UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Röplabda

2014-02-12 15:42

Ezerhétszáz voks, avagy a sportág sikere

Fontos dolgokra használták fel a Decathlon félmillióját. Mi több: a dunaújvárosiak ifjúsági csapata már Decathlon-Dunaferr néven szerepel. Tomanóczy mester szerint a Hónap műhelye-díj a sportág sikere. Az ezerhétszáz internetes szavazat azt jelzi.

Szegő Tibor Amikor tavaly nyár elején Izsákon jártam, hogy az edzőtáborban elkészítsem a filmet, melyet a Hónap műhelye-díjátadón bemutatunk, már az úton azon gondolkodtam, mi lett volna, ha Kelemen István annak idején mégis a kézilabdát választja? Ő a dunaújvárosi röplabda örökmozgó, nagy öregje, aki képes akár több száz kilométert is autózni, hogy találjon magas, jókezű, szorgalmas fiatalokat, akik még nem választottak sportágat, vagy ha igen, akkor még az út elején járnak.
Baróti Árpád (12)
Baróti Árpád (12)
Így találta meg többek között Baróti Árpádot, aki a keze alatt nőtt fel, és mára a dél-koreai bajnokságban üt le és sáncol, nem is rosszul. Nos, Kelemen nekem egyszer azt mondta, hogy ha valamit másként csinálna az életében az a sportágválasztás, mert a kézilabdában talán sikeresebb lehetett volna, bár így sem panaszkodhat. A bajnoki címek mellett gyakorlatilag megalapozta a sportág helyi jövőjét. Később ő vitte Dunaújvárosba azt a Tomanóczy Tibort, akinek vezetésével a fiatalok elnyerték a díjat. Toma – mindenki így hívja – a Magyar Sport Házában vár, hogy elmondja, mi történt, amióta átvették a díjat. – Kezdjük azzal: mire fordították a félmilliót? – Kikértük a gyerekek véleményét, és ők elsősorban mezeket, ruházati felszereléseket szerettek volna. Dunaújvárosban a Decathlonban szívélyesen fogadtak minket, és már akkor látszott, hogy jó lesz a kapcsolat a szakosztály és a cég munkatársai között. Már az első találkozáskor sokat segítettek, ha valami nem tetszett, azonnal ajánlottak helyette másikat, harmadikat, negyediket. Kipakolták az egész raktárat, hogy tudjunk például táskát választani. Élménynek is jó volt, és hasznos is. – Ebből arra következtetek, hogy megmaradt a kapcsolat az áruházzal. – Igen, jelentős kedvezményt ajánlottak fel, ha szükségünk van további eszközökre, amit ezúton is nagyon köszönünk, és élünk is vele. Reméljük, hogy hosszú kapcsolat elején vagyunk, az ifjúsági csapatunk már Decathlon-Dunaferr néven szerepel.
A Dunaferr serdülői
A Dunaferr serdülői
 Mit szóltak a városban a szakosztály sikeréhez? Hiszen sportos településről van szó. – A helyi újság és televízió is foglalkozott velünk, plakátokon láttuk viszont magunkat és a díjat. Úgy érzem, jó útra terelődött a sorsunk, és ez nagyban köszönhető az elismerésnek. – Hogyan folytatták a munkát a nyári szünet után? – Nem mindenkinek volt szünet, hiszen a válogatottak végigdolgozták a nyarat. Hol az egyik, hol a másik korosztály ment edzőtáborba, és ez érintette a mi fiataljainkat is. – Mi minden történt a májusi győzelem óta? – Kezdem a kiemelkedő hírekkel, igaz nem tartom az időrendet, mert ez már decemberben történt, de a mi röplabdázónk, Gebhardt Norbert lett az év legjobb fiatal játékosa, én engem választottak meg a év utánpótlás-edzőjének. Ismerem Tomanóczyt jó ideje, tudom, nem mondaná, így én teszem hozzá, hogy harmadszor érte ez a dicsőség.
Tomanóczy Tibor
Tomanóczy Tibor
S akkor most vissza a csapatokhoz! – A legkisebbeknek nincs bajnokságuk, tornákat szerveznek nekik. Értek el kisebb-nagyobb sikereket, de ők szeptemberben kezdték, és a röplabdában idő kell az eredményességhez, meg nem is a győzelem a cél, hanem hogy szeressék meg a sportágat. Itt újra elkalandozunk kicsit, mert az edző elmondja, hogy sok gyerek jött tavaly a szakosztályba, és úgy érzi: a Hónap műhelye-díj elnyerése ebből a szempontból is nagyot lendített, mert amikor szeptemberben a médiaanyaggal megkeresték az iskolákat, akkor abban már szerepelt, hogy az utánpótlás-nevelésüket országosan is elismerték. Visszatérve az eredményekhez kiderül, hogy „gyerek" kategóriában a Dunaferr megnyerte az összes fordulót, ahonnan erősebb csoportba került, de rengeteget tanulnak a fiatalok a meccsekből és az elemzésekből is. A serdülő-keret tizenhét tagú, és meg is van az eredménye, mert veretlenül állnak a tabella élén. Ők már naponta kétszer edzenek. Rendkívül szorgalmasak, elszántak.
Kelemen István
Kelemen István
Az ifjúságiak bajnoki rendszerben játszanak, a mérkőzéseiket az NB I-es találkozók után rendezik meg. Túlvannak már több mint húsz meccsen, és az élbolyban szerepelnek úgy, hogy az utolsó három találkozón a serdülők játszottak, mert az ifik már a felnőttben is szóhoz jutnak, és pihentetni kellett őket. Végül a juniorokról mondja el, hogy ők is megnyerték a területi csoportjukat, és most a kiemeltek között vitézkednek. Végighallgatva Tomanóczyt, eszembe jut az egyik tavalyi mondata: – Ez a díj a sportág sikere. Örülök, hogy sikerült megmozgatni a röplabda-társadalmat, mert az ezerhétszáz internetes szavazat azt jelzi, hogy sokan szeretik ezt a sportot. Remélhetőleg jól érzékeli, már csak azért is, mert április végén junior-Eb-selejtező lesz Dunaújvárosban, ahová nagyon kellenének a szurkolók. Ráadásul a szlovénok, a szerbek és a finnek ellen készülő magyar keretben hat újvárosi kapott helyet. A díjnyertes szakosztály bemutatkozó filmje ITT, a díjátadón készült videó ITT tekinthető meg.