UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2014-01-21 13:01

Nem foglalkoztatja a népszerűség

Kiszli Vanda maratoni világbajnok kajakos el sem akarta hinni, hogy lehet rá voksolni, azt meg már pláne nem, amikor kiderült: tizedik lett az Év sportolója-választás közönségszavazásán. A népszerűség azonban nem foglalkoztatja, inkább a vizen vívná ki az elismerést.

reb Az Év sportolója-választás közönségszavazásán egy ideig versenyt futott egymással a tavaly két vb-aranyat nyerő, majd a rövid pályás Világ Kupa-sorozaton taroló Hosszú Katinka és a túraautós Michelisz Norbert, végül azonban utóbbi utcahosszal, sorozatban már harmadszor nyert. Azonban a listát böngészve érdekes felfedezést tettünk: az Atomerőmű SE maratoni kajakosa, Kiszli Vanda a rendkívül illusztris társaság élcsoportjában, a 10. helyen végzett. Mi tagadás, ez talán őt lepte meg legjobban.
kiszli_vanda01
kiszli_vanda01
– Őszintén? Én azt sem akartam elhinni, hogy egyáltalán felkerültem a listára – emlékszik vissza a 2011-ben párosban a maratoni távon ifjúsági világbajnok versenyző. – A nővérem facebookon többször is megosztotta a linket, hogy szavazzanak rám. Kicsit furcsa volt, még gondolkoztam is, hogy szólok neki, talán ezt nem kellene, mert engem nem érdekel a népszerűség. Sokkal visszahúzódóbb vagyok, annak örülök, hogy általában szeretnek és befogadnak az emberek. Aztán mondták, hogy a tizedik lettem, de azt gondoltam, rosszul számoltak vagy ilyesmi. Nem gondolom, hogy nekem helyen van abban a társaságban, nem vagyok én akkora sztár, mint azok, akik közé bekerültem. Dicséretes a szerénység, de jegyezzük meg, eredményei alapján azért nem elképzelhetetlen, hogy néhány év múlva nem pusztán a szavazatgyüjtő kampány repíti majd előre. A huszadik születésnapját nemrég, decemberben ünneplő kajakos már 2011-ben ifjúsági világbajnok lett Czéllai-Vörös Zsófiával, egyéniben pedig a második helyen végzett. Azóta főleg felnőttmezőnyben versenyez.

A közönségszavazás végeredménye: 1. Michelisz Norbert 2690, 2. Hosszú Katinka 1681, 3. Nagy Viktor 507, 4. Szívós Márton 472, 5. Gyurta Dániel 470, 6. Szilágyi Áron 391, 7. Görbicz Anita 388, 8. Galambos Péter 348, 9. Rédli András 328, 10. Kiszli Vanda 225.

Tavaly tavasszal úgy érezte, nem sikerült jól a felkészülés, mert egyetemi elfoglaltságai miatt kevesebb ideje jutott a kajakozásra (Szegeden tanul, testnevelő-edzőnek). Azt hitte, 2013-ban „sehol sem lesz”, ehhez képest eredményes évet tudhat maga mögött. A felnőtt maratoni Eb-n bronzérmes lett párosban, a kazanyi Universiadére is eljutott (500-on a 8., a négyesek tagjaként kétszer 6. lett), és a dániai maratoni-világbajnokságon is szerepelt (egyéniben 6., párosban 10. helyet szerzett). És persze ott volt Cali, a Világjátékok, ahol a semmiből szerzett ezüstérmet a maratoni nagyasszonya, Csay Renáta mögött.
kiszli_vanda_overmagazin
kiszli_vanda_overmagazin
– A hazai válogató alapján nem jutottam volna ki a Világjátékokra, de néhány nap múlva felhívtak, hogy kivinnének tartalékként. Nagyon megörültem, hiszen mi a tartalék dolga? Vigyázzon magára, egyébként meg pihen, szóval gondoltam, akkor indulás, nyaralunk. A versenyt megelőző este szóltak, hogy másnap én is rajthoz állok. Ez jó is volt, mert időm sem maradt izgulni, amit más esetben nem lehet megúszni. Nem maratont mentünk, hanem rövidebb távot, az előfutamban nem akartam kihajtani magam, a cél a nyolcas döntőbe kerülés volt. Ott viszont már úgy voltam vele, biztosan csak hetedik-nyolcadik leszek. Aztán közben láttam, hogy jól állok, egyszerűen el sem akartam elhinni. Nagyon furcsa volt, elképzelni se tudtam volna, hogy érmet szerezhetek, erre második lettem. Egyébként a csapat tagjain is azt láttam, hogy meglepődtek, de persze mindenki nagyon örült. Az eredmények felsorolásából kitűnt, Kiszli nem síkvizes kajakos. Ahogy mondja, hiányzik belőle a megfelelő gyorsaság és robbanékonyság, de idén feltett célja, hogy a rövidebb távokon is produkáljon valamit. Az egyetemen valószínűleg  egyéni tanrendet kap, így több időt tud szánni az edzésekre. Amikor tanul, Szegeden gyakorol, de egyébként siet haza, mert Pakson sokkal otthonosabban érzi magát. Várhatóan nem utazik melegvízi edzőtáborba, viszont „hidegben" már volt része, miután néhány napja érkezett haza a sífutásból. – Nagyon jó volt, mert mindenünket átmozgatta, jól elfáradtunk. Ezt leszámítva itthon készülök, és remélem, hogy minél hamarabb vízre szállhatok. Szeretnék idén síkvízen is valamit elérni, hiszen minden sportoló álma az olimpia, nálam sincs másként. Fantasztikus volna egyszer kiharcolni a részvételt. De a maratont biztosan nem hagyom abba, nagy kedvencem marad.