UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-07-30 18:46

Micsoda döntő lesz!

Két, a korosztályban szinte tökéletes támadógépezet találkozik egymással csütörtökön az Európa-bajnokság döntőjében. A portugálok a mieink, míg a németek az osztrákok ellen rendeztek gólparádét. Az előjelek óriási meccset ígérnek.

Nagy-Pál Tamás Bár a magyar csapat már a csoportkörben búcsúzott, a futballrajongóknak érdemes csütörtökön a Szusza Ferenc stadionra figyelni. Régen rendeztek hazánkban ilyen rangos mérkőzést: Németország és Portugália találkozik az U19-es Európa-bajnokság döntőjében. Egyik válogatottat sem véletlenül tartották a rajt előtt is a legnagyobb favoritnak, hiszen vérbeli felnőtt focit játszanak, hazájuk labdarúgásának összes jellemzőjével.
Portugál u19
Portugál u19
Nagy meccsre van kilátás: a két csapat nem a bunkerfoci híve, és nagy százalékban zárja eredményesen a szemre is tetszetős támadásait. Ezt a portugálok elleni csoporttalálkozón mi is tapasztalhattuk: az ibériaiak kegyetlenül kihasználták a legkisebb megingást is a kapunk előtt, ráadásul az utolsó percekre sem álltak le, amikor a magyarok fejben már az öltözőben hallgatták Mészöly Géza korholó szavait, ők még gólokat szereztek. A csapat hirtelen született sztárja egyértelműen Andrés Silva, aki mesternégyessel szomorította (és egyben ejtette ámulatba) a Pancho Aréna közönségét. A Porto támadója Izrael ellen is betalált, így öt góljával méltán pályázik a gólkirály címre. De vétek lenne csak őt kiemelni ebből a gárdából, hiszen láthattuk, milyen félelmetes szlalomra képes Gelson Martins a védők között (bár a német bekkek ezt nyilván nem fogják hasonló megadással végignézni, mint a mieink), illetve az sem elhanyagolható tény, hogy védekezni is tudnak, hiszen mindössze két gólt kaptak a négy mérkőzésen. Nekik az elődöntőben jött el a mélypont, amikor százhúsz perc alatt csak három kapura lövésük volt a szerbek ellen, de hát vesse bárki a szemükre, hogy „csupán” tizenegyesekkel búcsúztatták a címvédőt. Mindezek ellenére hátrányukra válhat még az a mérkőzés, hiszen míg ők két órán keresztül vért izzadtak, addig a németek félgőzzel is négyet hintettek az osztrákoknak, a hajrában pihentetve a kulcsembereket. Az ibériai kapitány, Helio Sousa úgy érzi, ennek ellenére hasznukra vált a szétlövés, ugyanis bizonyította, hogy fejben mennyire rendben vannak. „Sosem értettem azzal egyet, hogy a párbaj a szerencsén múlik. A mentális erősség az, ami eldönti a párharcot. Ez ugyanúgy igaz a végrehajtó játékosra, mint a kapusra. Nagy meccs lesz a döntő, még ha picit kevesebbet is pihenhetünk ellenfelünknél. Lehet, hogy fizikailag rosszabb állapotban leszünk, de a motivációval nem lesz gond. Az elmúlt öt évben ez a negyedik alkalom, hogy döntőt játszhatunk, szeretnénk végre nyerni!”
Davie Selke
Davie Selke
A legnagyobb feladatuk az Eb sztárjának, Davie Selkének a semlegesítése lesz. A csatár hat találattal vezeti a torna góllövőlistáját, mellyel felhívta magára a kontinens figyelmét. Nem csoda, hogy a klubja, a Werder Bremen a döntő után azonnal szeretné meghosszabbítani jövőre lejáró szerződését, nehogy valaki ingyen megszerezze a nyáron. De a németek sem egyetlen játékostól függenek. Ott van például az a Julian Brandt, aki már alapember a Bayer Leverkusen első csapatában, és remekül mozgatja társait a pályán. Abból is le lehet vonni következtetéseket, hogy az osztrákok elleni gólparádé során mind a négy alkalommal más-más játékos juttatta a kapuba a labdát. Ráadásul - akárcsak a felnőtt-világbajnokságon diadalmaskodó honfitársaik – széles repertoárral rendelkeznek, ha góllövésről van szó: nagyon veszélyesek a rögzített szituációkban, remekül lőnek a 16-os előteréből, de a végletekig kijátszott, csiki-csuki támadásoknak is mesterei. Éppen ezért támadt az embernek elődöntőjüket nézve az a szomorú érzése, hogy ezeket a gyerekeket még a magyar felnőtt-válogatottban is szívesen látnánk. Egytől egyig… A németek tehát egyértelműen önbizalomtól duzzadva és ellenfelüknél jóval frissebben várják a portugálok elleni derbit Európa U19-es trónjáért. Emiatt esélyesebbnek tűnnek valamivel, de ami nekünk leglényegesebb: ha mindkét válogatott a szebbik arcát mutatja, óriási mérkőzésre van kilátás csütörtök este hét órától Újpesten.