UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-02-27 08:11

Juniorbajnokság: lesz vagy nem lesz?

A reformelképzelések alapján jó esély van rá, hogy a következő évadban már nem szervez bajnokságot a junior korosztály számára a szövetség. A tervezetet a napokban vitatják meg a szakmai fórumok, a részletek addig nem publikusak.

reb Kézilabda-berkekben az a szóbeszéd járja, hogy a szövetség meg akarja szüntetni a férfi és a női juniorbajnokságot is. A handball.hu sportági szakportálon megjelent cikk szerzője aggodalmát fejezte ki, hogy több korosztály is nehéz helyzetbe kerül, szélsőséges esetben elveszhet a sportág számára, amennyiben megvalósul az elképzelés. Az információval kapcsolatban a szövetség szakmai igazgatóját, Juhász István kerestük fel.

A sportágban 2008 óta kötelező az NB I-ben ifjúsági (U18) és juniorbajnokságot (U20) is szervezni, azokban az elsőosztályú kluboknak csapatot indítani.

A direktor nem zárkózott el a beszélgetés elől, ám egyértelművé tette: amíg a szükséges szakmai fórumokon nem vitatják meg a tervezetet, addig nem nyilatkozhat a részletekről. Mert a terv valóban létezik: ahogyan azt Juhász elmondta: az albizottságok és az edzők is támogatták azt. Annyi biztos, hogy szükség van a jelenlegi versenyrendszer megreformálására, ugyanis a mostani nem szolgálja a csapatok és az utánpótláskorú játékosok fejlődését. A fiatalabb kézilabdázókat – akik olykor nem pusztán egy korosztállyal játszanak feljebb, hanem akár a felnőttek között is szerepet kapnak – olyan meccsterhelés éri, ami nem egészséges. – Azt biztosan mondhatom, hogy egyetlen korosztályt sem engedünk elveszni – utasítja vissza a feltételezéseket az igazgató. – Éppen ellenkezőleg: azért változtatunk a versenyrendszeren, hogy az a csapatoknak és különösen az utánpótláskorú játékosoknak a lehető legjobb legyen. A férfiliga legutóbbi ülésén, amikor címszavakban előadtam a tervezett módosításokat, egyetértő bólogatás volt a válasz. A részletekről azonban csak akkor beszélhetek, ha az elnökség és a liga is áldását adja a változtatásokra. Az idő mindenesetre sürget, márciusban mindenképpen be kell fejeződniük az egyeztetéseknek, mivel a következő évadra érvényes versenykiírást már a változtatások szellemében kell közzétenni áprilisban. Kérdésünkre a szakmai igazgató elmondta, a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémia – az eredeti tervekkel ellentétben – mégsem tervezi juniorkorú játékosok képzését. Tavaly ez technikai okok miatt csúszott, és várhatóan már nem is valósul meg. Az indoklás szerint a kluboktól nem kapták meg ehhez a megfelelő támogatást, így az akadémiának akkor lesz juniorcsapata, amikor a fiatalabb játékosok ebbe a korosztályba lépnek.