UtánpótlásSport
2024. március 19.
  • instagram
Keresés:

Sportágak

Kézilabda

2014-11-09 18:44

Megosztott Görbicz-ösztöndíj

A szombati Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt ismét is kiosztották a Görbicz Anita által alapított ösztöndíjat: ezúttal két fiatal tehetség, a serdülő korú Pál Tamara és az ifjúsági Lakatos Rita közösen kapta.

reb A 2005-ben a világ legjobbjának választott kézilabdázó, Görbicz Anita két évvel ezelőtt, a szerződéshosszabbításával azonos időben jelentette be: ösztöndíjat alapít. Ennek segítségével támogatja évente a győri utánpótlás legkiemelkedőbb játékosát, aki a tehetség, a szorgalom, az elszántság, továbbá a tanulmányi eredmény, a nyelvtanulás és a szociális háttér alapján rászolgál erre.
lakatos_gorbe_pal_gyori
lakatos_gorbe_pal_gyori
Az elsőt a most 18 éves Tóth Gabriella kapta, akire már a felnőttválogatottban is számítanak, s nem kizárt, hogy a decemberi magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokságon is pályára léphet. Könnyen lehet, hogy évek múlva hasonló magasságba jutnak az idei díjazottak is. Szombaton, a Viborg elleni Bajnok Ligája-csoportmeccs előtt ugyanis a névadó osztotta ki a Görbicz Anita-ösztöndíjat. Rendhagyó módon két fiatal, a serdülő korú Pál Tamara (akiről nemrég itt írtunk) és az ifjúsági Lakatos Rita kapta. Mindketten a korosztályos válogatottat is erősítik, akárcsak az Audi ETO első névadó szponzora, Halbritter Mátyás emlékére alapított díjat elnyerő junior Horváth Petra. – A héten kérdezte az edzőm, ki akar zászlót tartani a meccsen, és én is jelentkeztem – beszél a részletekről az ifjabbik díjazott, Tamara. – Mondta, hogy nem, majd külön szólt, hogy csinosan öltözve menjek szombaton, mert ösztöndíjat kapok. Akkor már gondoltam, hogy biztos a Görbicz Anitáról elnevezett az. Amikor biztossá vált, hirtelen azt sem tudtam, mit mondjak. Nagyon fiatal vagyok, és ez óriási megtiszteltetés nekem. Az is sokat számított, hogy amikor a csapattársaim látták, mit adnak át, egyből mindenki mosolyogni kezdett, szóval velem örültek. A játékosokat így mutatja be a klub honlapja Horváth Petra 97-es születésű, jelenleg az ifjúsági és juniorcsapatot erősítő balátlövő. Győri származású, és nem ő az első a családban, aki a klubban kézilabdázik. Tagja az ifjúsági válogatottnak is. Az elmúlt időszakban hatalmas fejlődésen ment keresztül, és komoly lehetőség áll előtte, hogy az ETO-ban szép karriert fusson be. A Görbicz-ösztöndíjas Pál Tamarára az ETO első nyári tehetségkutató táborában figyelt fel az edzői kar. A korábban Debrecenben játszó, Erdélyből származó Tamara mindössze 14 éves, de már most meghatározó tagja az ifjúsági csapatnak, jelenleg Mosonmagyaróváron. Remek adottságokkal rendelkezik, igazi kreatív játékos és őstehetség, nem ritka, hogy egy mérkőzésen tíz fölötti gólt dob a két-három évvel idősebbek között. A 15 éves Lakatos Rita a klub új utánpótlás-rendszerének felfedezettje: a dunaszerdahelyi utánpótlás-központban kezdett kézilabdázni. Tavaly került be az ETO akadémiai osztályába, és olyan rohamos fejlődést mutatott, hogy rendkívüli képességeivel, elképesztően gyors cseleivel ma már a felnőtt csapat edzésein is rendszeresen megfordul.