UtánpótlásSport
2024. április 19.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Asztalitenisz

2014-09-30 17:05

Juniorok: Eb 2016-tól

Két év múlva már a junioroknak is rendeznek egyéni Európa-bajnokságot. Az európai szövetség ezzel segítené az ifjúsági és a felnőttkor közötti átmenetet. Pósfai Gábor, a hazai szövetség szakmai alelnöke remeknek tartja a döntést.

PV Az ETTU portugáliai kongresszusán úgy határozott: 2016-tól az U21-es korosztálynak is rendez egyéni Európa-bajnokságot. A döntést azzal indokolta, hogy az utánpótláskorból a felnőttek mezőnyébe történő sikeres átmenet miatt van szükség az új versenyformára. Ezzel Pósfai Gábor, a hazai szövetség szakmai alelnöke is egyetért. Honlapunknak elmondta, már idehaza is gondolkodtak azon, miképpen lehetne egyben tartani az ifjúságiakból kiöregedő korosztály tehetséges játékosait. – A felnőttmezőny élvonala – különösen a férfiaké – többnyire harminc év feletti versenyzőkből áll. Így nagyon nagy volt a szakadék a tizennyolc évesen az elitbe kerülő fiatalok és a rutinos pingpongosok között. Az U21-es Európa-bajnokság lehetőséget ad arra, hogy legalább huszonegy éves korig segítsük a játékosok fejlődését.

A MOATSZ a héten hirdette ki a Decathlonnal közös Sulipingpong-pályázat győzteseit. Pósfai Gábor elmondta, annyi jó program érkezett a szövetség felhívására, hogy az eredetileg tervezett tíz iskola, illetve egyesület helyett huszonegy kapott az 5,7 milliós támogatásból. Ennek az egyik felét sporteszközökre költhetik, a másik pedig szabadon felhasználható. A pályázaton nyertes iskolák névsora megtekinthető: ITT.

Arra vonatkozóan még nincs terv, hogy a magyar versenyrendszert a jövőben hogyan lehetne megreformálni. A versenynaptár így is sűrű, de a szövetség vezetése nem zárja ki, hogy a jövőben egy-egy U21-es viadalt is rendeznek. A Klubcsapatok Szuper Ligájában már az idén is indul a magyar U21-es férfiválogatott, éppen azért, hogy a tehetséges utánpótláskorúak folyamatosan versenyezhessenek. A nehézséget csak az okozza, hogy sokan közülük külföldön játszanak, így a klubkötelezettség miatt nem mindig tudnak rendelkezésre állni. A terv hosszútávon persze az, hogy a szövetség megteremtse annak a feltételeit, hogy a legjobbak hazai egyesületekben készülhessenek.