UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Tornasportok

2014-03-27 17:53

Buda bevételét tervezik

Az úszás és a kajak-kenu után az év elején újabb egyéni sportág, a torna lépett be a Vasas SC szakosztályainak sorába. Korondi Margit felemáskorlátja ugyan még a szertárban pihen, a férfitorna fellendítésének sikere merészebb terveknek is utat nyithat.

Dudás GabriellaAz elmúlt év végén Dóczi Dorottya, a Vasas aerobik-szakosztályának igazgatója vetette fel az – évtizedekig működő, de az utóbbi években fehér foltnak számító – tornaszakosztály felélesztésének gondolatát. Mivel az ötlet megvalósításához a lehetőségek sem hiányoztak, két hónap megfeszített munka után, januárban az aerobik szakosztály névváltoztatása (új nevén: aerobik- és férfitorna-szakosztály) formálisan is jelezte, hogy valami elkezdődött.
Tálas Bence, az egyik új erősség Fotó: Facebook
Tálas Bence, az egyik új erősség Fotó: Facebook
Markovits László, a klub elnöke kiemelte: „a jelentős állami források biztonságot, kiszámíthatóságot hoztak a Vasas életébe. A számlánkon jelentkező pénzösszeget az alapműködésünkre, új szakmai programokra, a bázis növelésére és a versenyszerű utánpótlásunkra fordítjuk. Ennek egyik eredménye a megalakult férfitorna-szakosztályunk.” A tavaszt meg sem várva, január végére megérkeztek az első fecskék a Folyondár utcába. A szakosztály „mindenese” – az operatív vezetési, valamint edzői feladatokat lényegében egymaga ellátó – Reszeli Péter lett, aki a KSI-ből igazolt át, négy tehetséges, ifjúsági korú versenyzővel. Közülük Kardos Botond emelkedik ki: a 2013-as Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon egyéni összetettben hatodik lett, a Gymnasiadén (középiskolás korosztályú sportolók világeseménye – A szerk.) talajon a második helyen végzett. Hozzájuk csatlakozott az UTE saját nevelésű, de éppen szerződés nélkül álló tornásza, Tálas Bence, aki Világ Kupa-győzelmével és egyéni összetett bajnoki címeivel igazi nagyágyúnak számít a magyar mezőnyben. A jól csengő nevek természetesen nem önmagukban jelentik azt, hogy sínen van a szakosztály építése. A munka java most következik. „Hatalmas feladat a jó évtizede nem működő szakosztályt újraéleszteni” – hangsúlyozza Reszeli. Folyamatosan küzdünk azért, hogy visszahozzuk a köztudatba: a Vasasban a torna létezik. Türelmesek vagyunk, tudjuk, nem megy egyik napról a másikra a visszakapaszkodás, a bizalom megnyerése. Jelen pillanatban ez a legfontosabb feladatunk, hiszen a bizalom elengedhetetlen ahhoz, hogy a szülő úgy döntsön, hozzánk hozza a gyermekét.” Márpedig a Vasas nem csak a – fentebb említett – válogatott versenyzőkre koncentrál. A tornával vagy általában a sporttal most ismerkedőket is igyekszik megszólítani. Jelenleg tizenkét óvodás korú gyermek dolgozik Reszeli Péter kezei alatt, de a tehetségek felkutatása ezzel nem ért véget. „Buda a tornában kiaknázatlan terület, ezért most elsősorban ezt a részt célozzuk meg plakátokkal, szórólapokkal. Míg Pesten sok a szakosztály, a budai oldalon alig akad a tornával komolyan foglalkozó klub. Azon vagyunk, hogy találjunk edzésre alkalmas tornatermeket” – avat be az elképzelésekbe a mindenes, majd hozzáteszi, az igazi megoldás a 2016-2017-re tervezett, új aerobik- és tornacsarnok építése lesz. S hogy mi még? Legalább ötvenfős, erős, stabil hátterű férfitorna-szakosztály felépítése – minden más csak ez után következhet. Például az olimpiai bajnokokkal (Korondi Margittal és Köteles Erzsébettel) büszkélkedő női szakosztály újraindítása.