UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2014-07-13 20:48

Két sima, két fordított

Bejutott a legjobb nyolc közé az ifjúsági fiú- és a serdülő lánycsapat az olaszországi korosztályos Európa-bajnokságon. Az ifjúsági lány- és a serdülő fiúegyüttes kikapott a tizenhat között.

Jegesy András Portugáliát „reggeliztek” a magyar serdülők vasárnap a Riva del Gardában zajló korosztályos Európa-bajnokságon. A sors szeszélyének köszönhetően ugyanis fiú- és leánycsapatunk is a luzitán együttessel találkozott a legjobb tizenhat közé jutásért. A lányok gyomrát nem igazán, a fiúkét azonban kicsit megfeküdte az „ibériai koszt”. Az utóbbiak meccsén Molnár István Patrik győzelemmel kezdett Francisco Navado ellen, 3-1-es sikere után pedig Heiszman Henrik is ugyanilyen arányban nyert a dallamos nevű Vieira ellen. Az után kiélezett összecsapás következett: ötszettes mérkőzésen a lehető legkisebb különbséggel a portugáloké lett a páros, majd Francisco Navado hátrányból fordított Heiszmannal szemben. Jöhetett az utolsó meccs, ami fölöttébb izgalmasnak ígérkezett. Szerencsére nem lett az: Molnár 3-0-ra lelépte Vieirát. Bárány Zsolt csapata viszont szettet sem veszített a portugál lányok ellen: Hartbrich Leonie és Fehér Orsolya könnyed 3-0-ás egyes sikere után párosuk is felülmúlta a Rita Varejao és Raquel Martins alkotta duót. Ezek után az ifjúsági lányok mérkőzése következett a feljutásért, az ellenfél Ukrajna volt. Imre Leila Alian Svorak ellen kezdte a párharcot: honfitársunk fokozatosan lendült bele, végül 3-0-ra nyert. Utána Nagypál Csilla ötszettes meccsen kapott ki Katerina Kizjuktól, de ez nem fogta meg Takács Lilit. A csapat harmadik embere 3-0-ra verte Julia Szvinyicinát, így az előny ismét a magyaroknál volt. Ám Imre sem tudta legyőzni Kizjukot, így Nagypál kezében volt a továbbjutás. Nem remegett meg a keze: 3-1-es sikere magyar győzelmet eredményezett.
feher_orsolya_kiemelt
feher_orsolya_kiemelt
Ez után újra a serdülőké volt a főszerep. Hollywoodi filmekbe illő, drámai órák következtek. A szerbek elleni meccs nem kezdődött ugyanis jól a lányoknak, Hartbrichot simán verte az első szettben Lupulesku. Aztán beindult a Németországban játszó magyar, szép pörgetésekkel irányította a játékot: a vége 3-1 ide. Utána Sabine Surjan nézett farkasszemet Fehér Orsolyával; kétszer is a legkisebb különbséggel verte az asztalnál rendkívül agilisen mozgó magyart, és ez elég volt az egyenlítéshez. Félelmetes volt a páros második szettje, ami 11-2-re a szerbeké lett, miként később a mérkőzés is. Így a hátralevő két meccsen hibátlanul kellett játszani a továbbjutáshoz. És sikerült a bravúr! Fehér Orsolya oldalváltásai után egyre ritkábban jött vissza a labda az asztal másik feléről, a hosszú labdameneteket pedig rendre ő nyerte, így 3-0-ra hozta mérkőzését. Hartbrich Leonie 10-6-ra is vezetett Surjan ellen a döntő mérkőzés első szettjében, ám a szerb 10-9-re zárkózott föl. Bárány Zsolt időt kért, és milyen jól tette! Hartbrich szervája után magasan jött vissza a labda, amit irdatlan lecsapással használt ki. Leonie a levegőbe, Surjan törölközője a kispadig repült. Ezek után megvolt a lélektani fölény, a szerb a harmadik játszmában nemes egyszerűséggel széttárta karjait edzőjére nézve: ezt mégis, hogy droppoljam? Hátrányból fordítva, 3-2-re nyertek tehát a serdülő lányok, és ezzel nyolc közé jutottak. Ez nem sikerült a fiúknak. Az olaszok elleni nyolcaddöntő Molnár Rossi felett aratott 3-0-ás győzelmével kezdődött, és Pinto Heiszmannal szembeni, ugyanilyen arányú sikerével folytatódott. A páros után ismét Varga Zoltán csapata vezetett, egyetlen mérkőzés hiányzott a nyolc közé jutáshoz. Mégis kettőt játszottak le... Molnár 11-3-ra kapott ki az első szettben Pintótól, ami nagy lökést adott az olasznak: 11-7-re, majd 11-9-re nyerte a soron következő játszmákat, így ismételten döntő találkozót kellett végigizgulniuk a magyaroknak. Rossi és Heiszman lépett az asztalhoz, a meccs végén pedig a magyar nyújthatta a kezét. Pedig majdnem csodát művelt: 0-2-es szettállásnál 9-7-es hátrányból közel járt a fordításhoz, 11-10-nél még szettlabdája is volt. Kicsin múlott, de nem lett győzelem a vége, így a serdülő fiúcsapat a 9-16. helyért folytatja holnap. Az ifjúsági lányok mérkőzése már nem bővelkedett izgalmakban. Nagypál sima három szettben kapott ki Chantal Mantztól, aztán Imre jól meghúzta az első szettet Mittelham ellen. Mint kiderült, ez volt az egyetlen sikerélmény. A német agilisebben játszott az egész meccsen, és ennek meglett az eredménye: 3-1 oda. Takács Lili és Alena Lemmer összecsapása következett, mint kiderült, ez volt az utolsó is. A németek magabiztos asztaliteniszt játszottak, teljesítményüket látva, egyáltalán nem lenne meglepő, ha a döntőig könnyen menetelnének.
majorosbence
majorosbence
A nap utolsó magyar érdekeltségű mérkőzése az ifjúsági fiúké volt. Bátorfi Zoltán harmadik helyen kiemelt csapata Szerbiával találkozott. Meglehet, Szudi Ádám fogadalmat tett az Eb előtt: Ecseki Nándor 3-0-ás győzelme után ugyanis tegnaphoz hasonlóan ismét öt szettet játszott, ám Riva del Gardában ez először nem az ő győzelmével végződött. Majoros Bence is a szokások híve: a csapat harmadik embere még nem veszített mérkőzést, és ezt megtartotta a szerbek ellen is. Igaz, neki is öt szettre volt ehhez szüksége. Miként Szudinak is: megint az összes játszmára kényszerítette ellenfele. A negyedik szettben mondjuk kötélidegek kellettek ehhez Katicnak, 17-15-re verte Ádámot, aki, azt hihetnénk, összetört ettől. Az utolsó szett 11-3 lett a magyarnak... Ezzel holnap a serdülő lányok és az ifjúsági fiúk az elődöntőért játszanak, a serdülő fiúk és ifjúsági lányok pedig a 9-16. helyekért.

