UtánpótlásSport
2024. április 20.
  • instagram
Divízió I/A-s U18-as jégkorong-vb, Frederikshavn (Dánia) Kadét és junior vívó-világbajnokság, Rijád (Szaúd-Arábia)
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-10-31 17:20

Tóth Gabriella készen áll

 A várandós Görbicz Anita pótlására több név is felbukkant a női kézilabda-válogatott irányító posztján. Az egyik lehetséges jelölt a tizennyolc éves Tóth Gabriella. A Mosonmagyaróvár játékosa úgy érzi, készen áll a feladatra.

reb A sajtó nyilvánosságán keresztül csütörtökön értesült arról a kézilabdás társadalom, hogy a Győri ETO KC és a magyar női kézilabda-válogatott első számú irányítója, Görbicz Anita állapotos. A 31 éves kézilabdázónak mindenki a legjobbakat kívánja, ám a magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokság előtt joggal kezdenek el aggódni a szurkolók – vajon ki próbálja meg helyettesíteni a karmestert?
toth_gabriella02_cseh_peter_mksz
toth_gabriella02_cseh_peter_mksz
Az illetékeseket nem érte váratlanul a hír, Görbicz már a nyár elején egyeztetett terveiről a klubjában és a válogatottban is. Egyértelmű azonban, hogy az egyedi megoldásairól híres zsenit gyakorlatilag lehetetlen pótolni. Szucsánszki Zita kiváló irányító, viszont az esetleg poszttársra, Kovacsics Anikóra Németh András szövetségi kapitány elsősorban balszélsőként számított – eddig legalábbis. A szakember legutóbbi, Nemzeti Sportnak adott interjújában a Németországban légióskodó Temes Bernadettet említette alternatívaként, illetve – filozófiájába jól illeszkedően – feltörekvő fiatalt szerepeltetne „érdemes azon is elgondolkozni, hogy lehetőséget adjunk a tizennyolc éves, nagyon tehetséges Tóth Gabriellának.” A kapitány honlapunknak már többször méltatta a jelenleg a Mosonmagyaróvár NB I-es csapatában szárnyaló irányítót, akiben hosszú távon egyértelműen a válogatott vezéregyéniségét látja. Görbicz kiválásával tehát nem elképzelhetetlen, hogy hamarabb mély vízbe dobja. „Őszintén, nem nagyon hittem abban, hogy szerepelhetek ezen az Európa-bajnokságon – válaszolja Tóth Gabriella a kérdésünkre, hogy egy hete mennyi esélyt látott a játékára. – Persze pillanatra sem adtam fel, de két olyan irányító van előttem, akikkel nagyon nehéz felvenni a versenyt. ”
toth_gabriella03_u20info
toth_gabriella03_u20info
Elmondása szerint arról korábban is szó volt, hogy a bő keretben számít rá Németh András: a végleges, 28-as listát november 5-én kell leadnia a kapitánynak. „Nagy érvágás, hogy Görbe nem játszik, mert alapembert veszített el a válogatott. Ugyanakkor persze, izgatott lettem, amikor meghallottam a hírt. Örültem, és ilyen helyzetben szerintem mindenki örülne. Reménykedem benne, hogy akár a szűk keretben is számítanak rám, s ha így alakul, játéklehetőséghez jutok.” Mindenesetre a vagány természetéről is ismert játékost nagy feladat elé állítanák, amennyiben valóban helyet kapna a kontinenstornán szereplő magyar válogatottban. A sportág népszerűsége miatt várakozás és fokozott médiafigyelem övezi a viadalt. Vajon a 18 éves Tóth felkészült erre? „Úgy gondolom, készen állok. Persze, izgulnék hazai közönség előtt játszani, de egyben csodálatos is lenne. Az utánpótlás-válogatottakkal több versenyen jártam már, ám azt hiszem, ez lenne a legkiemelkedőbb. Szeretnék ott lenni, és keményen dolgozom, hogy sikerüljön.”