UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Tenisz

2014-09-21 17:55

Tinisztár-történelem

A tizenöt éves Catherina Bellis és a tizenhét éves Belinda Bencic remekül szerepelt az US Openen. Ám nem ők az elsők a történelemben, akik nagyon fiatalon értek el sikert. Tracy Austin alig múlt tizennégy az első WTA-győzelmekor, Martina Hingis pedig még mindig számos „legfiatalabb" rekord birtokosa.

PV Catherina Bellis tizenöt évesen nyerte meg az amerikai bajnokságot. Ez előtte csak Lindsay Davenportnak sikerült ilyen fiatalon, így nem csoda, ha az US Open szervezői úgy döntöttek: szabadkártyát adnak neki. Bár nagy junior-eredményei nincsenek, azzal, hogy New Yorkban az első fordulóban megverte a világranglista tizenkettedik helyén álló Dominika Cibulkovát, máris több rekord fűződik a nevéhez. Ő a legfiatalabb a nők és az amerikaiak mezőnyében is, aki meccset nyert az US Openen, valamint, aki Grand Slam-viadalon főtáblára került.
Belinda Bencic Forrás: yonex.co.uk
Belinda Bencic Forrás: yonex.co.uk
Mégsem csak róla beszéltek az év utolsó GS versenyén. A tizenhét éves svájci Belinda Bencic 2013-ban a juniorok között a Roland Garrost és Wimbledont is megnyerte. Mégis meglepetés volt, hogy az idei US Openen egészen a negyeddöntőig menetelt, miközben megverte a világranglista hetedik helyén álló német Angelique Kerbert és a tizedik Jelena Jankovicot is. Persze, a tenisz történetében nem ők az elsők, akik már nagyon fiatalon sikert értek el. Minden idők legfiatalabb WTA-győztese Tracy Austin, aki 1977-ben tizennégy éves és huszonnyolc napos korban nyert Portlandban. Az amerikai teniszező még nem töltötte be a tizenhetet sem, amikor 1979-ben egyesben győzött az US Openen, két évvel később pedig ismételt. 1980-ban vegyes párosban Wimbledonban diadalmaskodott, az idényben pedig vezette a világranglistát. Pályafutása alatt harminc tornagyőzelmet ünnepelhetett, ám a sérülései miatt korán visszavonult. Tizenöt éves kora előtt WTA-t nyert az amerikai Andrea Jaeger is, 1980-ban, később a Roland Garroson és Wimbledonban is döntőt játszott, de Martina Navratilova mindkétszer megverte. Így csak vegyes párosban nyert Grand Slam-et 1981-ben. Kathy Rinaldi is csak alig múlt tizennégy, amikor első sikerét elérte a legrangosabb női tornasorozat kiotói versenyén, 1981-ben. Ugyanebben az évben ő lett a legfiatalabb, aki valaha Wimbledonban meccset nyert. Jennifer Capriati tizenhárom évesen már két WTA-döntőt játszott, és 1990-ben nem sokkal a tizennegyedik születésnapja előtt felkerült a világranglistára is, a huszonharmadik helyre. A Roland Garroson elődöntőbe került, Puerto Ricóban WTA-tornát nyert, és év végére bekerült a világ legjobb tíz női teniszezője közé. Előtte tizennégy évesen ez még senkinek nem sikerült. 1990 és 1993 között hat egyéni trófeát gyűjtött, köztük a barcelonai olimpiai bajnoki címet is: a döntőben Steffi Grafot győzte le. Miután az 1993-as US Openen már az első körben kiesett, tizennégy hónapig nem lépett pályára. A következő években pedig inkább a botrányairól, mint a sikereiről lehetett hallani. 1998-ban aztán visszatért, és a 2000-es évek elején kétszer nyert az Australian Openen, egyszer Wimbledonban diadalmaskodott és évekig a top tízben szerepelt a világranglistán.
Martina Hingis 1997-ben Wimbledonban Forrás: theguardian.com
Martina Hingis 1997-ben Wimbledonban Forrás: theguardian.com
A legtöbb rekord mégis a svájci Martina Hingisé, aki már a juniorok között megmutatta, mekkora tehetség. Még csak tizenkét éves volt, amikor megnyerte a Roland Garrost, tizenhárom évesen pedig Wimbledont is. Utóbbin a felnőttek között 1996-ban tizenöt évesen párosban, majd 1997-ben tizenhat esztendősen egyesben is diadalmaskodott. Ugyanebben az évben győzött az Australian Openen is, amelyet ilyen fiatalon azóta sem nyert meg senki. A pályafutása alatt öt egyéni, kilenc páros és egy vegyes páros Grand Slam-et bezsebelő világklasszis továbbá máig a legfiatalabb női teniszező, aki vezette a világranglistát: 1998-ban tizenhat évesen és száznyolcvankét naposan ért a csúcsra. A nagy játékosok közül persze többen is már egészen fiatalon értek el kiemelkedő eredményt. Steffi Graf, illetve Arantxa Sánchez Vicario sem volt még tizennyolc és Szeles Mónika sem töltötte be a tizenhetet, amikor egyesben nyert a Roland Garroson. A vajdasági teniszező a mai napig a legfiatalabb French Open-győztes. Serena Williams pedig a legifjabb, aki vegyespárosban győzött Wimbledonban, és csupán tizenhét éves volt, amikor a US Opent is megnyerte. Napjaink ászai közül Marija Sarapova is ilyen idősen nyert Grand Slamet Londonban. Végül még egy rekord, amely US Openhez kötődik: minden idők legfiatalabb Grand Slam-döntőjét játszották New Yorkban 1997-ben, amelyben a tizenhat éves Martina Hingis győzte le a tizenhét esztendős Venus Williamst. Belinda Bencic abban az évben született, Catherina Bellis pedig még nem is élt.