UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2014-09-01 18:38

Reménykeltő nyitány

Az asztalitenisz-utánpótlás idénye országos ranglistaversennyel indult. A tinik most még kaucsuklabdával játszottak, a következő megmérettetésen azonban már műanyaggal kell.

Pusztai Viola A lányok versenyét a Statisztika rendezte, a fiúk a BVSC-Zugló otthonában mérhették össze tudásukat, öt korcsoportban. Utóbbiak viadalán összesen negyven hazai szakosztály és két székelyudvarhelyi klub majdnem kétszáz versenyzője képviseltette magát. Az U13-asok versenye például maratoni hosszúságúra nyúlt, miután majdnem százan álltak asztalhoz. Persze a lányok mezőnye is népes voltak, a minőségben azonban a korcsoportok között jelentős eltérések voltak. − Az ifjúságiak döntőjét serdülő és újonc korosztályú pingpongozó játszotta, ami azt is megmutatja, hogy az ifi-korosztálynak milyen a játékereje. A serdülőmezőny viszont nagyon erős volt még úgy is, hogy Eb-résztvevő játékos hiányzott belőle. Az egyesben győztes Orosz Sára az utóbbi időben rengeteget fejlődött, az ő játéka nagyon reménykeltő – mondta honlapunknak Fülöp István, a versenyt rendező Statisztika szakosztály-igazgatója.
Majoros Bence
Majoros Bence
A Marczibányi téri klub a saját játékosainak teljesítményével elégedett volt, a BVSC már korántsem. A  fiúk ranglistaversenye után Herendi Iván, a szakosztály vezetője azt mondta: ennyire mérsékelten talán sohasem szerepeltek játékosaik. A klub versenyzői összesen egy ezüst- és öt bronzérmet szereztek, s bár egy kivételével valamennyi számban dobogóra állhattak, nyerni nem tudtak. A jövőt illetően azért egyáltalán nem borúlátó a szakvezetés, a teljes utánpótlás-mezőnyt tekintve pedig Herendi több ígéretes játékost is látott a hétvégén. − Szinte minden korosztályban fellelhetők tehetséges gyerekek. Ha a szövetség új felemelkedési programjának a keretében sikerül olyan feltételeket teremteni, hogy a fiatalok a legjobb körülmények közé kerüljenek, akkor van miben, kikben reménykednünk. Fülöp István is látott a lányok mezőnyében olyan fiatalokat, akik csak most bontogatják szárnyaikat. Külön megemlítette az U10-ben induló, s végül második helyezett, nyírbátori Tölgyes Dorottyát, aki modern játékot játszik, rendkívül jó érzéke van. Herendi Iván a Malév színeiben versenyző Both testvéreket emelte ki: mindketten megnyerték a saját korosztályukat, ráadásul Levente a serdülők között a négy közé kerülésért 3-0-s hátrányból fordított. A fiúk közül a legeredményesebb versenyzőnek járó különdíjat a nyírbátori Majoros  Bence kapta, aki az ifjúságiak között nyert, párosban pedig harmadik lett. A BVSC viadalán összesen hatvankét kupát osztottak ki, az egyes versenyszámokban az első nyolc helyezett kapott díjat, s még a vigaszverseny első négy helyezettjeit is serleggel jutalmazták. − A szövetség programjának keretében százötvenezer forint támogatást kaptunk a háromnapos verseny lebonyolítására. Szintén a szövetségnek köszönhetően ezúttal lehetőségünk nyílt tartalékbírók alkalmazására is, ami nagy szó, mert a többnapos versenyek esetében hosszú évekig gondot jelentett, hogy órákon keresztül ugyanazok a bírók álltak az asztalok mellett. Ez a gond tehát megoldódni látszik, a nagyobb kihívást azonban a kaucsuklabdáról a műanyagra való áttérés jelenti. Herendi kérdésünkre elmondta, edzésen egyelőre nem került elő az új, de a héten az Extraligában szereplő játékosok már ezzel edzenek. Az alsóbb osztályú csapatbajnokságokban továbbra is a régi labdát használják. − Szombathelyen, a három hét múlva esedékes következő egyéni országos ranglistaversenyen már a gyerekeknek is az új műanyaglabdával kell játszaniuk. Tehát egyik napról a másikra kell váltaniuk. Információim szerint ez mindenütt a világon komoly gondokat okoz. Nem beszélve arról, hogy a csere nagyon sokba kerül, az új labdák drágák, gyorsan törnek, hamar elhasználódnak. Biztos vagyok benne: a következő félév arról szól, hogyan tudunk alkalmazkodni az új helyzethez. Az országos utánpótlás-ranglistaverseny teljes eredménysora a szövetség honlapjáról tekinthető meg ITT.