UtánpótlásSport
2024. április 25.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-07-29 11:26

Német-portugál döntő

Németország tovább „árazta” a magyar utánpótlást. A legnagyobb természetességgel győzte le 4-0-ra azt az Ausztriát az Európa-bajnokság elődöntőjében, amely ellen a mieinknek esélyük sem volt a nyitó mérkőzésen.

Nagy-Pál Tamás A magyar válogatott kiesése után érdektelenség övezte a Németország–Ausztria elődöntőt az U19-es Európa-bajnokságon, alig ezer néző látogatott ki a Szusza Ferenc stadionba. Pedig, ha a Mészöly-gárda okozta csalódottságon túltette magát az ember, volt miért figyelmet fordítania a mérkőzésre. Elég, ha csak a Bayer Leverkusen sztárjára, Julian Brandtra gondolunk, aki a németeket alapembere. És persze magyar szemmel is lehetett nézni a derbit, ugyanis választ kaphattunk rá, hogy hová is kell helyezni pontosan a sógorok elleni, 3-1-es vereséget.
Davie Selke
Davie Selke
Az már a mérkőzés elején kiderült, hogy az osztrákok pontosan ugyanazzal a játékkal készültek, mint ellenünk: behúzódtak a térfelükre és vártak a kontralehetőségekre, az ellenfél hibáira. A németek – igaz, lesgóllal – azonban már a második percben jelezték, hogy ez a taktika ellenük nem vezethet sok jóra. Több kidolgozott helyzet után a 20. percben a vezetést is megszerezték, amikor a kapus rossz öklözése után Stendera elé került a labda, aki középre kanyarintott, Selke pedig a hálóba bólintott (1-0). Még nagyobb lendületet adott Marcus Sorg csapatának a gól, és még a félidő előtt meg is duplázta előnyét: Stendera lőtt gyönyörű mozdulattal 13 méterről a kapu bal oldalába (2-0). A fordulás után rövid ideig fölénybe került a hátrányban lévő gárda, de Öztunali gyorsan lehűtötte a kedélyeket: betört a 16-oson belülre, könnyedén lebirkózta védőjét, és a hosszú alsó sarokba lőtt (3-0). Tíz perc múlva már-már úgy éreztük magunkat, mint a magyar-portugálon (igaz, semleges szemlélőként ezt könnyebb volt elviselni), vagyis a meccs átcsapott amolyan alázásba: szemet gyönyörködtető csiki-csuki végén az alapvonalról visszagurított labdát Mukhtar lőtte be a kapuba (4-0). A folytatásban félgőzzel is gólokat szerezhettek volna még Brandték, de elszórakozták a lehetőségeket, így négygólos győzelmükkel jutottak a fináléba. A németek ezzel tovább árazták a magyar válogatottat, hiszen tönkreverték azt az Ausztriát, amely ellen Mészöly Géza alakulatának esélye sem volt a győzelemre. Olybá tűnik, hogy ha a csoportban nem Tamás Krisztiánék, hanem valóban erős csapat lett volna az első kiemelt, akkor a sógorok nem jutottak volna a legjobb négy közé. „Nem ez volt a legjobb mérkőzésünk, de pont elég volt ezúttal az is, hogy nem követtünk el hibákat – nyilatkozott a találkozó után félelmetesen a németek kapitánya, hiszen mire képesek, ha nem a legjobbjukat nyújtották?  – Nagyon tetszett az a dominancia, amit már az első pillanattól mutattunk. Végig irányítani akartunk, hiszen ilyen mérkőzésen apró hiba is végzetes lehet, de mi nem engedtük az osztrákok, hogy elhiggyék: győzhetnek.”
Portugál u19
Portugál u19
A másik ágon Portugália és Szerbia találkozott Felcsúton. Túl sok izgalmat nem hozott a rendes játékidő és a hosszabbítás, tizenegyesek döntöttek a továbbjutásról. Azt az ibériaiak bírták jobban idegekkel, így a tavalyi elődöntőért visszavágva, ahol szintén a szétlövésben maradtak alul a szerbekkel szemben, döntőbe jutottak. Hétfői meccsüket látva azonban óriási formajavulásra lesz szükségük, ha szeretnék megszorítani a németeket. És persze az sem lenne baj, ha nem döngölnék tovább a magyar foci értékét azzal, hogy válogatottunk megszórása után sima vereséget szenvednek az Európa-bajnoktól.