UtánpótlásSport
2024. április 27.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Úszás

2014-11-02 09:16

"Olimpiai bajnok közgazdász"

Ugye mennyivel jobban hangzik az, hogy Barta Márton olimpiai bajnok közgazdász?  Nem mi mondjuk ezt, hanem az edző, Karvalics Péter, aki szerint a tizenöt éves úszó az élsportban és civil életpályán is kiemelkedőt alkothat. A Szombathelyi Vízmű SC fiatalját Kiss László szövetségi kapitány is nagyra tartja.

reb A lázas betegség győzött: a 15 éves Barta Márton nem lesz ott a jövő heti százhalombattai országos rövid pályás úszóbajnokságon. Pedig ő és edzője, Karvalics Péter nagyon tervezte az indulást. Hogy ne valósítson meg valamit a többszörös országos bajnok, legalább ilyen indok kell, mert egyébként mindent megtesz azért, amit célként kitűzött. – Ritka az olyan tehetség, akiben minden ennyire összeáll – méltatja tanítványát Karvalics Péter, a Szombathelyi Vízmű SC edzője. – Fizikailag rendkívül jó adottságokkal bír, ráadásul nagyon jó fej társul mindehhez. Céltudatos és pontos, példaértékű az edzésmunkája.
barta_marton_szombathelyi_vizmu
barta_marton_szombathelyi_vizmu
A mester a Széchy Tamás-műhelyben nőtt fel, így azt vallja, az egyszámos úszó nem jó versenyző. Barta azonban még e felfogáshoz képest is kiemelkedő: a nemzetközi és hazai viadalokról rendre több éremmel tér haza. Eredményes vegyesúszásban, a hosszabb gyors távokon, továbbá pillangón. Igaz, Karvalics szerint ha úgy gondolják, három hónap alatt bármelyik úszásnemre és számra képesek úgy felkészülni, hogy jelentős sikert érjen el. Nem véletlen, a sokoldalú fiatalra Kiss László szövetségi kapitány is felfigyelt, kiemelkedően tehetségesnek tartja. Egyelőre a 2015-ös tbiliszi Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál-részvétel a cél, pontosabban… Edzője úgy fogalmaz: két számban is nyerni akarnak. – Nemrég kicsit elbizonytalanodtam, mert azt hittük, nem szerepel a viadalon a négyszáz vegyes – veszi át a szót Barta. – Akkor elgondolkoztam, talán érdemesebb lenne az ezerötszázra koncentrálni, de aztán kiderült, hogy mégis lesz a vegyes. Az a cél, hogy indulhassak, és minél jobb eredményt érjek el, ennél távolabbi célokra egyelőre nem gondolok. Inkább mindig a közvetlenül előttem álló feladatokra összpontosítok. Nehéz ugyanis eldönteni: az élsportot vagy a civil pályát válassza. A szülei azt várták tőle, hogy az általános iskola végéig ússzon, utána pedig döntse el, folytatja, vált, netán felhagy a sportolással. Ő a medence mellett tette le a voksát, de nem végérvényesen. A matektagozatos fiatal eddig is kitűnő tanuló volt, és nem is szeretne rontani, ám egyelőre nem egyértelmű, melyikkel foglalkozna később. Az biztos, az úszás nem mehet a tanulás rovására, elsőbbséget élvez. Ahogy edzője mondta, épp az iskolai hiányzás elkerülése végett hagyta ki – amikor tehette – az edzőtáborokat. Nehéz összehangolni a kettőt, bár mindent megtesznek. Most pedig különösen motiválja Marcit, hogy ígéretet kapott: februárban külföldi válogatott edzőtáborban vehet részt. Karvalics úgy látja, amennyiben hosszabb eredménytelen időszak következne, Marci talán elgondolkozna azon, hogy abbahagyja az úszást, de jelenleg nehezen lehetne eltántorítani. Ráadásul vallja, hogy nem kell választani, melyik pályán boldogul. A fiatal ugyanis képes lehet arra, hogy a medencében és azon kívül egyszerre legyen kiemelkedően sikeres „Akkor meg már mennyivel jobban hangzik, hogy Barta Márton olimpiai bajnok közgazdász?” – zárja a beszélgetést a tréner.