UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-10-12 16:46

A lecserélt csapat

Különböző okok miatt félig kicserélődött a fiú serdülő kézilabda-válogatott. A keret nyitott, de a kikerülők intő jelnek vehetik a lépést. A változásokról Vágó Attila beszél.

reb Augusztusban a lengyelek ellen elveszített kézilabda Olimpiai Reménységek Verseny-mérkőzés többe került, mint pusztán a tornaelsőség elszalasztása. Nyári értékelőjében Juhász István szakmai igazgató elégedetlenségének adott hangot: a fiú-serdülőválogatottban néhány játékos nem üti meg a megfelelő szintet. Azt kérte Vágó Attila szövetségi edzőtől, frissítsék a keretet, szűrjék újra a korosztályt. A Nemzeti Kézilabda Akadémián dolgozó szakember megkeresésünkkor részletesen is kifejtette, miért volt szükség a változtatásokra. Alapvetően három ok valamelyike miatt estek ki a keretből fiatalok. Volt olyan játékos, akiről úgy látták, hogy a fizikai paraméterei és családi háttér ismeretében később sem rendelkezhet a szerintük szükséges méretekkel.
orv_fiu_gykk02
orv_fiu_gykk02
Akadt olyan, akinek a magatartásával volt gond: azt gondolta, hogy ami a klubban elég, az a válogatottban is, pedig nem. És előfordult olyan is, akit a válogatottban más poszton szerettek volna szerepeltetni, mint az egyesületben, és egyre nagyobb lemaradása lett ebben a pozícióban. Vágó és a kollégák sorra látogatták a különböző tornákat és kupákat, illetve szívesen vettek javaslatot a klubedzőktől is. Így aztán a hét eleji kétnapos összetartáson már hét-nyolc újonccal zajlott a munka. – Jót tett a fejeknek a változás, hiszen így senki sem érezheti, hogy bérelt helye lenne – mondja Vágó. – Persze, a keret nyitott, bármikor visszakerülhetnek a játékosok. Talán időben is jött nekik ez a pofon: nem szállhatnak el attól, hogy válogatottak. Ne felejtsük el: akik most kiestek, azokat egyszer már kiszemeltük, tehát bennük van a lehetőség. A serdülőválogatott különben sem arról szól, hogy komplett csapatot alakítsanak ki számos taktikai variációval. Az egyéneket kell megtalálni, akik később utánpótlás-, illetve felnőtt-válogatottakban szerepelhetnek. Nem csak ebben módosítottak: Vágó még az ORV után panaszkodott arra, hogy a klubokból érkező játékosok nagyon eltérő fizikai állapotban vágtak neki a közös munkának. Juhász Istvánnal mindenkinek egyéni felkészülési programot készítettek, amelyet a klubedzések mellett kell elvégezni. A hat hét után mindenkit újra felmértek, s bár a szövetségi edző megjegyezte, csodát nem lehet ennyi idő alatt várni, egyértelműen látszott az előrelépés. A félig kicserélődött válogatott október végén Franciaországban négyes tornán a házigazdák, Svájc és Izland ellen csiszolódhat tovább.