UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Vívás

2014-09-19 19:30

Három helyszín, két fegyvernem

Győr után Budapest ad otthont rangos utánpótlás-versenynek. A szezon első junior Világ Kupáján a az élmezőny párbajtőrözői lépnek pástra. A magyarok nemcsak itt, de a luxemburgi fiú VK-n és a kadet kardozók lengyelországi európai körversenyén is az esélyesek közé tartoznak.

Pusztai Viola Ezen a hétvégén rajtol a juniorok nemzetközi szezonja. A leány párbajtőrözők első Világ Kupáját Budapesten rendezik, a fiúk pedig Luxemburgban lépnek pástra. Az európai kadetkörversenynek Győr után a lengyelországi Konin ad otthont, ahol a kardozóké a főszerep. Mindhárom állomáson jó szereplés várható a magyaroktól. − A kadet kardozó lányok tavaly nagyszerű sikereket értek el. Az ifjúsági olimpián is szereplő Záhonyi Petra Európa-bajnok lett, a csapattal pedig harmadik. Ő idén már a juniorok között versenyez, Kelecsényi Mira, Papp Borbála és Kern Bianka azonban továbbra is a fiatalabb korosztályt erősíti. A tavalyi évben a fiúk teljesítménye halványabb volt, de reméljük idén már a lányok mellett tőlük is várható a jó eredmény – mondta honlapunknak Szetey András, a szövetség kommunikációs igazgatója.
Bányai Zsombor Forrás: nol.hu
Bányai Zsombor Forrás: nol.hu
A junior fiú párbajtőrözők viszont kimagaslanak a mezőnyből. A luxemburgi Világ Kupán az első két kiemelt helyen magyar áll, sőt a negyediken is. Közéjük csak az amerikai Justin Yoo ékelődött be, akit az ifjúsági olimpiai bajnok Esztergályos Patrik még Nandzsing előtt a legnagyobb ellenfelének tartott. A tatai vívó – aki a hazai válogatóversenyt megnyerte − a tavalyi idényben Tóth Gergellyel és Siklósi Gergellyel a kadettek mezőnyében szinte mindent megnyert, amit lehetett. Idén már a juniorok között kell bizonyítaniuk. − Általában az első év a korosztályváltáskor sosem zökkenőmentes. A vívásban a két-három év korkülönbség, ha nem is fizikálisan, vagy technikailag, de versenyképességben, illetve állóképességben sokat számít. Bízunk abban, hogy a tavalyi kadetok is elérnek egy-egy bravúrt, de elsősorban a rutinosabb versenyzőktől, azaz Bányai Zsombortól, Cho Taeun Sándortól, vagy Hamar Balázstól várjuk a kiemelkedő eredményt. A budapesti leány párbajtőr VK-n szintén a tavalyi junior világbajnoki negyedik helyezett csapat tagjaitól várható a jó szereplés. A szövetség hazai páston a nyolc közé várja a magyar versenyzőket, a vb-ezüstérmes Bohus Réka, vagy Kun Anna akár a dobogóra is felállhat. Persze a szezon elején még nehéz esélyekről beszélni, különösen, mert a mezőny nagyon erős. Száznegyvenen indulnak a viadalon, Kína, Dél-Korea, az Egyesült Államok és Franciaország versenyzőinek kivételével a világ élmezőnye részt vesz a rangos versenyen.