UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2014-04-25 11:22

Bronz és három kvóta Szófiából

Bronzérmet és három nandzsingi indulási jogot hozott a másfél hétig tartó szófiai ifjúsági ökölvívó-világbajnokság. A dobogó harmadik fokára Komor László állhatott fel, Tóth Richárd és Könnyű Richárd pedig a negyeddöntő veszteseként ért el kvótás helyezést.

UP-info Kaotikusnak nem mondanánk, de meglepő, hogy kevéssel a verseny kezdete előtt változtattak a kvalifikáció szabályain. A szófiai ifjúsági vb-n eredetileg az első öt helyezett fiú és négy lány szerezhette meg a kvótát az augusztusi nandzsingi játékokra. Ezen módosítottak úgy, hogy az első hatba jutó fiú és ötbe kerülő lánynak lehet repülőjegyet váltani a kínai nagyvárosba.
komor_laszlo_pirosban
komor_laszlo_pirosban
A magyar válogatott mind a tíz fiú súlycsoportban és három leányban is indított versenyzőt. Furó Virág (51 kg) és Szabó Nikolett (75 kg) az első körben kikapott, viszont Pósta Daniella (60 kg) sokáig harcban volt. Előbb német, majd dél-koreai ellenfélen jutott túl, azonban a negyeddöntőben az ukrán Bondarenko már túl nagy falatnak bizonyult. Ettől függetlenül a korábban korosztályos világbajnok svéd Agnes Alexiusson elleni diadallal még sikerülhetett volna kiharcolni a kijutást, azonban 3-0-ra elbukta a találkozót. A fiúk közül viszont háromnak is sikerült megszereznie a hőn áhított indulási jogot. A tízből hárman az első fordulóban estek ki: Pados Dániel (49 kg) és Csóka Nándor (56 kg) egyaránt 3-0-s eredménnyel, míg Berki Károly (81 kg) 2-1-gyel köszönt el Szófiától. Tar Sándor (52 kg) biztatóan kezdett: első meccsén jobb is volt, mint kenyai ellenfele, akit végül sorozatos szabálytalankodás miatt leléptettek. Vietnami bokszoló sem tudta megnehezíteni a dolgát a 32 között, ám a legjobb nyolcig már nem jutott el, ukrán ellenfél győzte le. Papi Bence (75 kg) is két kört tudott menni, Kocze Artúr (91 kg) pedig egyet, negyeddöntőbe egyikük sem jutott.
toth_richard_piros_aiba01
toth_richard_piros_aiba01
Bársony Bernárdnak (69 kg)  nagyon kevésen múlt a kvótaszerzés: 3-0-s sikerrel kezdett, majd technikai KO-val folytatta mauritiusi, illetve bolgár vetélytárs ellen. A legjobb nyolc között fehérorosz fiatal verte meg szoros, 2-1-es eredményt hozó meccsen. A negyeddöntők vesztesei még mérkőzhettek a kvótáért, ám az olasz Vincenzo Lizzi 3-0-val szertefoszlatta az álmokat. Éppígy, vesztesként meccselve tudta kiharcolni az indulási jogot a két drusza, Tóth (64 kg), illetve Könnyű Richárd (60 kg). Mindketten meneteltek, egészen a nyolcig, ott ugyanis Könnyű a kazah Ablajhan Zsuszupovtól kapott ki 3-0-ra, míg Tóth szorosabb meccsen, de 2-1-re alulmaradt az ukrán Viktor Petrovval szemben. A két fiatal azonban nem tört meg, és az utolsó szalmaszálba kapaszkodva győzött, Könnyű a zárónapon, ezzel két indulási jog is hozzánk került. A harmadikról még korábban Komor László (+91 kg) gondoskodott. Tekintélyparancsoló technikai KO-val kezdte a vb-t a bolgár Dimitar Bozsilov ellen. A 16 között ringbe sem kellett lépnie, ellenfele távollétéban automatikusan továbbjutott. A negyeddöntőben aztán egyedüli magyarként nyert 3-0-ra az argentin Kevin Espindola ellen. Hogy a négy között a amerikai óriás, Daramni Rock technikai KO-val búcsúztatta, a lényegen mit sem változtatott: megszerezte az indulási jogot a nandzsingi ifjúsági olimpiára.