UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Labdarúgás

2014-10-17 12:20

Spanyol válság?

Ami nekünk öröm lenne, az máshol kudarc: a spanyolok hiába nyerték meg hibátlan teljesítménnyel az U21-es Eb-selejtező – magyarokkal közös – 4. csoportját, a pótselejtezőn kiestek Szerbia ellen. Pedig több remek futballista játszott a csapatban. Kialakult a kontinenstorna nyolcas mezőnye.

Nagy-Pál Tamás Befejeződtek az U21-es Európa-bajnokság selejtezői, az utolsó szakaszban páros mérkőzések után dőlt el, hogy a rendező csehek mellett melyik hét gárda lehet ott a tornán. A magyar válogatott nem meglepő módon, ahogy 1998 óta mindig, ezúttal sem jutott el a megméretésre, hiszen már a csoportkör után búcsúzott.
svéd U21
svéd U21
Nemzetközi szemüveggel vizsgálva azonban sokkal nevesebb hiányzója is lesz a kontinenstornának, méghozzá a legutóbbi két viadalt megnyerő spanyol válogatott. Az a gárda, amely többek közt Sergio Robertót, Gerard Deulofeu-t, Munir El Haddadit, Sandro Ramirezt (mind a négy Barcelona), Iscót (Real Madrid) és Iker Muniaint (Athletic Bilbao) a soraiban tudja, akik jó néhány országban már simán felnőttválogatottak lehetnének. Álvaro Moratát (Juventus) is megemlíthetnénk, de ő eltiltás miatt nem játszhatott az utolsó, sorsdöntő mérkőzésen. A magyarok csoportját fölényesen nyerő ibériaiak a szerbek elleni pótselejtezőn gól nélküli döntetlent értek el idegenben, így bízhattak abban, hogy Cádizban kiharcolják a részvételt. Nem tették, mezőnyfölényük ellenére 2-1-es vereséget szenvedtek. Ha azt gondolnánk, hogy egy olyan országban, ahol az elmúlt években a labdarúgók elhalmozták sikerekkel a szurkolókat, nem törődnek egy ilyen kieséssel, hatalmasat tévedünk. A spanyol sajtó ugyanis máris válságról beszél, hiszen sztárokkal teletűzdelt csapatuk nem tudta elérni a minimális célt. Persze ebből nem mindenki von le messzemenő következtetéset, hiszen például Albert Celades szövetségi edző szerint a jobb csapat esett ki, nem tartja igazságosnak az eredményt. Ennek ellenére sok támadást kapott amiatt is, hogy ezzel a riói olimpián indulás esélyét is elveszítette Spanyolország, hiszen az Eb-ről lehetett volna kvalifikálni. A pótselejtezők legnagyobb bravúrját mégsem a szerbek, hanem a svédek vitték véghez. A párharc első mérkőzésén ugyanis kétgólos vereséget szenvedtek a franciáktól, de otthon 4-1-es győzelemmel kivívták a továbbjutást. Pedig a második találkozó előtt ezt még maga Håkan Ericson szövetségi edző is lehetetlen küldetésként határozta meg, bár könnyen lehet, hogy ez csak az altatás volt.
holland-portugál u21
holland-portugál u21
A legizgalmasabb visszavágót Portugália és Hollandia vívta. Bár az oranje az első találkozón otthon szenvedett kétgólos vereséget, egy pillanatra sem mondott le a továbbjutásról. Még akkor sem, amikor Rúben Vezo a visszavágón is vezetést szerzett. Még akkor sem, amikor a narancsmezesek a 64. percben már harmadszor egyenlítettek. A totális kitámadásnak viszont az lett az eredménye, hogy a hazaiak kétszer is beköszöntek, így Aké hajrában szerzett gólja már csak a kozmetikázásra volt elég (5-4). Röviden a többi párharcról: Olaszország az idegenben elért döntetlen után 3-1-es győzelemmel jutott túl a szlovákokon, míg az angolok kettős győzelemmel verték ki a horvátokat. A németek szintén az ukránokat, ráadásul gólt sem kaptak a száznyolcvan perc alatt. Az északi derbin Izland és Dánia mindkét mérkőzésén döntetlenre végzett, így az idegenben lőtt gól döntött utóbbi javára. A párharcok győztesei és a házigazda csehek 2015. június 17. és 30. küzdenek meg egymással. A nyolcas döntő csoportbeosztását november 6-án, Prágában készítik el. A torna első négy helyezettje kvalifikálja magát a 2016-os olimpiára. Ez lesz az utolsó nyolccsapatos torna, 2017-ben már tizenkét korosztályos együttes részvételével rendezik az Európa-bajnokságot. U21-es Eb-selejtező, pótselejtező, visszavágó Spanyolország–Szerbia 1–2 Továbbjutott: Szerbia, 2–1-es összesítéssel Portugália–Hollandia 5–4 Továbbjutott: Portugália, 7–4-es összesítéssel Olaszország–Szlovákia 3–1 Továbbjutott: Olaszország, 4–2-es összesítéssel Horvátország–Anglia 1–2 Továbbjutott: Anglia, 4–2-es összesítéssel Németország–Ukrajna 2–0 Továbbjutott: Németország, 5–0-ás összesítéssel Izland–Dánia 1–1 Továbbjutott: Dánia, 1–1-gyel, idegenben szerzett góllal Svédország–Franciaország 4–1 Továbbjutott: Svédország, 4–3-mas összesítéssel. Az Eb nyolcas mezőnyét e hét válogatott a rendező Csehországgal alkotja.