UtánpótlásSport
2024. április 16.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Ökölvívás

2014-10-13 10:53

Lágy sport, kemény öklökkel

Az olimpiai bronzérmes Könnyű Richárd a csapat egyik favoritja, de többen is éremesélyesek. Füzesi Zoltán vezetőedző három dobogós helyezésben reménykedik. Csütörtökön kezdődik az ifjúsági Európa-bajnokság.

Nagy-Pál Tamás Harminckilenc ország kétszázhuszonkét bokszolója lép ringbe Zágrábban, az ifjúsági Európa-bajnokságon. Természetesen a magyar csapat is felvonul, mind a tíz súlycsoportban szoríthatunk honfitársunkért, többen ráadásul éremre is esélyesek. Füzesi Zoltán vezetőedzővel beszélgettünk felkészülésről és reményekről.
tothrichard
tothrichard
„Utólag válik el igazán, de úgy érezzük, hogy jól sikerült a felkészülés – kezdte a szakember. - Mivel fiatal, még nem kiforrott bokszolókról beszélünk, próbáltuk nekik megtanítani, hogy a közhiedelemmel ellentétben ez gondolkodó sport, amihez természetesen fizikum is kell. Napi négy foglalkozást tartottunk, este elméleti órával. Rendes tankönyvet kaptak, amiből tanulniuk kellett. Emellett természetesen a kondicionálásnak, az erősítésnek és a futásnak is nagy szerepe volt. És ilyenkor játékra is szükség van, ami a focit jelenti. Mindig feldobja a hangulatot, remek kiegészítő sportág.” Füzesi szerint óriási a válogatott-edzőtáborok jelentősége. „Saját bőrömön is tapasztaltam tíz éven keresztül. Olyan versenyzők találkoznak ilyenkor, akik kiemelkednek a klubjukban. Egymást erősítik és fejlesztik, miáltal még jobbak lesznek. Aki a kerettel készül, mindig látványosan fejlődik. Különböző szakaszokban négy-öt hetet töltöttünk el együtt. Közben volt felkészülési versenyünk is Csehországban. Hatan mentünk, öt első és egy második hellyel tértünk haza, ami természetesen nem mérvadó. A lényeg a hangolódás, a sikerélmény és a nemzetközi meccsszámok növelése volt.” A horvátországi vizsga előtti, utolsó napokban már könnyített munkát végeznek a fiúk. „Ilyenkor frissítő edzések vannak csak, hogy lazák maradjanak az izmok. Ha merevek, akkor nem tudják gyorsan végrehajtani azt, amit az agy eltervez. Az ökölvívás lágy sport, az alapállás és a mozdulatok is azok, csak az ököl kemény. Ráadásul minél lazább az izom, annál kevesebb energia kell a mozgatásához.”
Bársony Bernárd
Bársony Bernárd
A vezetőedző az esélyesekről is beszélt. „Egyértelmű, hogy kiktől számíthatunk a legjobb eredményre, hiszen a csapat tagja az olimpiai bronzérmes Könnyű Richárd, a szintén nandzsingi résztvevő Tóth Richárd vagy Bársony Bernárd, aki épphogy nem jutott el az ötkarikás játékokra, de már van bronzérme junior Eb-ről. Az eredményhez azonban szerencse is kell, mert ha már az első fordulóban beleszaladunk a legjobba, abból gond lehet. Rengeteg versenyen vettem részt, és nemegyszer az nyert, akitől egyáltalán nem vártunk.” A csapat hangulata remek, bár néha fegyelmezni kell. „Van bennük csibészség és humor is. Nemcsak egymással, hanem velem szemben is, így néha elő kell vennem a szigorúbb énemet. De azt veszem észre, hogy amikor jön a meccs, akkor a renitensek ugyanúgy beállnak a sorba.” Füzesi elmondása szerint azzal lenne elégedett, ha három éremmel térhetnének haza. „Ezekből legalább egy aranyat szeretnénk. Tavaly két döntősünk volt: Gálos Roland aranyat, Hámori Ádám ezüstöt nyert. Ezzel, plusz egy bronzéremmel elégedett lennék.” Az Eb csütörtökön kezdődik Zágrábban, honlapunk minden nap beszámol a legfrissebb eredményekről.