UtánpótlásSport
2024. március 29.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Atlétika

2014-10-03 17:54

Gerelyesek

Schmölcz Márk Xavér bronzérmet nyert az ifjúsági olimpián gerelyhajításban, húga, a 14 éves Mirtill pedig négy korosztály éves ranglistáját vezeti. Az edző, az anyuka és maguk az érintettek beszélnek a kavicsdobálós kezdetektől a mindennapokon át a távlati tervekig.

reb Számos sikeres testvérpárt ismerünk a magyar sportból: Iváncsik Gergő és Tamás a kézilabdában, Lőrincz Tamás és Viktor a birkózásban, vagy a vízilabdából a Steinmetz-fivérek, Barnabás és Ádám, illetve Varga Dániel és Dénes – hogy csak a közelmúltból szemezgessünk. Nem ritka tünemény, hogy adott családban az első fiatalt követi a kisebb tesó, ám atlétikában kevesebb ilyen páros ugrik be.
schmölcz_mark_xaver03_szalmas_peter
schmölcz_mark_xaver03_szalmas_peter
Mindenféle szenzációhajhászás nélkül kijelenthető: kiemelkedő duó lehet Schmölcz Márk Xavér és húga, Mirtill, a tatabányai TSC Geotech atlétája. A 17 éves Márk augusztusban bronzérmet szerzett a nandzsingi ifjúsági olimpián úgy, hogy majdnem nyolc méterrel javította meg az egyéni legjobbját. A három évvel fiatalabb Mirtill pedig egy héttel ezelőtt a maribori U16-os nemzetközi viadalon négy méterrel szárnyalta túl a vonatkozó magyar csúcsot, és nyert. „A fiam gyerekkorában is nagyon aktív volt, állandóan kavicsokat dobált”– emlékszik vissza az édesanya, Schmölczné Senkár Hajnalka. A sportiskolában Xavér már a kislabdadobásban is kiemelkedett, ezért aztán szinte egyenes út vezetett az atlétikai pályára. „Xavér amolyan minden edző álma versenyző – mondja immár az tréner, Schäffer Tamás, aki 2010-ben éppen akkortájt tért haza több mint húszéves németországi tartózkodás után, amikor Xavér is belekóstolt a szakágba. – Mindig is nagyon céltudatos volt, sosem kellett neki semmit kétszer mondani. Láthatóan arra tesz fel mindent, hogy kiváló gerelyhajító váljon belőle. A nandzsingi játékokon is megmutatta, hogy technikailag a világ legjobbjai között van”. Az ifjút meglepte, hogy a kínai metropoliszban olyan messzire szállt a gerelye, éppen ezért nagyon örült az óriási egyéni csúcsnak és a bronzéremnek is. „Még az elején az edzők mondták, hogy tehetséges vagyok. Ráadásul, az gerelyes foglalkozáson egyből megragadott a mozgás, a szakág. Nem tudom, meddig jutok, de a dobogós helyezés nagy lökést ad.”
schmolcz_mirtill_lengyak
schmolcz_mirtill_lengyak
Határozottabban felel a kérdésre a 14 éves Mirtill: „olimpián szeretnék versenyezni”, pedig csak most kezdett a gerelyre összpontosítani. Gyerekként is látszott rajta: kivételesen ügyes, ám ezt elsős korától egészen az általános végéig elsősorban a kézilabdapályán mutatta meg. Ettől függetlenül persze hamar – részben a bátyját követve – a gerellyel is megismerkedett. Schäffer mester szerint olyan érzéke van a dobáshoz, mint csak nagyon keveseknek: „Legalább olyan tehetséges mint a bátyja, és ezzel nem mondtam keveset. Mentalistásban viszont nem hasonlít rá… Mindig alkudozik, hogy ebből vagy abból mennyit kelljen megcsinálnia. Ezért aztán mindig többet mondok, és kicsit engedek, így ő is örül, és én is megkapom, amit szükséges.” Az edző hozzátette: korábban előfordult, hogy a kézilabda miatt hosszú ideig nem látta a pályán, vagy sérülten érkezett. A „kofataktika” működik: Mirtill egy hete, Mariborban 48,3 méterre hajította a gerelyt, ami majdnem négy méterrel jobb, mint az eddigi serdülőcsúcs. Ráadásul ezzel vezeti nemcsak a korosztálya, hanem a 15, 16 és 17 évesek idei ranglistáját is: „A kézilabdában szétszéledt az a csapat, amelyikben játszani kezdtem, ezért is döntöttem a gerely mellett. Sokat számít, hogy van sikerélményem. Emellett egyből megfogott a remek a hangulat, és jó emberek között vagyok itt.” Hogy a gyerekeknek tényleg csak a sportra( és persze a tanulásra) kelljen figyelniük, a szülők mindent alárendelnek. „A sport teljes mértékben meghatározza az életünket. Az év elején letöltjük a versenynaptárt, és az eseményekhez igazítjuk a programunkat. Xavér hiába 17 éves, az ifjúsági olimpiai miatt sokszor utaztunk vele Pestre. Gyakran a nagyszülők is besegítenek.” Schmölczné ezt nem nevezi lemondásnak, hiszen élvezettel teszik, mert a gyerekek jól érzik magukat, de ahogy Xavér, úgy ő is megemlíti, hogy idén nem jutott idő nyaralásra. Kárpótolja őket azonban, hogy mindkét fiatalnak nagy jövő jósolnak. Edzője Mirtillt például jövőre már az U18-as világbajnokságon indítaná, sőt: döntőre esélyesnek is tartja. Ha így folytatják, menthetetlenül „bedobják" magukat a köztudatba.