UtánpótlásSport
2024. május 15.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kajak-kenu

2014-07-19 14:07

Megy a hajó: három arany Szegeden

Három aranyérmet, összesen pedig öt medált szerzett a magyar válogatott a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokság szombati döntőiben. Dombvári Bence (K1 1000), Hajdu Jonatán (C1 1000) és a Ceiner Benjámin, Hufnágel Tibor kajakkettes is győzött.

reb A két, elő- és középfutamokkal zsúfolt nap után a szombati harmadiknak visszafogottan fogalmazva is éremesélyekkel vágott neki a magyar küldöttség a szegedi ifjúsági és U23-as világbajnokságon. Tíz fináléból kilencben (kizárólag az U23-as kenu párosok között B döntőzött magyar: Viola Viktor és Bodonyi András futamgyőzelemmel vigasztalódott) szurkolhattunk hazai indulóért. Elsőként az ifjúsági leánynégyes állt rajthoz, s K4 500 méteren szerzett bronzérmével megadta az alaphangot. Ugyan a román és lengyel hajó a rajttól kezdve külön versenyt vívott egymással, amelybe érdemben egyetlen más egység sem tudott beleszólni, a Lucz Noémi, Sólyom Dóra, Papp Cintia, Jankó Zita kvartett fokozatosan jött fel, és a legjobbkor, a célban állt a harmadik helyen.
hajdu_jonatan_szalmasi_peter02
hajdu_jonatan_szalmasi_peter02
Ifjúsági K1 1000 m-en Vidákovich Antal végig a mezőny végén haladt, mégsem kilencedik, hanem nyolcadik lett, mert az élen álló cseh Tomas Vesely kevéssel a vége előtt beborult. Sokáig nem volt idő ezzel foglalkozni, ugyanis következett a dunaújvárosi Hajdu Jonatán, s vele az első magyar arany C1 1000 m-en. Az elsősorban kétszázon remek (ezer párosban azért Khaut Kristóffal tavaly világbajnok) tehetség taktikus, érett versenyzéssel nyert: 750 méterig a harmadik helyen haladt, majd faképnél hagyta az orosz, valamint a moldovai ellenfelet is, és fölényesen, egy hajóhossznyi különbséggel diadalmaskodott. – Az egyes után jól voltam, és a párosban is dobogóra számítottam, nagyon örülök a két éremnek. Talán jobb lett volna, ha a második versenyszám után van mindkét eredményhirdetés, de amennyire lehetett, össze tudtam szedni magam fizikailag az arany után – nyilatkozta már a párost követően, ahol Balla Leventével a dobogó második fokára állhatott fel. A B döntőket követően Dombvári Bence révén újabb magabiztos győzelem következett. A felnőttek között is eredményes kajakos tükörsima pályán nyert: féltávkor még négyen nagy harcot vívtak, de később olyan előnyre tett szert, hogy nagyobb hajrá nélkül is elsőként siklott a célba.
dombvari_bence_szalmas_peter01
dombvari_bence_szalmas_peter01
– Nem mindenkinek adatik meg idehaza világversenyt nyerni, s én talán a szurkolóknak is köszönhetem az aranyat. Bevallom, nagyon nehéz ezer méteren vagyok túl: nagy hátszél volt, és a meleg miatt sem volt könnyű dolgom, kimondottan rosszul esett a pálya - árnyalta a kívülről egyszerű képet a boldog győztes. A 19 éves Khaut Kristóf az idén remekelt a Világ Kupákon, ám a vb-n az bizonyosodott be, az U23-hoz még fejlődnie kell: C1 1000 méteren nem tudott beleszólni az éremért folyó csatározásba, s a hatodik helyen zárt. A Hagymási Réka, Hagymási Anita, Simán Fanni, Farkasdi Ramóna U23-as egység 500 m-en az ötödik helyen végzett. Az ifjúsági K2 1000 méteren a németek senkitől sem zavartatva nyertek, a Koleszár Mátyás, Gergely Olivér kettős sokáig a második helyen haladt, aztán a hajrában lemaradt, így a negyedik helyre szorult. Hajdu Jonatán és Balla Levente kenuezüstjével még nem fejeződött be az éremeső Szegeden. Hufnágel Tibor és Ceiner Benjámin egy éve, Wellandban már megízlelhette a vb-győzelem édes izét, s a kettős ezúttal sem engedte másnak a „kóstolást". A finisben a szerb rivális sikertelenül próbált ráijeszteni a magyarokra, akik hajónyi előnnyel nyertek. – Fantasztikus a kezdés, csodálatos a három arany, de azért van bennem hiányérzet – kezdte értékelését Hüttner Csaba utánpótlás vezetőedző a szövetség honlapján. – Jó volt látni például, hogy Hajdu Jonatán végre igazán kihajtotta magát ezer egyesben, nem félt a távtól, odatette magát. Viszont sajnálom a párját, Balla Leventét, mert párosban is aranyérmesek lehettek volna, ha az elején nem támaszt le Joni. Hogy mi történt? Egy hullám, a fáradtság, nem tudom, de ilyen előfordulhat bármikor. Dombvári Bence elsőségével kapcsolatban azt tudom mondani, hogy megígérte nekem az aranyat, és meg is nyerte azt, ráadásul olyan idővel, amellyel a moszkvai felnőtt-világbajnokságon is lesz keresnivalója. Hufnágel Tibor és Ceiner Benjámin is megérdemli a kalapemelést, magasan kiemelkedtek a mezőnyből, és Hufira is vár még feladat Moszkvában.” Délután a 200-as elő- és középfutamokat rendezik, vasárnap pedig maratoni programban a két korosztály 500 és 200 méteres döntőit tartják. Az összes eredményt itt találja.