UtánpótlásSport
2024. április 26.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Cselgáncs

2014-11-01 09:57

„Megmutatom, mi a földharc”

Gercsák Szabina még nem tette túl magát azon, hogy a dél-koreai bíró győzelemtől fosztotta meg a junior cselgáncs-világbajnokságon. Még a nemzetközi szövetség versenyigazgatója, Daniel Lascau is úgy látja: hibás döntés született. A miskolci lányt igencsak felpaprikázta az eset.

Pusztai Viola Gercsák Szabina azért utazott Miamiba, hogy junior-világbajnoki címmel térjen haza. A felkészülése annak ellenére jól sikerült, hogy fájós derékkal csinálta végig. A fogyasztása is rendben zajlott, ráadásul a sorsolás is kedvezően alakult. Így nem csoda, hogy nagy reményekkel vágott neki a 63 kg-os súlycsoport versenyének, amely végül csak harminckét másodpercig tartott. Azzal a külső tényezővel ugyanis nem számolt, hogy a dél-koreai bíró az ő kárára téved a brit Katie-Jemima Yeats-Brown elleni mérkőzésen. –  Ártatlan földharchelyzet volt, de ippont adott a dobásra. Két lehetőség lett volna: ha feláll a földharcből mindkét fél, akkor matét, azaz „álljt”-t kellett volna mondani, vagy a dobást semmisnek tekinteni, és ment volna tovább a küzdelem – mondja Flórusz János, a miskolci dzsúdós edzője.
Gercsák Szabina Forrás: ujeuropaalapitvany.hu
Gercsák Szabina Forrás: ujeuropaalapitvany.hu
Szabina teljesen biztos volt benne, hogy a videóbíró megváltoztatja az ítéletet, így hidegzuhanyként érte, amikor ő is megadta az ippont. Sőt, a verseny főbírója is úgy vélekedett: jó döntés született. Pedig ezzel a véleményükkel hárman maradtak, mert rajtuk kívül – aki a helyszínen vagy videón látta az esetet – egytől-egyig mindenki úgy gondolja: hibáztak. Köztük Daniel Lascau, a nemzetközi szövetség versenyigazgatója is, aki szerint felháborító, hogy ilyen történt a junior-világbajnokságon, ráadásul éremre esélyes versenyzővel. – Bízunk benne, hogy ilyesmi nem fordul elő velünk többé. És mással sem. Ugyanis ha folyamatosan ki vagyunk téve hasonló bírói tévedéseknek, akkor bizonyos idő után azt mondja az ember: nem érdemes tovább dolgozni. Bár Szabina nehezen teszi túl magát az eseten, azért arról szó sincs, hogy elvenné a kedvét a folytatástól. Sőt. Eléggé paprikás hangulatba van ahhoz, hogy a novemberi U23-as Európa-bajnokságon ne hurrikánként, hanem cunamiként csapjon le a mezőnyre. Azonban mindenek előtt kipiheni magát, a derekát is kezeltetnie kell, de csupán egy hetet marad távol az edzésektől. Az U23-as Eb mellett két olimpiai kvalifikációs Grand Prix-n is tatamira lép Kínában, illetve Dél-Koreában, a hibázó bíró hazájában. – Ott megmutatom neki, mi a földharc, mi az állás, majd meglátja! – zárta rövidre a történetet Szabina.