UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-10-09 19:18

Döntés az elején?

Jól felkészült a leány U17-es válogatott az Eb-selejtezőkre: a munkában a klubedzők is sokat segítettek Lévay Andrea stábjának. Papíron nem honfitársaink a legesélyesebbek a továbbjutásra, de sikerülhet a bravúr. A torna első, Portugália elleni mérkőzése sorsdöntő.

Nagy-Pál Tamás Hatalmas feladat előtt áll a leány U17-es válogatott (címlapfotó: mlsz.hu): Lévay Andrea csapatának Svájc, Portugália és Azerbajdzsán ellen kellene bravúrt bemutatnia, s megszerezni az Eb-selejtezőcsoport első vagy második helyét ahhoz, hogy továbbjusson az elitkörbe. A minitornát hazai pályán rendezik, szombaton az esélyesebb ibériaiak ellen kezdenek a lányok. A szövetségi edzővel beszélgettünk a 2-1-es osztrák sikerrel véget ért MTK–Neulengbach női Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő után.
Lévay Andrea
Lévay Andrea
„Jó iramú meccs volt, reális eredmény született – kezdte Lévay. - Úgy érzem, hogy maradt esélye az MTK-nak a továbbjutásra. A magyar csapatban egyik játékosom, Csányi Dia is játszhatott húsz percet. Ennek a találkozónak a ritmusát nagyon nehéz volt felvennie egy tizenhat éves lánynak. Amit tőle tellett, azt megtette. Hajtott becsülettel, szerintem az edző sem várt sokkal többet tőle. Válogatottunknak meghatározó embere, így örülök neki, hogy újabb nemzetközi tapasztalatokat szerzett.” A tréner ezután tért át a felkészülési időszak értékelésére: „Egész évben hasznos meccseket játszottunk magasabban jegyzett válogatottak ellen. Próbáltuk kialakítani a csapat játékát, amely a támadószekcióra épül, mert azt erősebbnek érzem. Ez hellyel-közzel sikerült is. Az év második felében kevesebbet töltöttünk együtt, de a klubedzőkkel időközben remek kapcsolat alakult ki. Elvégezték a lányokkal az alaptechnikai és a fizikai felkészítést, nekünk tényleg csak a taktikai dolgokkal kellett foglalkoznunk. A sérült Horti Boglárka sajnos nem épült fel, így lemarad a tornáról. De úgy érzem, felkészültünk rendesen. Nem vagyunk az ideális csoportban, de megpróbálunk mindent beleadni és az utolsó pillanatig életben tartani a reményt.”
lány U171
lány U171
A főpróbát a csehek elleni duplamérkőzésen tartotta a csapat, az első nem sikerült túl fényesen, 6-2-es vereség lett a vége, de a visszavágón már csak egy góllal bizonyult jobbnak az ellenfél. „Látszott, hogy nem vagyunk felkészülve arra, hogy már a mérkőzés elején a kapunk elé szögezzenek. Az első húsz-huszonöt percben kaptuk gyorsan a gólokat a rengeteg egyéni hibának is köszönhetően. Szerencsére sikerült a pálya széléről rendezni a sorokat, de akkor meg a támadásokra nem maradt erőnk. A második meccsen már rendben ment a dolog, de ott is azt láttuk, hogy az akciókra nem maradt energia.” Pedig a csehekhez hasonló játékerőt képviselő ellenfelekkel találkoznak a lányok Bükön és Szombathelyen. „A svájciak tűnnek a legerősebbnek, viszont, ha jó napot fogunk ki, a portugálokkal pariban lehetünk. Játszottunk már ellenük kétszer, egy-egy győzelem és vereség volt a mérleg. Papíron jobbak nálunk. Azerbajdzsán a fekete ló. Csupán annyit tudunk róluk, hogy rengeteg pénzt áldoztak a női focira és már három éve német edzőjük van. Sok összetartást tartanak, mert nincs bajnokságuk. Jegyzett eredményük azonban még nincs.” A csapat péntek reggel találkozik és utazik együtt Bükre, ahol délután még egy edzés lesz a szombati, Portugália elleni nyitómeccs előtt. „Mindenképpen pontot kell szereznünk ahhoz, hogy megmaradjanak továbbjutási reményeink. Nem lesz egyszerű, de bízhatunk abban, hogy jól felkészültünk és tehetséges a korosztályunk. Ha minden összejön, legyőzhetjük a portugálokat. Érdekes meccs lesz egyébként, mert hasonló játékstílust képviselnek, mint mi, csak gyorsabban gondolkodnak. Technikás labdarúgók, akik megpróbálnak rövid passzokkal operálni, ahogy mi is. Sikerünk kulcsa az lehet, ha jól védekezünk és gyors szélsőinket sikerül játékba hoznunk.” A magyar válogatott szombaton játssza első mérkőzését, hétfőn az azeriekkel, csütörtökön pedig a csoportfavorit svájciakkal találkozik. Mindegyik találkozó fél kettőkor kezdődik.