UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kosárlabda

2014-08-10 20:19

Házigazdaként hatodikak

A hatodik helyen végzett a magyar U16-os leánycsapat a debreceni A-divíziós Európa-bajnokságon. A lettek 62-56-ra nyerték a helyosztót.

UP-info A szebb zárást jelentő ötödik hely volt a tét vasárnap délután az U16-s A-divíziós leány kosárlabda Európa-bajnokságon, Debrecenben azt követően, hogy válogatottunk az 5-8. helyért zajló első, szombati mérkőzésenó legyőzte Törökországot. – Mindkét csapaton érződött a fáradtság, nem is volt fergeteges az iram – kezdte a „félholdasok" elleni győzelem értékelését honlapunknak Magyar Gergely vezetőedző. – Az előző meccsünkön nem tudtuk tartani a magas centerüket, most viszont megtaláltuk a Güclü elleni receptet. Másban is változtattunk: akkor azzal nyertünk, hogy az egész találkozón letámadtunk, sok mozgással megzavartuk az akcióikat. Tudtam, ezúttal nem bírná végig a tempót a csapatom, ezért ezt a játékelemet a negyedik negyedre tartogattam. Ennek köszönhetően sikerült kiépíteni a biztonságos, tízpontos előnyt. A lányok már a törökök ellen is valahonnan a szívük mélyéről szedték elő az erőt, és ez kell a lettek ellen is, mert már nagyon kimerültek. Szeretnénk magunknak és a közönségnek is bizonyítani azzal, hogy az ötödik helyen zárjuk az Európa-bajnokságot. Nos, a lettek elleni találkozót semmiképpen sem nevezhettük kötelező feladatnak, még úgy sem, hogy a kontinensviadal előtti felkészülési meccset a mieink nyerték. Ellenben a magyarok mellett szólt, hogy ellenfelünk csak hosszabbításos mérkőzésen győzött szombaton, azaz, valamivel fáradtabban lépett pályára másnap.
foitl_emilia_rebay_viktor_fibaeurope
foitl_emilia_rebay_viktor_fibaeurope
Az első negyedben sok hibára kényszerítették a magyar lányokat a lettek, ennek köszönhetően el is húzott az ellenfél, és ha Lelik nem dob két triplát, akkor akár tíz ponttal is vezetett volna a rivális. Míg ők távolról voltak bizonytalanok, Magyar Gergely tanítványainak a duplákkal gyűlt meg a baja, így az, hogy jól szedték a lepattanókat, csak arra volt elég, hogy látótávolságon belül maradva üldözzék Septééket. A pontos játékkal a második negyedben is adósak maradtak a magyar kosarasok, ellenben nagyot küzdöttek. Lettország már 24-14-re is vezetett, amikor összekapták magukat a lányok, 13-4-re nyerték az utolsó hét percet, így a félidőben csupán egy pont volt a hátrány. A szünet megtörte a magyarok lendületét, így a harmadik negyed elején ismét megléptek a lettek. De nem tartott sokáig az örömük, Foitl és Lelik kosaraival ugyanis átvette a vezetést a házigazda. Volt ok a bizakodásra, hiszen az eladott labdák száma szinte a nullára csökkent ebben a játékrészben. A hajrá viszont nem sikerült, így ismét vezetéshez jutott az ellenfél. Az utolsó negyedet négypontos hátrányban kezdte a magyar csapat, és hiába próbálkozott kintről,  bentről is kosarat szerezni, a vetélytárs tovább növelte az előnyét. Magyar Gergely cserékkel kívánta felpörgetni a játékot, s amikor már úgy tetszett, hogy a lettek tartani tudják a különbséget, jött Lelik, Török meg Studer, és visszahozta a meccsbe a magyar csapatot. Ha Pusztai mindkét büntetőjét bedobja, akkor már egyenlő is lehetett volna az állás, de ez nem sikerült, így továbbra is a lettek vezettek. Náluk időközben Lipe, nálunk Doktor pontozódott ki, Magyar tréner pedig kétszer is időt kért a hajrában, de a támadásaink nem zárultak kosárral, minek nyomán pontosabb dobásainak köszönhetően 62-56-ra Lettország alakulata győzött. Ami tehát felkészülési mérkőzésen sikerült, az az Eb helyosztóján nem, s a 6. helyen zárta a csapat a hazai rendezésű kontinensviadalt. Leány U16-os A-divíziós kosárlabda Európa-bajnokság, az ötödik helyért: Magyarország-Lettország 56-62 (14-18, 13-10, 13-16, 16-16). Magyarország: Studer 9, Doktor 1, Pusztai 8, Mérész 7, Soós 2. Cserék: Czukor, Török 5, Foitl 9, Szeli 1, Gereben 3, Lelik 11/6.