IFJÚSÁGI FIÚK. Nyolcaddöntő: MAGYARORSZÁG–SZERBIA 3-1 (Ecseki Nándor – Ivor Katic 3-0, Szudi Ádám – Nikola Marinkovic 2-3, Majoros Bence – Marko Popovic 3-2, Szudi Ádám - Ivor Katic 3-2).

IFJÚSÁGI LÁNYOK. Rájátszás a 16 közé jutásért: MAGYARORSZÁG–UKRAJNA 3-2 (Imre Leila–Alian Svorak 3-0, Nagypál Csilla–Katerina Kizjuk 2-3, Takács Lili – Julija Szvinyicina 3-0, Imre–Kizjuk 1-3, Nagypál–Svorak 3-1). Nyolcaddöntő: MAGYARORSZÁG–NÉMETORSZÁG 0-3 ( Nagypál Csilla – Chantal Mantz 3-0, Imre Leila – Nina Mittelham 1-3, Takács Lili – Alena Lemmer 0-3). SERDÜLŐ FIÚK. Rájátszás a 16 közé jutásért: MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 3-2 (Molnár István Patrik–José Lavado Francisco 3-1, Heiszman Henrik–Eduardo Vieira 3-1, Molnár, Heiszman–Lavado Francisco, Vieira 2-3, Heiszman–Lavado Francisco 1-3, Molnár–Vieira 3-0). Nyolcaddöntő: MAGYARORSZÁG–OLASZORSZÁG 2-3 (Molnár István Patrik–Carlo Rossi 3-0, Heiszman Henrik–Daniele Pinto 0-3, Molnár, Heiszman–Pinto, Rossi 3-1, Molnár–Pinto 0-3, Heiszman–Rossi 0-3). További eredmények a 8 közé jutásért: Románia–Szerbia 3-0, Dánia–Belgium 3-1, Lengyelország–Csehország 3-1, Oroszország–Szlovénia 3-0, Németország–Törökország 3-2, Svédország–Moldova 3-2, Franciaország–Fehéroroszország 3-0. SERDÜLŐ LÁNYOK. Rájátszás a 16 közé jutásért: MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA 3-0 (Hartbrich Leonie–Alexandra Pisco 3-0, Fehér Orsolya–Rita Varejao 3-0, Hartbrich, Fehér–Varejao, Raquel Martins 3-0. Nyolcaddöntő: MAGYARORSZÁG–SZERBIA 3-2 ( Hartbrich Leonie–Izabela Lupulesku 3-1, Fehér Orsolya–Sabina Surjan 1-3, Hartbrich, Fehér–Surjan, Lupulesku 1-3, Fehér–Lupulesku 3-0, Hartbrich–Surjan 3-0). További eredmények a 8 közé jutásért: Románia–Lengyelország 3-0, Ukrajna–Svédország 3-1, Fehéroroszország–Ausztria 3-1, Németország–Csehország 3-0, Törökország–Szlovákia 3-0, Franciaország–Norvégia 3-1, Oroszország– Belgium 3-2.