fújtak, kiszórtak egy szerbet, Horkai György időt kért, de ezután az ejtésünk nem ment be. Aztán fél perccel a vége előtt Berta még kozmetikázott a végeredményen, mely 10-13, így a magyar junior-válogatott a negyedik helyen végzett a világbajnokságon. Ezzel teljesítve a célkitűzés, és meg kellene tanulni örülni annak, hogy a magyar válogatott, korosztályában a világon a negyedik legjobb csapat… Jegyzőkönyv itt:

17. Férfi junior vízilabda-világbajnokság, Szombathely, 7. nap. Eredmények: Az 5-8. helyért: Ausztrália-Brazília 8-9 (1-1, 3-3, 2-3, 2-2), Egyesült-Államok-Spanyolország 9-7 (3-1, 2-2, 4-0, 0-4), A 3. helyért: Szerbia-Magyarország 13-10(4-1, 5-7, 2-0, 2-2) (Obradovics, Mandics 4-4, Szubotics 3, Rasovics, Tamaskovics 1-1, ill. Berta 3, Sedlmayer 2, Bedő, Csap,ó, Gyárfás, Manhercz, Német Toni 1-1). Az 1. helyért: Olaszország-Horvátország 10-7 (2-3, 4-1, 1-1, 3-2) .Végeredmény: 1. Olaszország, 2. Horvátország, 3. Szerbia, 4. MAGYARORSZÁG.