UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-08-31 12:16

Van jövő, de tennivaló is

Változatos eredménnyel végződő utánpótlás-világversenyeken van túl a magyar kézilabda. Juhász István szakmai igazgató szerint az összkép pozitív, de akad olyan korosztály, amelyben frissítésre van szükség.

reb Augusztus utolsó napjához érve nemcsak a nyárnak mondhatunk búcsút: a utánpótlás-válogatottak versenyszezonja is befejeződött. A szereplés már a valódi rajt előtt is pozitív volt: 2003 óta először fordult elő, hogy mind a négy kézilabda-válogatott (női és férfi, ifjúsági és junior) kvalifikáció útján biztosította helyét az aktuális világversenyen. Juhász István szakmai igazgató nem véletlenül hívja fel a figyelmet mindjárt arra: a mieinken kívül csak a franciák, a németek, a svédek és a dánok mondhatták el magukról, hogy a teljes „menüt elfogyasztották”. Olyan kézilabda-nagyhatalmaknak, mint Spanyolország vagy Horvátország nem sikerült hasonló bravúr.
toth_gabriella02_u20.info
toth_gabriella02_u20.info
A szakember szerint az összkép mindenképpen pozitív, honlapunknak azonban részletesen elemezte a nyári teljesítményt. Junior nőiválogatott (vb-7.): A 2013-as Európa-bajnoki ezüstérem után nagy várakozással tekintettünk a vébé elé. A negyeddöntőig szakmailag kiemelkedően menetelt a csapat, azonban ott érdekes körülmények között kikapott Németországtól. Azt gondolom, a lányok nem heverték ki a vereséget, ennek is tudható, hogy a következő találkozón Romániával szemben alulmaradtak. Érzésem szerint az eredmény nem reális, két-három hely benne maradt a csapatban, amelynek a legtöbb tagja – például Tóth Gabriella kivételével – kiöregedtek. Azt gondolom, a kapusok közül egy-kettő mindenképpen bekerülhet a felnőtt-válogatottba, de arra a többiekben is megvan a lehetőség. Ifjúsági leányválogatott (vb-15.): Ebben a korosztályban – a juniorokhoz képest – eleve kevesebb kézilabdázó van, aki nemzetközileg kiemelkedő teljesítményt tud nyújtani. Ehhez jött hozzá, hogy sérüléshullám sújtotta a társulatot. A csoportmeccseken a leányok bravúrral legyőzték Oroszországot és Norvégiát, s hirtelen mindenki érmet várt, ám a végére elfogyott az erő. A hollandok elleni nyolcaddöntőben nagyon kevésen múlt a továbbjutás, a vereség azonban megfogta a társaságot a következő két meccsre is. A helyezés nem reális, legközelebb viszont már a juniorok között bizonyíthatnak. Leány serdülőválogatott: Kétéves, komoly szakmai munka zárult le nyáron. Óriási fegyvertény, hogy ebben a periódusban tizenhét nemzetközi meccset játszhattak, ezek sokat segítettek a fejlődésben. Hazai pályán megnyerték az Olimpiai Reménységek Versenyét, ám nem csak ebből látszik: jól sikerült a válogatás, jó úton járnak a lányok.
EURO 18 WEGRY - DANIA
EURO 18 WEGRY - DANIA
Junior férfiválogatott (Eb-9.): Bravúr volt a tavaszi Európa-bajnoki kvalifikáció, hiszen Horvátországot kiejtve szerepelhettek Ausztriában Csoknyai Istvánék. Az első két meccsen, Svédország és Szlovénia ellen azt éreztem, ha reggelig játszunk, sem nyerhetünk. Igaz, az északiak második, a szomszédaink az ötödik helyen végeztek, tehát erős ellenfelekről van szó. Fegyverténynek tartom viszont, hogy az alsóházat megnyerte a válogatott. A többi csapatot látva azt mondom, a helyezés reális. Három-négy olyan poszt van, amelyen később a felnőttek között is erősek lehetnek a játékosok, de ehhez csapatban és egyénileg is megfelelő tehetséggondozás szükséges. Ifjúsági fiúválogatott (Eb-2.): Nagyon jó felkészülést tudhat maga mögött a gárda. A remek fizikai állapotot mutatja, hogy a döntőt leszámítva az összes ellenfelet már a meccs első félidejében megroppantották a fiúk. Nagy akarattal és egységben harcoltak, megérdemelt és szép eredmény az ezüstérem. Tizenöt évvel ezelőtt nyert a korosztály Európa-bajnokságot, ám a mostani második helyet nem szabad sem alul-, sem felülértékelni. Meglátásom szerint három-négy olyan játékos van, aki négy-öt év múlva a felnőttek között is ott lehet.
juhasz_istvan
juhasz_istvan
Fiú serdülőválogatott: Első évüket töltik a korosztályban a srácok, az Olimpiai Reménységek Versenyén második helyen zártak. Őszintén szólva számomra a döntő csalódás volt. Van néhány olyan játékos, aki nem üti meg a szintet. Kértem az edzőket, szeptembertől szűrjék újra a korosztályt, frissítsék a keretet. Jövőkép A szakmai igazgató szerint ahhoz, hogy a tehetséges fiatalok fejlődjenek, elengedhetetlen, hogy az egyesületi felkészítésben megtalálják az egyensúlyt a képzés és a terhelés között. A szövetség abba csak kevéssé szól bele, ám a következő szezontól szeretné elérni, hogy a válogatottban számításba vett játékosok a a szövetség és a klub által egyeztetett egyéni felkészülési programot végezzenek. Amennyiben ez megvalósul, megoldható Juhász elképzelése, nevezetesen, hogy feloldják a szabályt, miszerint adott játékos a nyáron egyetlen világeseményen szerepelhet. Példaként Ligetvári Patrik esetét hozza: a veszprémi átlövő a junior Eb-n is játszott, majd a korosztály kontinensviadalán is. Az U18-as Eb-n nagy hasznára volt a csapatnak, a torna legjobb védőjének választották. A szakmai igazgató és a szövetség továbbra is vallja: nem szabad kizsigerelni a játékosokat, de amennyiben egész évben optimális terhelést kapnak, akár két világverseny is beleférhet a nyári programba. Nem szabad elfelejteni: akármilyen fényesek a klubsikerek, a sportág állami megítélése a válogatott szereplésén keresztül történik.