UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-04-22 13:50

Tanulságos túra

Sikeres összetartáson van túl a leány U17-es kosárlabda-válogatott, amely Spanyolországban is megmérette magát. Ugyan három meccsből kétszer kikaptak (az Európa-bajnoktól), a játék biztató. De a vb helyszínváltozása miatt immár hazai környezetben kellene legyőzni az erős csoportellenfelet, Csehországot.

reb Gyakorlatilag karácsony óta nem találkozott a leány U17-es válogatott, így az április 14-20-án tartott összetartás során volt mit gyakorolni a fiataloknak. Mészárosné Kovács Andrea tavaly EYOF és Eb-bronzérmet szerző tanítványai elsősorban a támadójáték gyakorlására, és a védekezés fejlesztésére összpontosítottak Kecskeméten, ahol a hét első felében kiváló körülmények között készülhettek. – A többséggel három éve együtt dolgozunk, így folyamatosan tudjuk fejleszteni a lányokat – kezdi összegzését a szövetségi edző. – Alapvetően jó állapotban voltak. Azért az meglátszott, hogy sokukat a juniordöntőre csúcsra járattták, így kicsit fáradtabbak voltak. Többen klubjuk felnőttcsapatában is rendszeresen lehetőséget kapnak, velük külön is kell foglalkozni.
u17_spanyol_tura
u17_spanyol_tura
Előny, hogy a felnőttek között edződnek, taktikailag még felkészültebbek, ráadásul a javukra szó az is, hogy fizikailag erősebb játékosok ellen játszanak. Azonban egészen más szerepet kíván ez és a válogatottbeli szereplés: előbbi helyen többnyire még másodhegedűsök, míg korosztályos válogatottjukban abszolút húzóembereknek kell lenniük. Mészárosné szerint nincs gond az átállással, jó úton haladnak. A kecskeméti felkészülés után csütörtök hajnalban Madridba repült a válogatott, hogy rangos nemzetközi tornán méresse meg magát. Ha már ilyen messzire utaztak, kérték, hogy minél több meccsen léphessenek pályára. Ezért aztán, még aznap, csütörtök este a torna előtt barátságos mérkőzésen szerepeltek a korosztályos hispán válogatott ellen. A lányokon érződött a hajnali fél négyes kelés, simán, 66-39-re kikaptak a házigazdától. Ennél talán bosszantóbb volt, hogy Horváth Krisztinának 16 perc játék után kiújult korábbi bokasérülése, ezért a többi találkozón már nem is tudta vállalni a játékot. A maradék tizenegy játékos viszont igen, és szépen is teljesített a „focicsapat”. A torna első meccsén az egy nappal ezelőtti legyőző jött szembe. Visszavágni nem sikerült, de a végül húszpontos vereség (66-46) vállalható. Szombaton viszont 28-5-ös első negyeddel állva hagyták a franciákat, így 63-39-es sikerrel fejezték be a madridi túrát. – Az látszik, hogy az Európa-bajnok spanyolok tovább erősödtek, gyorsabbak lettek. A francia válogatottban csupa magas, ruganyos, nagyon gyors, színesbőrű játékos tűnt fel, érdemes lesz figyelni rájuk. Nálunk akadtak szép egyéni teljesítmények, ám a rengeteg eladott labda gondot jelent. A sebesség emeli a hibák számát, ezen javítanunk kell.

Húsvét vasárnap már nem játszottak a lányok, hanem a késő esti indulás előtt madridi városnézéssel zárták túrát. A szövetségi edző szerint a fiatalok már megszokták, hogy amikor mások pihennek, ők még bőszen dolgoznak. És hát – tesszük hozzá – a Real Madrid stadionjának, a Santiago Bernabeunak a megtekintése „nyusziajándéknak” sem utolsó.

Hosszú idejük nem lesz a felkészülésre: a közös munkát június 7-én kezdik meg. Június 19-én Bariban szerepelnek felkészülési tornán, majd 28-án már kezdődik is a világbajnokság. A FIBA döntése értelmében Szlovákia helyett Csehországban. A távolság elhanyagolható, viszont az már nem, hogy az amúgy is erős, Eb-ezüstérmes házigazdákkal az otthonukban kell így megvívni a kvartettben. – A cseheket legyőzni bárhol nagy feladat lenne, de a változtatás miatt hazai környezetben szerepelhetnek. Kemény dió lesz. Ugyanakkor világbajnokságon már nem létezik könnyű csoport vagy feladat. Kanada és Dél-Korea ellen is igyekezzük a legjobbunkat hozni. Mindenképpen cél, hogy a csoport első két helyének valamelyikén, azaz továbbjutóként végezzünk.  A jelenlegi válogatott keret Aho Nina, Solymosi Noémi, Tóth Tímea (Vasas Akadémia), Weninger Virág, Kuttor Enikő, Böröndy Dominika, Bakó Tímea (Soproni Darazsak), Horváth Krisztina, László Boróka (UNI Győr SZKA), Dubei Debóra (DVTK), Jankó Flóra (MTK), Studer Ágnes (Szekszárd), Kiss Virág (Rátgéber Akadémia), Nagy Dóra (PVSK), Gereben Dorka (Kecskeméti KC).