UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-07-06 21:54

Csúcs ez a csapat!

Minden várakozást felülmúlóan teljesített a magyar leányválogatott a csehországi U17-es világbajnokságon: Mészárosné Kovács Andrea csapata nagyszerű hajrával szerezte meg a bronzérmet a házigazdák csapata ellen.

Munkatársunktól Remek hetük volt a kosárlabda magyarországi szerelmeseinek, elvégre nem szokhattak hozzá az elmúlt időszakban, hogy világversenyen magyar válogatottnak szurkoljanak a kieséses szakaszban. Ám az U17-es együttes legyőzte a jó erőkből álló Kanadát, aztán a házigazda cseheket. Aztán még nyert Dél-Korea, Egyiptom és Japán ellen is. Az elődöntőben is sokáig tartotta magát a csapat az amerikaiak ellen, de azon a találkozón végül nem borult a papírforma.
nagy_dorottya
nagy_dorottya
A harmadik helyért játszott meccsen a tornán egyszer már legyőzött vendéglátó csehekkel játszottak honfitársaink. Jól kezdtek a házigazdák: Sipova hárompontossal indított, majd Holesinska ismételte meg kolléganője mutatványát. 8-0-ás roham után Nagy Dorottya szerezte az első magyar kosarat, majd Kiss Virág is elkezdte a pontgyártást. Mészárosné Kovács Andrea 15-9-es cseh vezetésnél kért időt, ám a hazaiak továbbra is jól fejezték be akcióikat, míg a magyarok távoli kísérletei kimaradtak. A nyitó negyed után 12 ponttal vezettek a pirosmezesek. Úgy tetszett, a második játékrész nem hoz fordulatot. A mieink a büntetővonalról sem dobtak mindig pontosan. Beszédes, hogy a vb-n nagyot játszó Dubei Debóra is csak a negyed közepén talált be először. Horváth Krisztina beállása azonban felrázta a lányokat: labdaszerzései, lepattanói, és Dubeinek adott tanári asszisztja feldobta a társulatot. Sikerült védekezésben is rendezni a sorokat, és Horváth, majd Nagy kosaraival két perccel a vége előtt már csak négy pontnyi hazai előnyt mutatott a tábla. Gyors triplaváltások következtek: az utolsó szó Dubeié volt, így már csak egy egységnyi volt a magyar hátrány.
kiss_virag_kosar
kiss_virag_kosar
A félidő után szervezett csapat jött ki az öltözőből. Többször is sikerült visszaszerezni a labdát a csehek támadólepattanói után és Horváth a vezetést is megszerezte. Igaz, a magyarok csak rövid ideig örülhettek a fórnak, Holesinksa triplájával újra többkosárnyira nőtt a vendéglátók előnye, jött is az időkérés Mészárosnétől. Ez után fej-fej mellett haladtak a csapatok, a magyaroknál Nagy és Kiss, a hazaiaknál Holesinka mellett Reisingerova vitte a prímet. A feszült utolsó percek pazar magyar akciót hoztak: Kiss szépen játszott az érkező Kuttor Enikőhöz, akinek kosarával három pontnyi magyar előnnyel vágtak neki az utolsó, érmet eldöntő negyednek. Noha a csehek szerezték az első kosarat, Nagy három védővel körülvéve is a gyűrűbe tudta juttatni a labdát, Dubei büntetőivel pedig már öttel mentek a magyarok. Hiába hozta közelebb Sipova bravúros kosara a cseheket, nem lehetett bírni a fehérben játszó együttessel. Bár mindkét gárda egyre fáradtabban mozgott a végső dudaszóhoz közeledve, Kiss és Nagy egymás után szórták a kosarakat, és végre a büntetővonalnál sem remegett a kéz. A cseheknek még a hazai óra sem tudott segíteni. Az ugyanis jótékonyan nem indult el 2 perccel a vége előtt a pirosmezesek támadásánál, a játékvezető azonban észrevette, így nem jutottak nekik ajándék másodpercek. A végéig nyílt volt a mérkőzés, pontosabban négy másodperccel a lefújás előttig. Ekkor ugyanis faultolták Kiss Virágot, akinek két sikeres büntetője azt jelentette, hogy a tavalyi U16-os Eb-bronz után ismét a dobogóra állhattak világversenyen a lányok. Régen volt már így tele a magyar kosár...