UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Egyéb sportágak

2014-08-26 17:23

Grand Slam-re hajtanak

Több százan dolgoznak azon, hogy minden rendben menjen a szeptember első hétvégéjén Balatonfüreden rendezendő junior nyíltvízi úszó-világbajnokságon. Kiss László szövetségi kapitány reménykedik benne, aranyéremmel lesz teljes az idei Grand Slam.

reb Az úszók idén nyáron is elkényeztették a szurkolókat – legutóbb éppen múlt héten, a berlini felnőtt Európa-bajnokságon és a nandzsingi ifjúsági olimpián. A német fővárosban 5-6-5-ös mérleget produkáltak mieink, míg a világ másik végén négy arany-, egy ezüst- és három bronzérmet pakoltak el a fiatalok.
balaton_kovács_aniko
balaton_kovács_aniko
Ha ilyen mértékű éremesőt nem várhatunk is a szeptember 5-7-én, Balatonfüreden sorra kerülő junior nyíltvízi vb-n, nem véletlenül mondta Kiss László szövetségi kapitány a Budapesten tartott sajtótájékoztatón: bízik abban, hogy teljes lesz a Grand Slam. Azaz a korosztályos és felnőtt Eb, majd az ifjúsági olimpia után Füreden is terem babér a dinamikusan fejlődő szakág, a nyíltvíz utánpótlásának (öt hete, a zágrábi kontinensviadalon két ezüstöt nyertek a fiatalok). Igaz, már önmagában az bravúr, ha sikerül tökéletesen megszervezni a világeseményt. Ismert, hogy alig több mint negyven nappal a kezdés előtt, a háborús állapotok miatt kellett az izraeli Eilat helyett új házigazdát keresni. A Gyárfás Tamás vezette szövetség pedig kapott az alkalmon, és elnyerte a beugró szerepét. Azonban az ambiciózus elnök idejekorán világossá tette: senki sem említheti kifogásként, hogy kevés idő áll rendelkezésre. A 2021-es világbajnokság főpróbájának tekintik ezt a közelgő vébét, sőt továbbment: mindenki úgy fogja fel a füredi vb-t, mintha már a 2021-es világesemény lenne. Ennek megfelelően megfeszített tempóban folyt a munka az elmúlt időszakban, minek eredményeként remekül állnak az előkészületekkel. Másfél héttel ezelőtt lezárult a nevezés: 29 ország jelezte részvételét, néhány delegáció már a hétvégén megérkezik. Dr. Szabó Tünde, a szövetség főtitkára színvonalas versenyt remél: ahogy mondja, mindent megtettek azért, hogy a versenyzőket minél közelebb hozzák a nézőkhöz. Június 21-én súlyos fertőzés zavarta meg a Magyar Úszás Napját, akkor sokan kórházba is kerültek. A főtitkár jelezte, naponta kérnek jelentést a Balaton vízminőségéről az ÁNTSZ-től, hogy elkerüljük az akkori problémákat. Ha szükséges, még a hajóforgalmat is elterelik a vízminőség megóvásának érdekében (egyes feltételezések szerint két hónapja hajóból került szennyezés a vízbe). Kósa Lajos, a 2021-es vb szervezőbizottságának elnöke szerint legfeljebb az időjárás kiszámíthatatlansága okozhat problémát. Ugyanakkor Gyárfás Tamás korábban már mindenkit biztosított: olyan nem fordulhat elő, hogy a verseny elmarad. A Balatonfűzfőn készülő magyar keret Kiss Nikolett, Sibalin Flóra, Sztankovics Dóra, Ollé Mónika, Kiss Attila, Orosz Ádám, Drigán Zoltán, Miksi Richárd.