UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Jégkorong

2014-06-09 17:46

Újabb kihívás

Előbb játszott felnőtt-világbajnokságon, mint bajnoki mérkőzésen a tizenkilenc esztendős Sebők Balázs, akit a finn bajnokcsapat, az Oulun Kärpät a következő szezonban kölcsönad a másodosztályú Kajaanin Hokkinak.

Jegesy András „Szinte hihetetlen, hogy már öt éve itt élek, elképesztő, hogy repül az idő” – mondja Sebők Balázs (kiemelt képünkön, forrás: facebook). Tinédzserként költözött Finnországba, ma már magyar válogatott és világbajnoki gólszerző. Kétszer talált be az osztrákok elleni mérkőzésen, a második harmad utolsó másodpercében 3-3-ra egyenlített. Korán szerződtette az Oulun Kärpät, a 2000-es évek legsikeresebb finn hokicsapata. Az idén is bajnok együttes már tizennégy évesen Finnországba hívta. „Először próbajátékon vettem részt, majd úgy döntöttek, igazolnak. Azóta élek itt, egyedül a lakásomban. Eleinte nagyon nehéz volt, de azt hiszem, elég hamar belerázódtam az itteni életbe. Szerencsére, angolul elég jól beszéltem már akkor is, így nem volt nehéz a beilleszkedés, azóta már finnül is folyékonyan beszélek. A főzéssel jobban meggyűlt a bajom, szerintem sokat fejlődtem, de lehet, hogy anyukám mást mondana.”
Sebok_balazs
Sebok_balazs
A lakás már teljesen Balázs keze nyomát viseli: a családi képek mellett a falon helyet kapnak az ereklyék is. Mint a nevelőegyesület MAC trikója, a példakép Sidney Crosby meze és az első válogatottságon viselt ruházata. Legutóbb a gojangi divízió I-es világbajnokságon viselt hasonló szerelést, ahol a bravúrnak számító feljutás végül nem jött össze. A finn juniorbajnokságban viszont már több sikerélményben volt része, noha a szezon nem indult jól. „Augusztusban agyrázkódásom volt, négy hónapot kihagytam. Emiatt sajnos fel sem merült, hogy ebben a szezonban kölcsönadnak. A juniorban az alapszakasz sikerülhetett volna jobban, nekem is, de hamar kiderült, hogy mienk a legjobb támadósor a ligában. A rájátszásban már jobban ment mindenkinek, végül ezüstérmesek lettünk, de nem vagyok nagyon csalódott emiatt, kiadtuk a maximumot. Mint ahogy a világbajnokságon is mindent megtettünk a válogatottal. Nagy reményeink voltak, de az erős mezőnyben csak a helytállás sikerült.” Az alapszakaszban sérülése miatt nem játszott sokat, 18 mérkőzésen lépett jégre. A rájátszásban viszont 1,0-s kanadai pontátlagot hozott, 12 találkozón 10 gólpassz és 2 gól fűződik a nevéhez. Ezzel a csapat holtversenyben második legjobbja a pontokat tekintve. Megérett a felnőttbajnokságra, és ezt a Kärpätnél is így gondolják, hiszen a következő szezonban a Kajaanin Hokki csapatában játszik kölcsönben, a finn másodosztályban. Az együttes partnerségben áll Sebők Balázs csapatával, legutóbb 2009-ben szerzett dobogós helyezést a ligában. „Ez újabb kihívás. Nagyon izgatott vagyok, és szeretnék minél jobban teljesíteni. Előtte kipihenem magam a nyáron, aztán jöhet a szezon. Az álmom, hogy eljuthassak az NHL-be. Ehhez előbb a Kärpät felnőttcsapatába kell kerülnöm. Most a Kajaanira koncentrálok, és remélem, hogy a teljesítményemmel az első osztályban is lehetőséget kapok.”
sebok_balazs_kiemelt
sebok_balazs_kiemelt
Mint sok sportolónak, így Balázsnak is vannak babonái. A meccs napján figyelembe veszi, mit eszik, milyen sorrendben végzi a bemelegítést, és hogy melyik térdvédőt húzza fel először. Természetesen ennyi szokás mellé kell, hogy legyen kedvenc mezszáma is. „A tizennégyes a kabalaszámom, csak sajnos nem mindig tudom megszerezni. Az idősebbek mindig előnyben vannak a számválasztásban, de remélem, hogy rám osztják. A Kärpätben a tizenötöst kaptam, ami ugye elég közel esik, a válogatottban pedig négyesben játszottam. Persze a legfontosabb, hogy jól menjen a játék – egyébként a babona sem érne semmit.”